مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: نوشيدن آب به ميزان يك ميلي ليتر براي هر كيلو كالري مصرفي توصيه مي شود تا از دهيدراتاسيون بدن جلوگيري شود.
دکتر زهرا اباصلتی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه نياز به انرژي با بالارفتن سن كاهش مي يابد كه اساسا به علت فعاليت بدني كمتر و كاهش توده عضلاني مي باشد، عنوان کرد: نيازهاي پروتئيني (بر حسب گرم براي هر كيلو گرم وزن بدن) با بالارفتن سن تغييري نمي كند، ولي معمولا به علت كاهش انرژي دريافتي و تغيير ذائقه مقدار كافي تامين نمي شود.
وی با بیان اینکه در سالمندی نیز مانند تمام سنين توصيه مي شود كه افراد با مصرف كربوهيدرات بيش ازنيمي از انرژي دريافتي را تامین کنند، گفت: فيبر غذايي به مقدار 20 تا 35 گرم روزانه توصيه ميشود .
دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه سالمندان سالم، مي توانند حداكثر 30درصد از كالري روزانه خود را از چربي دريافت كنند، عنوان کرد: مقدار چربي هاي اشباع نبايستي بيش از 8 تا 10 درصد كالري را تشكيل دهد و مقدار كلسترول دريافتي از 300 ميلي گرم روزانه تجاوز نكند.
وی با بیان اینکه نياز به ويتامين D، ويتامين B12 و كلسيم در سالمندان تغيير ميكندگفت: سالمندان به علت كم شدن جذب ويتامين D در بدن و نيز كاهش ساخته شدن اين ويتامين در پوست ممكن است به كمبود اين ويتامين دچار شوند.
رئیس اداره بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه دريافت كافي فولات، ويتامين B6 و ويتامين B12 كه منجر به كاهش مقدار هموسيستئين پلاسما مي شوند، بیان کرد:جذب كلسيم در نتيجه كاهش گيرنده هاي ويتامين D در اين سنين كمتر مي شود اما مكمل روي تنها در افرادي توصيه مي شود كه كمبود دارند.
وی با اشاره به اینکه دريافت ناكافي آهن در سالمنداني كه گوشت قرمز، ماهي و ماكيان استفاده نمي كنند ديده مي شود، عنوان کرد: بعضي از مواد مغذي در مقادير زياد سمي هستند و در جذب ريز مغذيها ممانعت ايجاد مي كنند. مصرف اضافه ويتامينها موجب هيپر ويتامينوزمي شود. مقدار دريافت مكمل ها بايستي با توجه به مقدار آنها در رژيم مصرفي و نياز سالمندان توصيه شود.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه بسياري عوامل در دريافت و مصرف مواد مغذي در بدن سالمندان نقش دارد، گفت: بنابراين توجه به وضعيت تغذيه اي سالمندان به لحاظ تداخل دارو ، با ماده مغذي،حالت افسردگي ، بي اشتهايي ، آرتريت، تغييرعمل دفع از طريق سيستم هاي گوارشي و ادراري ، سلامت دهان و دندانها ، مشكلات چشمي، استئوپروز ، بيماري آلزايمر و تغييرات فيزيولوژيكي مورد تاکید است.
وی با بیان اینکه در دوران سالمندی به دلیل کاهش توده ماهیچه ای و توده استخوانی افزایش نیاز به کلسیم و ویتامین دی احساس می شود ، بیان کرد: به دلیل کاهش فعالیت سیستم ایمنی نیاز به ویتامین ب6 و ای و روی احساس می شود و برای رفع مشکل کاهش توانایی پوست برای سنتز نیاز به ویتامین دی افزایش می یابد.