رییس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: تحقيقات و بررسيهاي زيادي در زمينه اثر تغذيه در ايجاد سرطان انجام گرفته و ادامه دارد و عليرغم اينكه تاكنون رابطه مستقيمي بين اين دو ثابت نشده ولي بايد دانست كه بر اساس شواهد موجود با استفاده از يك تغذيه خوب مي توان از بروز برخي از بيماريهاي مزمن و شايع از جمله سرطان جلوگيري كرد.
دکتر زهرا اباصلتی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه منظور از تغذيه خوب استفاده و مصرف تمام گروههاي غذايي (شير و لبنيات ، ميوه و سبزيجات ، نان و غلات ،چربي و روغن ، پروتئين ) است، خاطر نشان کرد: برنامه غذايي با چربي زياد ابتلا به سرطانهاي پستان و كولون (قسمتي از روده بزرگ ) و پروستات را افزايش مي دهد، بنابراين با خوردن مواد غذايي كم چربي مانند گوشت بدون چربي ، گوشت سفيد (مرغ و خروس پوست كنده و ماهي ) و يا لبنيات كم چربي و سبزيجات و حبوبات پخته و پرهیز از چربي جامد حيواني، وزن بدن خود را متعادل نگه دارید، زيرا چاقي خود يكي از عوامل ايجاد كننده سرطان است.
وی با بیان اینکه توصیه می شود بيشتر از غذاهاي فيبردار (الياف گياهي ) استفاده كنيد، ابراز کرد:يك برنامه غذايي محتوي الياف گياهي امكان ابتلا به سرطانهاي كولون و ركتوم (راست روده ) را كاهش مي دهد، الياف گياهي همچنين باعث جذب و دفع سريع مواد غذايي مي شود در نتيجه در بهبود كار دستگاه گوارش موثرند اين مواد بيشتر در دانه هاي غلات و حبوبات ، ميوه ها ، سبزيها و نانهاي سبوس دار يافت مي شوند.
دکتر اباصلتی با تاکید براینکه چاقي با سرطانهاي رحم ، پستان ، كيسه صفرا ، كولون و مثانه ارتباط دارد ، گفت: بنابراين با رعايت يك برنامه صحيح غذايي و انجام ورزش به طور منظم وزن خود را در حد تعادل نگه داريد البته وزن مناسب براي افراد مختلف متفاوت بوده و بستگي به شرايط سلامتي و ساختمان بدني آن افراد دارد .
وی ادامه داد: مواد غذايي غني از ويتامين هاي آ و ث امكان ابتلا به سرطانهاي مري ، معده ، حنجره و ريه را كاهش مي دهند، زيرا باعث سلامت بافتها و مقاومت در برابر عفونتها مي گردند و البته بايد بدانيم كه تاثيرات فوق فقط با خوردن مواد غذايي طبيعي كه حاوي ويتامين هاي فوق مي باشند حاصل مي شود و قرص ها و داروهاي حاوي اين ويتامين ها هيچ تاثيري در اين رابطه ندارند.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه ويتامين ث بيشتر در سبزيها بعضي مركبات از قبيل پرتقال ،گريپ فروت ، توت فرنگي ،گوجه فرنگي و فلفل سبز و قرمز يافت مي شود، عنوان کرد: ويتامين آ فقط در غذاهاي حيواني وجود دارد و غذاهاي گياهي حاوي ماده پيش ساز ويتامين آ مي باشند كه به ساختن ويتامين آ در بدن كمك كي نمايد (اسفناج استثنائاً داراي مقدار كمي ويتامين آ مي باشد ).
وی تاکید کرد: در مناطقي كه مردم آنها بيشتر از غذاهاي شور (منظور سبزيجات شور شده مثل خيار شور ، گوجه شور و.. ) و يا دود داده شده (مانند ماهي دودي ) به مدت طولاني استفاده مي كنند ميزان وقوع سرطان مري و معده بيشتر است .
دکتر اباصلتی بیان کرد: تحقيقات و بررسيهاي آزمايشگاهي نشان داده است كه كپكها مي توانند عامل موثر در ايجاد سرطانهاي كبد ، معده و كليه در انسان باشند، بنابراين از خوردن مواد غذايي كپك زده مانند نان ،مربا ، پنير و .. بپرهيزيد حتي از تغذيه حيوانات شيرده با نان و مواد غذايي كپك زده بايد خودداري شود؛ زيرا سموم قارچي موجود در نان و مواد غذايي به داخل شير حيوان با تركيبي خطرناكتر ترشح مي شود و انسان ناخواسته و ندانسته سموم قارچي را كه سرطان زا مي باشند مصرف مي نمايد .
وی با اشاره به اینکه سعي كنيد به جاي سرخ كردن مواد غذايي آنها را به صورت آب پز آماده نماييد و از خوردن قسمتهاي سوخته گوشت ، نان و يا ته ديگ جداً خودداري كنيد، گفت: از آنجا كه به احتمال زياد نوشيدنيهاي داغ در ايجاد سرطان مري موثر مي باشند نوشيدنيهايي مثل چاي ، قهوه و شير را به صورت داغ مصرف نكنيد و بگذاريد كمي خنك شود.
دکتر اباصلتی بیان کرد: سيگار كشيدن يكي از عوامل مهم در ايجاد بيماريهاي قلبي ، تنفسي و مغزي و سرطانهاي دستگاه تنفس ، حنجره و دهان و دستگاه گوارش مي باشد؛ مصرف دخانيات به هر شكل (جويدن تنباكو ، كشيدن پيپ و يا قليان ،انفيه و غيره ..) براي سلامتي زيان آور است از همین رو خانمهاي باردار بايد جداً از كشيدن سيگار خودداري کنند.
وی با اشاره به اینکه مصرف مشروبات الكلي امكان ابتلا به سرطان كبد را افزايش مي دهد و اگر با مصرف دخانيات همراه گردد خطرناكتر خواهد بود و باعث افزايش خطر ابتلا به سرطانهاي دهان ، حنجره ، حلق و مري مي شود، بیان کرد: رژیم غذایی مناسب در کنار رعایت سایر موارد مانند ورزش روزانه و منظم ، رعايت نكات بهداشتي ، اجتناب از تابش مستقيم نور خورشيد و اشعه ايكس ، استفاده از وسايل ايمني در محيط كار و بالاخره انجام معاينات پزشكي مربوط به سرطان (مثل پاپ اسمير ) به طور منظم در پيشگيري از ابتلا به انواع بيماريها به ويژه سرطان موثر مي باشد.