13 اکتبر مصادف با 21 مهر ماه روز جهانی کاهش خطر بلایا نامگذاری شده و شعار امسال این مناسبت "فقط با هم/ Only together" در نظر گرفته شده است.
رییس اداره کاهش خطر بلایا و حوادث معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا گفت: انتخاب شعار امسال روز جهانی کاهش خطر بلایا، نشان از لزوم همکاری تنگاتنگ همه افراد، جوامع محلی، منطقه ای و بین المللی برای کاهش خطر بلایا و حرکت به سوی تاب آوری دارد.
دکتر محمد رضا جویا با تاکید بر اینکه مدیریت خطر بلایا فرایندی منظم است که با هدف به حداقل رساندن پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، روانی و سلامتی از طریق پیشگیری از مخاطرات و کاهش آسیب، ارتقای آمادگی، پاسخ به موقع و بازیابی با رویکرد توسعه پایدار انجام می شود، گفت: این مهم جز با مشارکت همه آحاد جامعه امکان پذیر نخواهد بود.
دکتر جویا اظهار کرد: تجربه پاندمی کووید 19 به ما آموخت که اگر بخواهیم برای مدیریت مخاطرات موفق عمل کنیم؛باید دست در دست هم برای آن قدم برداریم.اگر چه برنامه های مستقل و جزیره ای هم در این خصوص کارآیی دارند ولی بدون شک سرعت و اثربخشی کافی را در کاهش خطر بلایا نخواهد داشت و حرکت به سمت جامعه تاب آور را با چالش مواجه خواهند کرد.
رییس اداره کاهش خطر بلایا و حوادث معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه دستاوردهای نظام سلامت طی سالهای اخیر در حوزه مدیریت و کاهش خطر بلایا در کشور بسیار چشمگیر بوده است، اظهار کرد: در حال حاضر برخی برنامه های کشور نه تنها در سطح منطقه که در سطح جهان به خوبی شناخته شده و مورد توجه صاحب نظران و سازمان های بین المللی قرار گرفته است. کشور ایران در معرض انواع مخاطرات طبیعی و انسان ساخت قرار دارد که همواره مشکلات متعدد و پیامدهای سوء جانی، اقتصادی و عملکردی برای جامعه و نظام سلامت را بدنبال داشته و لذا بایستی در مورد تمام آنها تاب آوری را پیشه کنیم.
وی گفت: روز جهانی کاهش خطر بلایای طبیعی نخستین بار در سال ۱۹۸۹ میلادی پس از فراخوان مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای تعیین یک روز با هدف ارتقای فرهنگ جهانیِ آگاهی از خطر و کاهش بلایای طبیعی تعیین شد و پس از آن هر سال ۱۳ اکتبر به عنوان روز کاهش خطر بلایای طبیعی و افزایش آگاهی در مورد اهمیتِ درک خطرات پیشروی مردم، گرامی داشته میشود. دکتر جویا بلایای طبیعی در سال گذشته را شامل خشکسالی، سیل، آب و هوای نامتعادل، درجه حرارت بالا، رانش زمین، حرکت تودهای زمین، آتش سوزی، آتشفشان و زلزله برشمرد و گفت: به نظر میرسد در چند دهه اخیر افزایش آمار این بلایا ناشی از فشارهای جامعه صنعتی است که تخریبهای زیادی را نسبت به طبیعت و جامعه بهوجود آوردهاست.
وی اظهار کرد: در این راستا دانشگاه علوم پزشکی مشهد بمنظور تداوم ارائه خدمات سلامت در زمان وقوع بلایا و کاهش آسیب به انسانها اقدامات متعددی را در حوزه های مختلف انجام داده است که از جمله این اقدامات می توان به اجرای برنامه های ارزیابی و آموزش آمادگی خانوار در برابر بلایا، برنامه نظام مراقبت بلایا، ارزیابی ایمنی عملکردی، سازه ای و غیرسازه ای کلیه واحدهای بهداشتی-درمانی، ارتقای ایمنی سازه ای و غیرسازه ای، تدوین برنامه های عملیات پاسخ در واحدهای مختلف دانشگاه، تدوین چارت فرماندهی حادثه از ستاد دانشگاه تا خانه بهداشت، تدوین سناریو، اجرای تمرین و مانور در تمامی شهرستانهای تابعه دانشگاه و در کنار آن در اولویت قرار دادن برنامه های مقابله ای و پیشگیری و کنترل کننده کووید19 که به دبیرخانه ای اداره کاهش خطر بلایا و حوادث معاونت بهداشت انجام می گیرد، اشاره نمود.
رییس اداره کاهش خطر بلایا و حوادث معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه ضمن تقدیر از تمامی دست اندرکاران و کارشناسان مدیریت خطر بلایا حوزه بهداشت دانشگاه، در زمینه تشدید آموزش روش های خود مراقبتی و کاهش خطر بلایا برای عموم مردم، انجام اقدامات ارتقاء ایمنی در واحدهای بهداشتی (با تاکید بر ارتقاء ایمنی اجزای غیر سازه ای)، ارتقاء آمادگی عملکردی در واحدهای بهداشتی (آموزش و تمرین)، برگزاری جلسات آموزشی در واحدهای بهداشتی برای مراجعین و مشارکت و همیاری همه جانبه در برنامه های پیشگیری و کنترل بیماری کووید19 تاکید نمود.
خبرنگار: رویا کاظمی