قائم مقام معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: کاهش باروری و افزایش سالمندی جمعیت موجب مشکلات و چالش های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی امنیتی و اجتماعی فراوانی برای کشور می شود.
دکتر سید کاظم فرهمند در گفتگو با وب دا با اشاره به ابلاغ سیاست های کلی جمعیت توسط مقام معظم رهبری در 30 اردیبهشت 1393 اظهار داشت: در سیاستهای کلی جمعیّت، اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی و توجه به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز میباشد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر جمعیت ایران جمعیتی جوان است و حدود دو سوم این جمعیت در سن فعالیت و کار به سر میبرندگفت: در صورتی که از این «پنجره جمعیتی» بهره گرفته شود و متناسب با آن شرایط اشتغال و بهرهوری ایجاد شود، از محل تولید و بهرهوری به رشد اقتصادی کمک خواهد شد.
قائم مقام معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: بدیهی است رونق اقتصادی کشور و افزایش سطح رفاه اجتماعی، موجب افزایش ازدواج در جوانان خواهد شد و از طرفی خانواده هایی که با وجود تمایل به داشتن فرزند، بدلیل مسائل و مشکلات اقتصادی در این مورد اقدام نکرده اند تصمیم به فرزنداوری خواهند گرفت.
دکتر فرهمند فرهنگ سازی و ترویج فرهنگ دوستدار خانواده و فرزندآوری در جامعه را عامل موثر دیگری برشمرد که با اثر گذاری بر نگرش جوانان و خانواده ها نسبت به ازدواج و فرزندآوری می تواند موجب افزایش باروری کلی کشور شود.
وی گفت: مطالعات نشان میدهد که تعداد جمعیت سالمند ایران در طی دهههای اخیر در حال افزایش بوده است و جمعیت ایران نیز همانند جمعیت جهان رو به سوی سالمندی میرود. لیکن در ایران شدت آن بیش تر از سطح جهانی است، بطوری که در کل جهان بین سالهای ۱۹۵۰تا ۲۰۲۰ جمعیت سالمند بیش از ۵ برابر شده و در ایران بیش از ۶ برابر گردیده است.
وی افزود: عامل افزایش جمعیت سالمند ، کاهش میزان باروری و تداوم طولانی آن می باشد که باعث میشود سهم جمعیت سنین کم سن و سال و جوان کاهش یابد و از طرفی بدلیل افزایش امید به زندگی، جمعیت سالمند افزایش پیدا کند.
دکتر فرهمند خاطر نشان کرد: از آنجا که جمعیت و رشد آن پدیدهای اجتماعی است، مانند سایر موضوعات اجتماعی تحت تأثیر عوامل پیچیده و متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی قرار میگیرد.
وی الگوهای رفتاری ازدواج و زناشویی در جامعه، افزایش سن ازدواج در زنان و محدود شدن طول دورران باروری آنان، افزایش میزان تحصیلات بویژه در زنان و اشتغال آنان را از مهمترین عوامل موثر بر کاهش نرخ باروری برشمرد.
خبرنگار: مریم مومن نژاد