رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در سالمندان مبتلا به بیماری کووید 19 بايد مراقب کم آبی بدن بود، بطورکلی کم آبی در سالمندان بطور معمول وجود دارد، همچنین به بر طرف کردن مشکلات تنفسی نیز باید توجه کرد.
دکتر زهرا اباصلتی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه به دلیل شرایط جسمانی سالمندان، در هنگام ابتلا به کرونا، بدن مستعد عفونت های ثانويه و يبوست می شود، گفت: در رژيم غذايی بيمار سالمند، به مصرف انواع غذاهای حاوی آنتی اکسيدان ها ،ويتامين A،C،E که در انواع ميوه و سبزی تازه وجود دارد تاکيد می شود؛ بايد برای بيمار اهميت مصرف مايعات و رژيم غذايی مناسب پر فيبر را توضيح داد.
وی ادامه داد: مصرف روزانه 3 تا 3.5 ليتر مايعات و پايين آوردن درجه حرارت بدن برای پيشگيری از کم آبی بدن، مصرف رژيم غذايی پرکالری و مواد غذائی نرم مگر اينکه بيمار دچار اضافه وزن يا چاقی باشد، نیز توصیه می شود .
دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه تاکید به دريافت بيشترمواد غذايی پر فيبر (نان های سنگک و غلات سبوس دار و انواع سبزی و ميوه تازه) به منظور جلوگيری از يبوست توصیه می شود، گفت: استفاده از آب ميوه ها و آب سبزي ها (همچون آب هويج و آب گوجه فرنگی) به منظور دريافت بيشتر مايعات،کالری و تا حدودی فيبر غذايی، توصيه به نوشيدن مايعات گرم نظير چاي كم رنگ به مقدار فراوان بویژه در صورت وجود احتقان وگرفتگی بينی وحلق از جمله موارد تاکید در نگهداری سالمند مبتلا به بیماری کرونا است.
وی ادامه داد: تا حد امکان از مصرف کربوهيدرات های ساده، قند و شکر و روغن های جامد (کره و چربي های حيوانی موجود در گوشت، لبنيات پرچرب، خامه و. ...) در برنامه غذايی بيمار پرهیز شود و مصرف مواد غذايی حاوی ويتامين های E،C،B6، سلنيم و روی برای تقويت سيستم ايمنی و مقاومت در برابر عفونت ها. منابع غذايی ويتامين E مانند تخمه آفتابگردان، جوانه گندم، سيب زمينی و ميگو توصیه می شود.
وی گفت: استفاده از مکمل های مولتی ويتامين - املاح خصوصا ويتامين های A و C با نظر پزشک نیز در بهبود حال بیماران موثراست.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه در دوران نقاهت نیز سالمندان مراقبت های تغذیه ای به خصوصی را احتیاج دارند، گفت: دوره نقاهت در این بیماری با شیوع بالای سوء تغذیه همراه است و از آنجا که سالمندان بیش از سایر سنین مستعد سوء تغذیه هستند باید از نظر تامین کالری، پروتئین و ریزمغذی های لازم چه در منزل و چه در نقاهتگاه ها، تحت مراقبت جدی قرار گیرند.
وی ادامه داد: در صورت امکان غذاها را از نظر پروتئین با اضافه کردن و مصرف گوشت چرخ کرده، پودر شیرخشک، پنیر، ماست چکیده، مغزها، تخم مرغ و ژلاتین غنی کنید، مثلا می توانید "پودر شیرخشک" یا "پودر انشور-1 " یا "پودر انترامیل" که در دو شکل مختلف برای افراد دیابتی و غیردیابتی موجود است را به شیر معمولی اضافه کنید.
دکتر اباصلتی گفت: غذاها را از نظر کربوهیدرات با استفاده از پوره سیب زمینی و جوانه گندم، ماش یا جو غنی کنید، می توان از سمنو در میان وعده ها نیز استفاده کرد. این جوانه ها را می توانید در منزل با خیساندن غلات و جوانه زدن آنها بعد از چند روز تهیه کنید.
وی بیان کرد: در صورت امکان غذاها را از نظرکالری با اضافه کردن خامه و روغن زیتون غنی کنید، مثلا می توانید خامه را به انواع سوپ اضافه کنید؛ مصرف دانه های روغنی مانند زیتون نیز مفید است؛ مصرف میان وعده های مقوی مانند سوپ غلیظ، پوره سیب زمینی با پنیر و یا گوشت مرغ، ساندویچ تخم مرغ، پودر مخلوط مغزها و فالوده انواع میوه بسیار کمک کننده است.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: استفاده از مخلوط حبوبات و غلات در غذاها، مانند عدس پلو، لوبیا پلو و باقلا پلو به همراه مغزها و یا تهیه انواع کیک های کم شیرین خانگی با اضافه کردن مغزگردو، مغزبادام و. .. غذا و میان وعده مناسبی برای این دوران است؛ همچنین می توانید ماکارونی را با گوشت و یا پنیر و یا تخم مرغ و یا ماهی غنی کنید.
وی ابرازکرد: انواع سبزی ها (مانند سیب زمینی، هویج، سبزی های برگ سبز، کدو، کرفس، شلغم و. ..) را رنده کرده و پوره آنها را به غذا اضافه کنید؛ سبزی های تازه را بصورت ساطوری شده در ماست نیز می توانید اضافه کنید؛ از مواد غذایی تازه و سالم استفاده کرده و ازغذاهای مانده و یا فریز شده اجتناب کنید.
دکتر اباصلتی گفت: یکی از علل کم اشتهایی در این گروه سنی کم آبی است، . سعی کنید با استفاده از مایعات مختلف در بین وعده های غذایی، به بدن آب کافی برسانید؛ آب آشامیدنی، چای کم رنگ، شیر یا آب میوه های طبیعی، روزانه حداقل 8 لیوان در فاصله وعده های غذایی استفاده کنید، همچنین در صورتی که سالمند مبتلا به دیابت نیست می توانید از شیره انگور و یا انواع شربت های تهیه شده با عرقیات و نبات بصورت کم شیرین استفاده کنید.