138.jpg - 12.88 kBرییس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تغذيه يكی از مهمترين جنبه‌های اثرگذار بر سلامت مردان را تشكيل می‌دهد كه متأسفانه به علل مختلف مورد غفلت قرار گرفته است.

دکتر زهرا اباصلتی در گفت‌وگو با خبرنگار وب دا، اظهار کرد: هفته اول اسفند ماه در كشور ما با نام هفته سلامت مردان نامگذاری شده و اين اقدام در حساس‌سازی مردان جامعه ايرانی برای توجه بیشتر به جنبه‌های مختلف پیشگیری از مخاطرات سلامت بوده و گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت این دانشگاه به همین مناسبت و با تأکید بر عوامل خطرساز تغذیه‌ای و بيماری‌های شایع در مردان به معرفی الگوهای تغذیه سالم برای مردان جهت پیشگیری و مراقبت تغذیه‌ای بیماری‌های شایع می‌پردازد.

وی تصریح کرد: تغذيه يكی از مهمترين جنبه‌های اثرگذار بر سلامت مردان را تشكيل می‌دهد كه متأسفانه به علل مختلف مورد غفلت قرار گرفته است و كوتاه بودن حضور مردان در منزل و محدودیت دسترسی آنان به غذاهای خانگي و ميوه و سبزی، قرار گرفتن در معرض هوای آلوده در محيط‌های كار كه نياز به برخی مواد مغذی را افزايش می‌دهد.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه دسترسی كمتر مردان به آموزش‌های تغذيه‌ای، فقدان زمان خواب كافی و كم خوابی به علت داشتن مشاغل شيفتی كه آنها را در معرض استرس‌های روحی قرار می‌دهد و غیره از مهمترين علل به خطر افتادن سلامت مردان و بی‌توجهی به تغذيه مناسب اين گروه هستند، خاطرنشان کرد: اين در حالی است كه نوع تغذيه مردان علاوه بر اين كه در سلامتشان اثرگذار است، در بازده كاری آنان نيز بسيار مؤثر بوده است.

دکتر اباصلتی افزود: آمار بالا و شيوع روزافزون ابتلای مردان به بيماری‌های غيرواگير مرتبط با تغذیه همچون قلبی و عروقی، دیابت، بیماری‌های سرطان و فشار خون بالا و كاهش سن ابتلای به اين بيماری‌ها در كشور و از طرف ديگر ارتباط تنگاتنگ اين بيماری‌ها با عادات غذايی و فرهنگ تغذيه‌ای جامعه، بررسی و برنامه‌ريزی كلان كشوری را برای اصلاح الگوی مصرف در جامعه می‌طلبد.

وی با تأکید بر اینکه اضافه وزن و چاقی از عوامل مهم تعيين‌کننده سلامت هستند، گفت: اضافه وزن و چاقی به تغييرات منفی متابوليک مانند فشارخون بالا، سطح نامطلوب کلسترول خون و افزايش مقاومت در برابر انسولين منجر می‌شود و اين دو عامل خطر بيماری‌های عروق قلب، سکته مغزی، ديابت و بسياری از انواع سرطان‌ها را افزايش می‌دهد.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: ميزان اضافه وزن در گروه سنی 40 تا 69 ساله کشور در مردان شهری 40 درصد، در مردان روستايی 22 درصد، در زنان شهری 39 درصد و در زنان روستايی 31 درصد است؛ همچنين ميزان چاقی در همین گروه سنی در مردان شهری 11 درصد، در مردان روستايی 6 درصد، در زنان شهری 28 درصد و در زنان روستایی 15 درصد است و افزايش فشارخون و کلسترول، ارتباط نزديکی با مصرف بيش از حد غذاهای چرب، شيرين و پر نمک دارد.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه مردان شاغل بخش قابل توجهی از جمعيت فعال جامعه را تشکيل می‌دهند، تصریح کرد: این افراد حداقل يک سوم روز و يا حتی نصف روز خود را در محيط کار می‌گذرانند و به‌طور معمول يک وعده غذايی و يک ميان‌ وعده خود را در محيط کار مصرف می‌کنند، نقش تغذيه مناسب در سلامت عمومی و بازده کاری به اثبات رسيده است و تأمین غذای مغذی و سالم همواره ارتقاء سلامت کارکنان را به دنبال داشته است و کارکنان برای حفظ سلامت و افزايش بازده کاری به تغذيه مناسب نياز دارند.

وی بیان کرد: داشتن تغذیه مناسب در محل کار بسیار مناسب بوده، زیرا در انرژی بیشتر و خدمت‌رسانی بهتر مؤثر بوده و در مراکزی که چند شیفت کاری دارند مانند کارخانه‌ها، بيمارستان‌ها، ادارات پليس، فرودگاه‌ها و غیره رعايت نظم در برنامه غذايی روزانه، توزيع مناسب انرژی در وعده‌های غذايی، مصرف غذاهای متنوع با گنجاندن گروه‌های غذايی اصلی (نان و غلات، شير و مواد لبنی، ميوه‌ها، سبزی‌ها و گروه گوشت، حبوبات و تخم‌مرغ) و توجه به زمان مصرف غذا در کاهش خستگی و بهبود عملکرد کارکنان و افزايش کارایی مؤثر است.

دکتر اباصلتی گفت: هرم غذايي نشان‌دهنده گروه‌های غذايی و موادی است كه در هر گروه جای می‌گيرند. شناسايی گروه‌های غذايی به عنوان راهنمايی برای تغذيه مردان ضروری بوده و پايه و اساس برنامه‌ريزی غذايی است كه البته در گروه‌های سنی مختلف قابل انطباق با شرايط ويژه آن گروه است، گروه‌هایی که شامل نان و غلات، ميوه‌ها، سبزی‌ها، شير و لبنيات، گوشت، حبوبات، مغزها و تخم‌مرغ و متفرقه هستند.

وی افزود: با توجه به روند تحول الگوی تغذيه در جامعه ايرانی و لزوم كنترل آن در همه گروه‌های سنی، آموزش بزرگسالان با تأكيد بر مردان جوان و ميانسال در حوزه تغذيه مورد توجه قرار گرفته و امیدواریم که این اقدامات در مسیر ارتقاء سطح سلامت مردان مؤثر واقع شود.

 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image