ویژه برنامههای هفته مبارزه مواد مخدر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت حوزه تحت پوشش این دانشگاه در حال اجراست.
مسئول برنامههای هفته مبارزه با مواد مخدر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: برنامه های گرامیداشت این هفته در سطح شهرستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با مشارکت سایر ادارات عضو شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه همهساله در راستای پیشگیری از اعتیاد برنامههای متعددی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرا میشود که بر اساس وظایف محوله به دانشگاه بر دو موضوع بسیار مهم تأکید دارد، بیان کرد: اجرای برنامههای همهجانبه بر اساس استانداردهای بینالمللی پیشگیری از مصرف مواد مخدر بوده و تحقیقات اخیر نشان داده است که با اختصاص یک دلار در حوزه پیشگیری معادل حداقل 10 دلار در تأمین هزینههای جامعه و برخورد با جرایم صرفهجویی میشود و با این شیوه میتوان روی رشد سالم کودکان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در خانه، مدرسه، محیط کار و جامعه بیش از پیش کار کرد.
رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که ارتباط برنامههای پیشگیری از مصرف مواد با حمایتهای اجتماعی و تقویت عوامل محافظ در اجتماع و پیوند خانوادهها و مدارس با جوامع میتواند انعطافپذیری و تابآوری جوانان را تقویت کند و به توانبخشی آنها کمک کرده و از برگشتشان به جامعه حمایت کند، تأکید کرد: همچنین مطالعات نشان میدهند که به جلوگیری از جرم و خشونت نیز کمک میکند.
کبیری خاطرنشان کرد: استانداردهای بینالمللی پیشگیری خلاصهای است از شواهد علمی به روز که مداخلات و سياستهای مؤثر و ويژگیهای آنها را توصيف میكند، اين معيارها مبين اجزاء اصلی و مشخصههای يک برنامه كشوری مؤثر برای پيشگيری از اعتياد است و هدف اصلی برنامههای پيشگيری از مصرف مواد؛ كمک به افراد جامعه، بهويژه جوانان، در پرهيز از شروع به مصرف مواد و درصورت مصرف، اجتناب از رسيدن به مرحله اختلالات وابستگی میکند.
وی تصریح کرد: برنامههای استاندارد پیشگیری در شهرهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سالهای گذشته با رویکرد علمی در 4 حیطه خانواده، مدرسه، اجتماع و محیط کار در دست اجرا بوده و در این زمینه به توفیقات خوبی دست یافته است. برنامههای پیشگیرانهای همچون آموزش مهارتهای فرزندپروری، آموزش مهارتهای زندگی، برنامههای مدیریت کلاس (تابآوری و بازی)، برنامه تقویت بنیان خانواده، پیام من، نوجوان سالم و غیره از جمله مهمترین آنها است.
مسئول برنامههای هفته مبارزه با مواد مخدر دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: انجام غربالگری های تکمیلی به منظور شناسایی سطح خطر درگیری افراد مراجعه کننده با مصرف سیگار، الکل و مواد و انجام مداخلات روانشناختی اثر بخش بر اساس سطح خطر مشخص شده از اقدامات خوب نظام سلامت میباشد که همگی از اقدامات مبتنی بر شواهد اثربخش بوده و دسترسی به این خدمات همزمان با طرح تحول نظام سلامت در کشور امکان پذیر شده است.
کبیری خاطرنشان کرد: ایجاد دانش برای راهحلهای مبتنی بر شواهد و تحقیق و تجزیه و تحلیل برای درک مشکلات سلامت ناشی از مصرف مواد، نیازمند تشکلهای تصمیمساز، همکاری های بینالمللی و توافق در مورد راه حلها است. اجرای طرحهای پژوهشی مبتنی بر نیاز روز جامعه و آخرین یافتههای علمی به منظور کاربرد نتایج آن در جهت ارتقا کیفیت خدمات از دیگر توفیقات دانشگاه محسوب میشود.
وی بیان کرد: مشارکت و همکاری در اجرای طرحهای کشوری همچون شیوع شناسی مصرف مواد، مکان یابی مناطق پرخطر، تخمین اندازه مصرف مواد و غیره نمونههایی از این بررسیها هستند. علاوه بر پیمایش ها و پژوهش های کاربردی داخلی، گزارش جهانی مواد مخدر منبع جهانی است که این اطلاعات را به خوبی در اختیار سیاستگذاران و برنامهریزان به منظور اجرای مداخلات پیشگیرانه قرار داده است.
رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: دسترسی به خدمات به این معنی است که کسانی که نیاز به خدماتی همچون غربالگری و شناسایی سطوح خطر درگیری با مصرف هرگونه مواد، مداخلات روانشناختی و غیردارویی، مداخلات کاهش آسیب و درمان اعتیاد دارند، به این خدمات دسترسی پیدا کنند، به این منظور خدمات پیشگیرانه حمایتی و درمان در رابطه با مصرف مواد، اچ آی وی و غیره بدون هیچگونه انگ و تبعیض در سطوح مختلف نظام شبکههای بهداشت و درمان بر اساس شرح وظایف هر سطح در اختیار متقاضیان قرار میگیرد. این برنامه ها در سطوح مختلف نظام سلامت کشور در حال اجرا است که محیطی ترین آنها پایگاههای سلامت شهری و خانههای بهداشت روستایی است که در آن نسبت به شناسایی و ارجاع افراد در معرض خطر و مصرفکنندگان مواد و پیگیری درمان آنها اقدام میکنند. در مراکز خدمات جامع سلامت علاوه بر وجود پزشکان، روانشناسان دوره دیده نسبت به اجرای مداخلات کوتاه و مداخلات روانشناختی درمان اعتیاد فعالیت مینمایند. علاوه بر این راهاندازی مراکز سیار خدمات کاهش آسیب (موبایل کلینیکها) و ارائه خدمات آنها به مناطق دور از دسترس و معتادان پرخطر کارتن خواب دسترسی بسیارخوبی به خدمات کاهش آسیب را برای این گروه از بیماران که خود به مراکز درمانی مراجعه نمیکنند در کنار مراکز گذری (مراکز ثابت ارائه خدمات کاهش آسیب اعتیاد) فراهم آورده است.
مسئول برنامههای هفته مبارزه با مواد مخدر دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که طبق تحقیقات متعدد انجام شده، دروازه ورود به مصرف مواد مخدر استفاده از سیگار و قلیان بوده است، بر دقت نظر والدین در ارایه یک الگوی خوب برای فرزندانشان در این زمینه تاکید کرد.
کبیری با اشاره به اهمیت توان افزایی والدین در زمینه مهارتهای فرزندپروری و بهبود روابط بین فردی گفت: احتمال مصرف مواد مخدر در بین نوجوانانی که شاهد دعوا و جنجال در خانواده هستند 2.2 برابر سایر نوجوانان می باشد، ضمن اینکه از زنان و نوجوانان باید به عنوان دو گروه هدف مهم برنامههای پیشگیرانه دانشگاه یاد کرد.
وی تصریح کرد: باورهای نادرست و نگرش مثبت به مصرف مواد از جمله عوامل تاثیر گذار در گرایش به مصرف مواد مخدر است .
وی خاطرنشان کرد: نسبت مصرف مواد مخدر با مشکلاتی همچون همسرآزاری 65 درصد، طلاق 55 درصد، کودکآزاری 30 درصد، قتل عمد 25 درصد، نزاع و خشونت 23 درصد، جرایم منکراتی 20 درصد، جرایم مالی 10 درصد اعلام شده است .
کبیری تصریح کرد: همکاران ما در مراکز خدمات جامع سلامت، آمادگی این را دارند که اطلاعات و آموزشهای لازم در خصوص موضوعات پیش گفت از جمله مهارتهای زندگی، مهارتهای فرزندپروری، شناسایی افراد در معرض خطر و نحوه دسترسی به خدمات پیشگیرانه و مداخلات مورد نیاز را به صورت رایگان در اختیار مراجعان قرار دهند.
وی تأکید کرد: معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان یکی از پیشگامان ارایه خدمات پیشگیری از مصرف مواد، از همه افراد دعوت می کند تا با شرکت در دوره های توان افزایی و کسب اطلاعات و آموزشهای اثر بخش، انتشار و اشتراک اطلاعات و داده های علمی و مبتنی بر شواهد، یک سپر محافظتی محکم در مقابل باورهای غلط و آگاهیهای نامعتبر فراهم آورده و آیندهای روشنتر برای خود و فرزندان این مرز و بوم رقم زنند.