اهدای خون، اهدای زندگی به بیماران است و هر واحد خون جان سه نفر را نجات می دهد، بیماران چشم انتظارند تا همنوعی قطرات زندگی را به آنها هدیه کند و دوباره زندگی جاری شود، اهدای خون را فراموش نکینم، بیایید با اهدای خون به تداوم تپش قلبها کمک کنیم.
۱۴ ژوئن برابر با ۲۴ خرداد ماه هر سال روز جهانی اهدای خون است در این روز در سراسر جهان از همت والا و فعالیت انسان دوستانه تمام تلاشگران اهدا و انتقال خون، قدردانی میشود. ۱۴ژوئن روز تولد «کارل لندشتاینر» زیستشناس اتریشی برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی در سال ۱۹۳۰ به خاطر کشف گروههای خونی است و این روز را به پاسداشت این مرد علم و زندگی، روز جهانی اهدای خون نامگذاری کرده اند.
شعار امسال با عنوان «اهدای خون تو، تداوم تپش قلب جهان» انتخاب شده است. این شعار بر نقش کلیدی اهداکنندگان در ارتقاء سلامت جهان و نجات جان انسان ها تاکید دارد و از همه مردم در هر نقطه از این جهان درخواست می کند که به طور مستمر خون اهدا کنند و تمرکز کمپین امسال بر نقش جوانان در تضمین خون سالم و کافی است.
اهدای خون، اهدای زندگی است به همنوعی که جانش به قطرات خون اهدا کنندگان بستگی دارد و اهدا کننده بیهیچ چشم داشتی فقط به امید نجات جان انسانی خون خود را اهدا میکند تا شادمانی و سلامتی که بزرگترین نعمت الهی است را به نشانه انسانیت و ایثار به بیمار و خانوادهاش هدیه کند، هدیهای از جنس نوع دوستی.
۴۷سال خدمت صادقانه برای نجات بیماران
سازمان انتقال خون در سال ۱۳۵۳ با هدف سامان بخشیدن به وضع آشفته خون رسانی و به منظور ترویج فرهنگ اهدا، تهیه و تامین خون و فرآورده های سالم، مطمئن و رایگان برای رفع نیاز بیماران نیازمند به ویژه مبتلایان به تالاسمی، هموفیلی و لوسمی (سرطان خون) تاسیس شد.
اهداف این سازمان با سابقه ۴۷سال خدمت، شامل مشارکت در مراقبت از بیماران، تامین خون سالم و کافی، بسیج اهدا کنندگان داوطلب، همکاری با بیمارستانها در حل مشکلات انتقال خون و گسترش شبکه پایگاه های انتقال خون است، این سازمان، جمع آوری و توزیع خون و فرآوردههای آن را از طریق مراکز اهدا خون در سراسر کشور بر عهده دارد.
دکتر حمید رضا اسلامی افزود: حرکت به سوی افزایش تعداد اهداکنندگان مستمر خون که دستکم سه بار در سال خون خود را اهدا میکنند، یکی از اهداف انتقال خون در استان خراسان رضوی است.
56 درصد از اهدا کنندگان خون در خراسان رضوی، اهدا کننده مستمر هستند
مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی اظهار کرد: تعداد اهداکنندگان مستمر خون در این استان طی سال گذشته ۷۶ هزار و ۱۴۵ نفر بود که ۵۶ درصد از کل اهداگنندگان را شامل میشوند و ۱۶ درصد از اهداکنندگان خون بار اولی و بقیه اهداکنندگان با سابقه میباشند.
دکتر حمید رضا اسلامی گفت: پارسال ۱۶۷ هزار و ۷۲۴ نفر در این استان برای اهدای خون مراجعه کردند که ۱۲۷ هزار و ۴۶۰ نفر از این تعداد شرایط اهدا را داشته و از آنها خونگیری به عمل آمد.
وی افزود: این تعداد به علت شیوع کرونا نسبت به سال قبل از آن ۱۰ درصد کاهش داشت اما از ابتدای سال جاری شاهد افزایش شمار اهداکنندگان خون در این استان هستیم.
دکتر اسلامی ادامه داد: ۶ درصد از کل اهداکنندگان خون در خراسان رضوی طی سال گذشته زن و بقیه مرد بودند که تعداد بانوان اهدا کننده خون در استان نسبت به سال قبل از آن یک درصد افزایش داشت.
وی گفت: طی این مدت ۳۳۲ هزار و ۵۰۹ کیسه خون و فراوردههای خونی توسط انتقال خون خراسان رضوی برای ۶۲ بیمارستان زیرپوشش ۶ دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی مستقر در استان خراسان رضوی تولید شد.
مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی با اشاره به تولید پلاسما در خراسان رضوی افزود: از سال ۹۵ تاکنون با همکاری وزارت بهداشت ۱۸۰ هزار پلاسما برای تامین داروهای مورد نیاز از این استان به کشورهای خارجی ارسال شده است.
حداقل سن قابل قبول برای اهدای خون ۱۸ سال تمام و حداکثر سن ۶۰ سال تمام است. حداکثر سن برای اولین اهدای خون ۶۰ سال است و برای دفعات بعدی سن اهداکننده مستمر (با سابقه حداقل ۲ بار اهدای خون در سال) حداکثر ۶۵ سال است و هر واحد خون اهدایی حدود ۴۵۰ میلی لیتر و معادل فقط ۱۰ درصد حجم کل خون بدن است. پلاسما و گلبولهای سفید و پلاکتها، ظرف مدت چند روز به طور طبیعی توسط سیستم خون ساز بدن جایگزین میشوند و بدن با افزایش جذب آهن از دستگاه گوارش، آهن از دست رفته را به مرور و طی حدود یک ماه جایگزین خواهد کرد، بنابراین گلبولهای قرمز خون حداکثر در سه تا چهار هفته در بدن بازسازی میشود.
هماکنون ۱۳ پایگاه و مرکز اهدای خون در استان خراسان رضوی دایر است که ۶ مرکز آن در مشهد، پنج پایگاه در شهرستانهای سبزوار، نیشابور، تربتحیدریه، گناباد و قوچان و دو مرکز اهدای خون در شهرستانهای کاشمر و تربتجام است.
خراسان رضوی پس از استانهای تهران و شیراز سومین تولید کننده خون در کشور است.