مسئول برنامه کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: به دنبال آموزش و فرهنگسازی صحیح در خصوص نه گفتن قاطع و بیواهمه به دخانیات در راستای حفظ سلامت جامعه هستیم و مناسبترین سن را هم در این خصوص سنین کودکی و نوجوانی میدانیم.
مهندس رضا فرحزاد در گفتگو با وب دا، با بیان اینکه عدم مصرف انواع دخانیات نقش بسیارمهمی در سلامت جامعه دارد تصریح کرد: جمعآوری قلیان یکی از اقدامات شاخص حوزه کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود، ضمن اینکه تیمهای بازرسی هم با همکاری نیروی انتظامی و دستگاه قضایی نسبت به پلمب 185 مرکز عرضه قلیان و برخورد قاطع با خاطیان اقدام کردند.
مسئول برنامه کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: در طول سال گذشته 213 بازدید مشترک داشتیم و بالغ بر 6 هزار قلیان جمعآوری و معدومسازی شد.
مهندس فرحزاد با بیان اینکه بالغ بر 44 هزار بازدید در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشتهایم که به مبارزه با مواد دخانی پرداخته شد و آمارها ثبت شده در این خصوص ناشی از کاهش عرضه و مصرف قلیان بوده است، خاطرنشان کرد: نکته دیگری که به جد پیگیر هستیم کنترل سیگار بوده که مصرف آن هم در جامعه زیاد است.
مسئول برنامه کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که واحد آموزش سلامت در مناسبتهای مختلف در طول سال نسبت به فرهنگ سازی و آگاه سازی جامعه اقدامات مؤثری انجام داده است، تأکید کرد: عمده آسیبها در کافههای نزدیک مدارس پسرانه و دخترانه دیده میشد و بعضاٌ دانشآموزان در این مکانها دیده میشدند که پس از شیوع کرونا و تعطیلی طولانیمدت مدارس این مشکل همانند قبل مشاهده نشد.
مهندس فرحزاد افزود: با همکاری ادارات آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی به دنبال آموزش و فرهنگسازی صحیح در خصوص نه گفتن قاطع و بیواهمه به دخانیات در راستای حفظ سلامت جامعه هستیم و مناسبترین سن را هم در این خصوص سنین کودکی و نوجوانی میدانیم، زیرا اگر فرد از همین سنین آموزشهای درست را فرا بگیرد و با آسیبهای ناشی از مصرف دخانیات آشنا شود به سمت این مواد مضر و آسیبزا حرکت نمیکند.
وی با تأکید بر اینکه بحث کنترل دخانیات مقولههای متعددی دارد، اما اولویت اول بحث آموزش بوده و هست، گفت: ایران در کنوانسیون جهانی بهداشت تعهد داده که تا سال 2030 کاهش 20 درصدی مصرف مواد دخانی را داشته باشد، گرچه کشور ما هماکنون در زمینه قلیان جزو کشورهای کم مصرف بوده، اما در زمینه مصرف سیگار جزو کشورهای پرمصرف هستیم و باید به سمت اصلاح رفتارهای نادرست گام برداریم.
مسئول برنامه کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: اگر مالیات بر دخانیات افزایش یابد یکی از ابزارهای قوی جهت نه گفتن به این ماده مضر بوده ، ضمن اینکه فروش سیگار نخی هم که هنوز ممنوع نشده نیز آسیبزا بوده است.
مهندس فرحزاد بیان کرد: وقتی اعلام میشود که فروش سیگار و تنباکو به افراد زیر 18 سال ممنوع بوده نباید این کار توسط فروشنده انجام شود، چیزی که متأسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته و معتقدیم که باید با افراد کم توجه و بی توجه در این خصوص توسط مراجع ذیربط برخورد گردد.
مهندس فرحزاد با تأکید بر اینکه در کنار اصلاح رفتارهای غلط در خصوص مصرف دخانیات و مواد مخدر باید باورهای غلط در این خصوص هم اصلاح گردد، گفت: متأسفانه موارد زیادی مشاهده میشود که فرد مصرف کننده دخانیات و مواد مخدر دود سیگار، قلیان، تریاک و غیره را به عنوان یک مسکن در گوش، بینی و دهان فردی که دچار درد است منتقل میکنند تا به اصطلاح درد آن فرد ساکت شود، موضوعی که به واسطه باورهای غلط و نادرست شکل گرفته که باید اصلاح گردد، متأسفانه داشتیم موارد زیادی را که خواستند به این شکل درد یک نفر را قطع کنند، اما نه تنها این کارشان مثمرثمر نبوده، بلکه موجب تحمیل آسیبهای جدید جسمی و روحی به آن فرد شده است.