معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: بحران کرونا و نگرانیهای ناشی از کووید 19 هنوز پایان نیافته و معتقدیم که پاندمی کرونا تنها در صورتی قابل کنترل است که یک ایمنی زیاد با درصد بالای واکسیناسیون ایجاد شود.
میلیونها نفر در سراسر دنیا از جمله ایران علیه بیماری کرونا واکسینه شدهاند و با این کار همه ما کمکم به زندگی عادی و انجام فعالیتهایی که از انجام آنها با افرادی که دوستشان داریم لذت میبریم، نزدیکتر میشویم.
از نیمه دوم سال گذشته تاکنون انقلابی گسترده در بحث واکسیناسیون کرونا در کشور ایجاد شده و نه تنها با نبود و کمبود واکسن مواجه نبودیم، بلکه افزایش تعداد واکسنهای تولید داخل و همچنین کاهش سن واکسیناسیون کرونا را داشتیم.
از زمانی که واکسیناسیون کرونا آغاز شده برای عدهای شک و تردید بهوجود آمده که آیا نیاز است واکسن بزنند؟، اگر نیاز است چه واکسنی بزنند؟، آیا زدن واکسن در ایام بارداری خطر ندارد؟ و بسیاری دیگر از این قبیل این نوع سؤالات و در همین خصوص جهت دریافت پاسخ سؤالات مرتبط با واکسن کرونا با دکتر مجید جعفرینژاد، معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی به گفتوگو پرداختیم که حاصل آن را در ادامه میخوانید؛
وب دا: آیا واکسنهای موجود روی گونههای مختف ویروس تأثیرگذار هستند؟
دکتر جعفرینژاد: ویروس ها به طور مداوم در حال جهش و تغییر هستند، زمانی که این اتفاق میاٌفتد گونههای مختلفی از ویروس ایجاد میشود، در بسیاری از موارد گونههای جدید تفاوتی در نحوه عملکرد ندارند، اما اگر این تغییر در بخش مهمی از ساختمان ویروس باشد میتواند باعث تغییر در عملکرد ویروس شود.
محققان تاکنون گونههای مختلفی از ویروس کووید 19 را کشف کردهاندکه آخرین مورد آن سویه اومیکرون بوده است، اما خوشبختانه واکسنهای موجود اثرگذاری خوبی روی آنها داشته است.
وب دا: کدام واکسنهای کووید 19 در ایران موجود هستند؟
دکتر جعفرینژاد: انواع مختلفی از واکسن کرونا در ایران و جهان وجود دارد که با مکانیسمهای متفاوتی عمل میکنند و همه آنها تأثیر خوبی در کنترل بیماری داشتهاند و در کشور ما هم واکسنهای اسپوتنیکV، آسترازنکا، سینوفارم، بهارات، کووبرکت، پاستوکووک، اسپایکوژن، کووپارس رازی و فخرا به عنوان واکسنهای تأیید شده مورد استفاده قرار گرفته است.
تزریق واکسن کرونا شانس ابتلا به بیماری را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد و حتی اگر بعد از تزریق واکسن دچار بیماری شوید، شدت بیماری کاهش مییابد؛ همچنین تزریق واکسن علاوه بر محافظت خودتان، به محافظت سایر افراد نیز کمک میکند، از جمله کسانی که در معرض خطر ابتلا به فرم شدید بیماری هستند.
معتقدیم که پاندمی کرونا تنها در صورتی قابل کنترل است که یک ایمنی زیاد با درصد بالای واکسیناسیون ایجاد شود، به این معنی که تعداد کافی از مردم نسبت به بیماری مقاوم شوند تا بیماری نتواند به راحتی گسترش پیدا کند و بهترین راه برای رسیدن به این ایمنی، تزریق واکسن است.
وب دا: آیا واکسن کرونا میتواند باعث بروز عوارض جانبی خطرناک در فرد شود؟
دکتر جعفرینژاد: خیر، اما امکان عوارض جانبی غیرخطرناکی در مواردی همچون درد در محل تزریق، تب، احساس خستگی و سر درد قابل مشاهده بوده و در صورت بروز علایم شدیدتر و یا طولانی شدن آن باید حتماً به پزشک مراجعه شود.
وب دا: آیا واکسن کرونا میتواند باعث ابتلا به بیماری شود؟
دکتر جعفرینژاد: خیر. بعضی مردم نگران ابتلا به کرونا تزریق واکسن آن هستند در حالی که واکسنها در یک محیط آزمایشگاهی ساخته میشوند و بهصورت ضعیف شده هستند و نمیتوانند باعث ایجاد بیماری در فرد سالم شوند.
وب دا: خیلیها یک سؤال مشترک دارند و آن اینکه کدام واکسن برای من بهتر است؟ شما چه پاسخی در این خصوص دارید؟
دکتر جعفرینژاد: مطالعات نشان میدهد تمامی واکسنهای موجود عملکرد بسیارخوبی برای مقابله با ویروس دارند، البته درست که تعدد انواع واکسنها را در ایران داریم، اما ما نباید منتظر رسیدن یک واکسن خاص بمانیم و باید در دسترسترین واکسن را به عنوان بهترین واکسن بدانیم.
وب دا: آیا در صورت ابتلا به کرونا نیازی به دریافت واکسن هست؟
دکتر جعفرینژاد: پزشکان توصیه میکنند در صورت ابتلا فرد به کووید 19 لازم است پس از بهبودی و گذراندن زمان مشخصی که متخصصان مربوطه اطلاعرسانی عمومی کردهاند، این افراد واکسن را دریافت کنند، در بدن افرادی که به کووید 19 مبتلا میشوند آنتیبادیهایی تولید میشود که باعث مقاومت نسبی فرد نسبت به بیماری میشود، اما مشخص نیست این آنتیبادیها تا چه مدت در بدن باقی میمانند؛ همچنین آنتیبادیهایی که از طریق واکسن دریافت میشود میتواند مقاومت بیشتری نسبت به گونههای جدید ویروس ایجاد کند.
وب دا: آیا کودکان میتوانند واکسن کرونا را دریافت کنند؟
دکتر جعفرینژاد: در ایران کودکان بالای 5 سال مجاز به دریافت واکسن هستند، هرچند که مطالعات برای بررسی ایمنی دریافت واکسن برای گروههای سنی جوانتر در حال انجام است، اما فعلاً بهترین راه برای محافظت از آنها استفاده از ماسک و رعایت نکات بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی است.
وب دا: آیا مادران باردار مجاز به دریافت واکسن هستند؟
دکتر جعفرینژاد: بله. مطالعات نشان میدهد که واکسن کووید 19 برای زنان باردار ایمن است و توصیه به تزریق آن شده است.
وب دا: بعد از تزریق واکسن چه اقدامات حفاظت فردی باید انجام دهیم؟
دکتر جعفرینژاد: 2 هفته بعد از تزریق واکسن، زمان لازم است تا سیستم ایمنی پاسخ دهی مناسب را در صورت مواجهه با عفونت داشته باشد، اما باید همچنان ماسک زده شده و فاصلهگذاری اجتماعی رعایت شود و برخلاف اطلاعات نادرست بیان شده باید بگوییم که نیازی به قرنطینه بعد از تزریق واکسن نیست.
وب دا: سخن پایانی...
دکتر جعفرینژاد: از گروه سنی 5 تا 17 سال میخواهیم که نسبت به دریافت دُزهای اول و دوم اقدام کرده و گروه سنی بالای 18 سال هم جهت دریافت دُز سوم اقدام کنند.