183.jpg - 7.14 kBامروزه اهمیت سلامت روان و تاثیر جدی آن بر بخش های دیگر سلامت (جسمی، اجتماعی و معنوی ) غیر قابل انکار است. جدا از تعریف سلامت، با توجه به ارتباط نزدیک این بخش از سلامت با بهداشت عمومی و عوامل اجتماعی موثر بر سلامت می توان گفت بدون سلامت روان دستیابی به بخش های دیگر سلامت امکان پذیر نمی باشد.

مدیر سلامت روانی اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا اظهار کرد: در حال حاضر عوامل مولد استرس در جهان نسبت به گذشته بیشتر شده است  زیرا بعضی از مکانیسم های سنتی که به مردم کمک می کرد تا با فشارهای روانی مقابله کنند به تدریج رو به نابودی می رود ، از طرفی عوامل متعدد دیگری همچون تغییر الگوی زندگی سالم در جامعه، عدم آگاهی جامعه نسبت به مهارتهای زندگی سالم، انگ اجتماعی در بیماریهای روانی اجتماعی، نگرش و باورهای غلط در سطح جامعه نسبت به بیماریهای روانی، دانش پایین جامعه نسبت به شیوه های فرزند پروری، ضعف آموزشهای مورد نیاز در خصوص آموزشهای قبل از ازدواج، گران بودن خدمات مشاوره، کم توجهی به مسائل پیشگیری از بیماریهای اجتماعی از سنین پایین، استرس ها و فشارهای روانی بالا در محیط های تحصیلی، مشکلات اقتصادی و اجتماعی و ... در کشور بر سلامت روان تاثیر می گذارند.

دکتر ندا اخروی افزود: نتیجه کاهش شاخص های سلامت روان حجم بالای مشکلات روانی اجتماعی از قبیل شیوع بالای اختلالات روانپزشکی، طلاق، اعتیاد، خشونت های خانگی است که منجر به تحمیل هزینه های بالای این آسیب ها به دولت شده است و توجه سیاستمداران و مدیران ارشد را به موضوع سلامت روان بیش از پیش جلب نموده است.

مدیر سلامت روانی اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ارتقاء سواد سلامت روان را یکی از اهداف وزارت بهداشت در برنامه های سلامت روان دانشگاهها عنوان و خاطر نشان کرد در حال حاضر افراد زیادی در جامعه قادر به تشخیص یا تمایز بین انواع گوناگون اختلالات روانی یا اضطراب و استرس نیستند و باورهای عمومی درباره بیماری ها و روشهای درمانی با انچه روانشناسان می دانند بسیار متفاوت است و اگر سواد سلامت روان در جامعه بهبود نیابد می تواند منجر به عدم شناسایی علایم تاخیر در دریافت خدمات درمانی، جلوگیری از پذیرش درمان و یا ایجاد اختلال در فرایند درمان گردد.

دکتر اخروی گفت : مطالعات و گزارشات جهانی نشان می دهد در کشورهایی با درامد کم یا متوسط بیش از  75 درصد از مبتلایان به اختلالات روانی عصبی یا مشکلات سوء مصرف مواد هیچ گونه درمان مناسبی دریافت نمی کنند و عدم دریافت خدمات مناسب به علت باورهای افراد و شاید کمبود امکانات باشد و انگ ناشی از بیماریهای روانی نیز به این مسئله کمک کرده است.

وی افزود: سازمان جهانی بهداشت، انگ را نشانه ای از شرمساری، خجالت یا عدم تایید تعریف می کند که باعث می شود فرد طرد شود، علیه او تبعیض صورت گیرد و از مشارکت در حیطه های مختلف اجتماع محروم گردد.

انگ ناشی از بیماری روانی در افراد برچسب خورده باعث تبعیض، از دست دادن وضعیت اجتماعی، رفتارهای مقابله ای، کاهش کیفیت زندگی، تشدید بیماری، سومصرف مواد، عدم مصرف دارو و پیگیری درمان و نابسامانی در خانواده میشود.

 دکتر اخروی گفت: بررسی ها نشان می دهد که ترس افراد از انگ و بر چسب بیماری روانی نقش مهمی در دسترسی و بهره گیری آنان از مراکز ارائه دهنده خدمات بهداشت روان دارد. تعداد زیادی از بیماران روانی به دلیل انگ از خدمات موجود و قابل عرضه به آنان استفاده نمی کنند و یا آن را به پایان نمی رسانند.

مدیر سلامت روانی اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: نشانه های روانپزشکی، نارسایی در مهارت های اجتماعی ، ظاهر فیزیکی نامناسب و... بسیاری از برچسب ها که باعث انگ خوردن به این بیماران می شود سبب می گردد این افراد کمتر تمایل داشته باشند در اجتماع ظاهر شوند و یا تمایل به دریافت خدمات داشته باشند.

وی افزایش دانش و اگاهی در مورد سلامت روان، صحبت کردن در مورد مشکلات سلامت روان و حمایت از افراد مبتلا به بیماری، پویش های آگاهی رسانی و تغییر نگرش در مورد مشکلات سلامت روان، تصحیح نگرش غلط خود بیمار،خانواده ، عامه مردم،مدیران و سیاستگذاران، متخصصین پزشکی در سایر رشته ها، افزایش آگاهی بیماران، عامه مردم، خانواده و مسئولین درباره درمان پذیر بودن بیماریهای روانی، افزایش دسترسی خدمات روانپزشکی و روانشناسی برای بیماران روانی در سطح کشور، راه اندازی بخش روانپزشکی در بیمارستانهای روانی را از جمله راهکارهای مقابله با انگ بیماری های روانپزشکی عنوان نمود.

خبرنگار: رویا کاظمی 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image