رییس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: کلیه خدمات تشخیصی و درمانی بیماران مبتلا به مالاریا بهصورت رایگان ارائه میشود، داروی موردنیاز هم به مقدار کافی موجود است و کمبودی از این بابت نداریم.
دکتر زهرا نهبندانی در گفتوگو با خبرنگار وب دا، اظهار کرد: مالاریا یکی از مهمترین علل مرگ و میر بیماریها در کشورهای در حال توسعه بوده و در حال حاضر این بیماری در 99 کشور دنیا بهویژه در کشورهای آفریقایی وجود دارد.
وی افزود: انتقال مالاریا محلی بوده و بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی در سال 2018، 228 میلیون نفر مبتلا شدند که 93 درصد آفریقایی، 3.4 درصد جنوب شرق آسیا، 2 درصد مدیترانه شرقی و 1.6 درصد از سایر قارهها بوده است و متأسفانه این بیماری 405 هزار مورد مرگ زیر 5 سال را داشته است.
رییس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه از سال 1388 بحث حذف مالاریا در ایران آغاز شد، خاطرنشان کرد: در سال 1320 که جمعیت ایران 15 میلیون نفر بود 200 هزار مبتلا داشتیم، اما در 3 سال اخیر انتقال محلی مالاریا را در کشور نداشتیم، گرچه موارد محدودی در سطح کشور وجود دارد که بیشتر از کشورهای همسایه همچون افغانستان و پاکستان و کشورهای آفریقایی بوده که به عنوان اتباع، محصل، زائر و گردشگر به ایران آمدهاند.
دکتر نهبندانی تصریح کرد: در خراسان رضوی سالانه یک تا 2 مورد وارده از سیستان و بلوچستان و کشورهای افغانستان و پاکستان داریم، در سال گذشته یک مورد بوده که مربوط به یک سرباز بود، اما امسال تا این لحظه هیچ موردی نداشتهایم، گونههای سالهای قبل فالسی پارو و ریواکس بوده که بهصورت وارده وجود داشته و اکنون نیست.
وی بیان کرد: مالاریا یک انگل از 4 گونه بوده که عامل بیماری است و اخیراً یک گونه جدید در آسیا دیده شده، اما در ایران مشاهده نشده است و انتقال بیماری از طریق پشه آنوفل است که حساسیت آنوفل هر منطقه به زیرگونه انگل همان منطقه بستگی دارد، البته خوشبختانه از سال 1382 تاکنون مورد انتقال محلی مالاریا را در خراسان رضوی نداشتهایم.
رییس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: روشهای تشخیص از طریق لام خون محیطی و کیتهای تشخیص سریع مالاریا بوده و درمان آن را هم در همه شهرستانها داریم و کلیه خدمات تشخیصی و درمانی آن نیز رایگان است، خوشبختانه داروی موردنیاز به مقدار کافی موجود است و کمبودی از این بابت نداریم.
دکتر نهبندانی با ذکر این نکته که مورد مشکوک فردی است که نشانههای بیماری را داراست و شواهدی مبتنی بر آلودگی به انگل وجود دارد، تأکید کرد: علائم بیماری مالاریا تب، لرز و عرق است و اگر فردی این علائم را داشت مشکوک بوده و باید به پزشک مراجعه کند.
وی خاطرنشان کرد: اکنون در برنامه حذف مالاریا قرار داریم و از آنجا که 3 سال که انتقال محلی در سطح کشور مشاهده نشده، کشور ما جزو کشورهایی بوده که کاندید حذف مالاریا است.