رئیس گروه سلامت کار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بهداشت حرفهاي بعنوان يك استراتژي با اهميت نه تنها سلامتي شاغلين رادر نظر ميگيرد بلكه تاثير مثبت و قابل ملاحظهاي دربهرهوري و كيفيت محصولات، انگيزش كار ، رضايت شغلي و كيفيت كل زندگي افراد جامعه دارد.
دکتر فرشید وفا، به مناسبت روز جهانی بهداشت حرفه ای در گفتگو با وب دا با اشاره به نقش و جایگاه این رشته در حفظ سلامت عمومی جامعه خاطر نشان کرد: پیشگيري از حوادث ،آسيب هاي و بيماريهاي شغلي و حفاظت كارگران در مقابل فشارهاي بيش از حد جسمي و رواني بر استفاده بهينه از منابع محدود موجود و به حداقل رساندن كاهش غير ضروري منابع مادي و انساني تاثیر دارد.
وی ادامه داد: هدف از محيط كار ايمن و سالم ، بكارگيري ايمن ترين فناوری همراه با مصرف انرژي كم ، کاهش آلودگي و توليد مواد زائد است؛ بكارگيري اصول بهداشت حرفه اي موجب افزايش كيفيت محصولات ، بهره وري و فرآيند مديريت گرديده و در ممانعت از افت غير ضروري انرژي و مواد و همچنين پيشگيري از اثرات ناخواسته بر روي محيط زيست نقش موثري خواهد داشت.
مهندس وفا افزود: اقدامات مختلفی در این حوزه رقم می خورد که از آن جمله می توان به بازدید از مراکز مختلف و بررسی مواد آلاینده به منظور حفظ سلامت نیروی انسانی جامعه اشاره کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر 72 هزار و 771 مورد کارگاه ،کارخانه و سایر واحد های کاری در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعالیت دارند که طی یک سال گذشته 56 هزار و 231 مورد بازرسی اولیه در این خصوص انجام شده است و با بررسی شرایط 87 هزار و 922 مورد بازرسی و پیگیری صورت گرفته است.
مهندس وفا با بیان اینکه 886 مورد کارگاه دارای تشکیلات بهداشت حرفه ای در مناطق تحت پوشش دانشگاه فعال هستند، ابراز کرد: بررسی وضعیت بیمارستانها از دیگر مسئولیت های کارشناسان بهداشت محیط است؛ در مناطق تحت پوشش دانشگاه 51 بیمارستان وجود دارد که 21 کارشناس در بیمارستانهای بخش خصوصی و 28 کارشناس در بیمارستانهای بخش دولتی فعالیت می کنند و بر امور مختلف در این حوزه نظارت دارند.
وی ادامه داد: در حوزه بازرسی از پایانه های مسافر بری نیز از 55 پایانه مسافر بری درون شهری اعم از مترو ، تاکسی و اتوبوس بازرسی های لازم انجام شد که در مجموع 3 هزار و 558 مورد بازرسی به ثبت رسید؛ همچنین از 198 جایگاه سوخت نیز به دو هزار و 610 مورد بازرسی شد و موارد تخلف بررسی و پیگیری شد.
رییس گروه سلامت کار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بازدید از ادارات و نهادها از دیگر حوزه های کاری مرتبط با بهداشت حرفه ای است، بیان کرد: هزار و 731 مورد اداره و سازمانهای مختلف در مناطق تحت پوشش دانشگاه فعالیت دارند که در بیش از سه هزار مورد بازرسی و پیگیری از این ادارات انجام شده است.
وی با بیان اینکه بررسی وضعیت تسهیلات بهداشتی شاغلین پسماند از دیگر دغدغه های کارشناسان بهداشتی است، عنوان کرد: سی و چهار هزار و 318 شاغل در دوره های آموزشیمدیریت پسماند شرکت کرده اند و سی و هفت هزار و 359 مورد نیز تسهیلات بهداشتی مناسب دریافت کرده است.
مهندس وفا با اشاره به اینکه بازرسی به همراه بازرسین اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی در خصوص مشاغل سخت و زیان آور از دیگر موضوعات این حوزه است ، گفت: از 4 هزار و 931 مورد کارگاه مشمول این شرایط، بازرسی انجام شده است و برای هزار و 150 مورد اخطاریه صادر شده و 75 کارگاه به مقام قضایی معرفی شدند.
وی با بیان اینکه موارد مشکوک ابتلا به کرونا در مشاغل سخت و زیان آور2 هزار و 26 مورد است، عنوان کرد: همچنین هزار و 590 کارگر و 69 کارفرما نیز آمورش لازم در مورد برنامه مدیریت حوادث شیمیایی فرا گرفته اند.
وی با اشاره به اینکه 663 كارگاه در خصوص ريسك فاكتورهاي ارگونوميك ارزیابی شده اند، بیان کرد: 348 مورد از کارگاه ها نیز دارای عامل زیان آور روشنایی هستند و در این خصوص بیش از 4 هزار نیروی شاغل در این حوزه آموزش دیده اند.