قائم مقام معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: والدین بهترین و مهمترین الگوی رفتاری فرزندان هستند و پدر و مادر نباید از این نقش خود غافل باشند و نقش همسن و سالان فرزندانشان را مهمتر از نقش خود بپندارند.
دکتر سیدکاظم فرهمند در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: ظرفیت کودکان برای تقلید از والدینشان به قدری زیاد است که امروزه دانشمندان تصور میکنند این مطلب بخشی از تاریخ تکاملی نوع بشر است، در حقیقت توانایی یادگیری از طریق نگاه کردن، خیلی زودتر از توانایی یادگیری از طریق هدایت آگاهانه در فرزندان ایجاد میشود.
وی افزود: نوجوان بسیاری از الگوهای خود را از والدین اتخاذ میکند در حالی که ممکن است والدین از این نقش خود غافل باشند، والدین نقش همسالان را مهمتر از خود میپندارند در حالی که شاید نوجوان در مورد مدل مو، لباس یا موضوعات کوتاه مدت، تحت تأثیر همسالان خود باشد، اما در مورد تصمیمگیری برای امورات مهمی چون رشته تحصیلی یا ازدواج بیشتر تحت تأثیر والدین است.
قائم مقام معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه نوجوانان دوست دارند از بزرگسالان تقلید نمایند، خاطرنشان کرد: بارها شاهد آن بودیم که فرزندانمان در شیوه سخن گفتن، لباس پوشیدن، تلفن زدن، رانندگی و غیره از ما تقلید کردهاند. هر نوجوانی دوست دارد بزرگسال باشد چرا که بزرگسال بودن به معنای داشتن آزادی و قدرت تصمیمگیری مستقل است.
دکتر فرهمند تصریح کرد: والدین غالباً میزان آگاهی فرزندشان از گفتار و کردار خودشان را دست کم میگیرند، آنقدر به بیتوجهی بچهها عادت داریم که فراموش میکنیم وقتی میخواهیم به ما توجهی نداشته باشند با چه دقتی به ما گوش میدهند و توجه میکنند، آنها این کار را نه تنها در محیط خانه بلکه در خارج از خانه هم انجام میدهند. مثلاً وقتی در صف پرداخت خوار و بار فروشی هستید، هنگامی که در رستوران غذا سفارش میدهید و...اگر مودب و صمیمی و مهربان باشید امید به اینکه فرزندتان مثل شما بشود زیاد است. اگر بیادب و تلخ باشید باز فرزندتان رفتار صحیح را همان رفتار شما میپندارد، فرزند شما روش تعامل و بده بستان با دیگران را از طریق نگاه کردن به شما و رفتارتان میآموزد.
قائم مقام معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه به یاد داشته باشیم که فرزندمان میتواند ما را ببیند و حرفهای ما را بشنود پس باید مراقب رفتار و کردار خود باشیم، بیان کرد: از جمله مواردى كه نوجوانان نياز دارند از والدين دريافت كنند میتوان به اطلاعات موردنیاز در مورد انتخابها، مسئوليتها و عواقب كارهاي خود، آمادگی براي پذيرش مسئوليت نوجواني، تکیه به والدین و بهرهگیری از راهنمایی آنان، یاریرسانی والدین به منظور رسيدگي به اختلافها، نااميديها، خطرات و فشار ديگران، برقراري ارتباط سالم با دوستان، مدرسه، خانواده و اجتماع، تشویق مستمر فرزندان بهخصوص در زمان انجام کارهای خوب و استقلال فرزندان و برخورد عادلانه با آنان اشاره کرد.
دکتر فرهمند گفت: اگر بخواهیم والدین را به عنوان اولین و مهمترین الگوهای نوجوان در زندگی قلمداد کنیم باید به این نکته توجه داشته باشیم که نوجوان والدین خود را دوست دارد و به آنها احترام میگذارد؛ او علیرغم مشکلاتی که از دید یک بزرگسال غیرقابل قبول و نابخشودنی است با دریچه دید خود نگاه و برداشت میکند، با این وجود هرگز نمیتوان نتیجهگیری کرد که برداشت نوجوان از والدینش مانند افراد دیگر است. نوجوان میتواند والدین خود را ببخشد و به آنها فرصت دوباره دهد.