معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: مصرف نمک دریا چه خوراکی (نمک مصرفی در غذا) و چه غیرخوراکی (سنگ نمک مصرفی در برنج خیس شده) به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

دکتر مجید جعفری‌نژاد در نشست خبری اطلاع‌رسانی پویش ملی سلامت با موضوع تغذیه سالم، اظهار کرد: در طب ایرانی فقط به دمنوش‌ها و درمان‌ها توجه شده و به موضوع پیشگیری و دوری از بیماری با تغذیه سالم هم اشاره شده، اما به این موضوع بسیار مهم کمتر توجه شده است.

وی با اشاره به اینکه در موضوع نمک به مصرف نوع دریایی آن توصیه می‌شود، در حالی که بدترین نوع نمک‌ها نمک دریایی است، توصیه ما برای مصرف خوراکی استفاده و مصرف نمک یددار و تصفیه شده که فاقد میکروب و فلزات سنگین نظیر سرب و آلومینیوم است بوده، چرا که از بسیاری از مشکلات همچون انواع سرطان‌ها، مرده‌زایی، بچه با کری، کوری، لالی و دیگر مشکلات جلوگیری می‌کند.

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی با بیان اینکه مصرف نمک دریا چه خوراکی (نمک مصرفی در غذا) و چه غیرخوراکی (سنگ نمک مصرفی در برنج خیس شده) به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود، خاطرنشان کرد: متاسفانه در فضای مجازی اطلاعات نادرست متعددی با موضوع نمک دریا و دیگر موضوعات مرتبط با حوزه سلامت به نام طب ایرانی و اسلامی منتشر شده که به لحاظ علمی و پزشکی تائید شده نیستند و از مردم می‌خواهیم که این موارد نادرست را باور نکنند.

دکتر جعفری‌نژاد تصریح کرد: مصرف به اندازه نمک مورد تاکید است و ما نباید تصور کنیم مصرف بیشتر موجب خوشمزه‌تر غذا می‌شود، زیرا همین موضوع مشکلاتی همچون افزایش فشار خون را به عوارضی همچون سکته‌های مغزی و قلبی همراه هستند را به دنبال دارد.

وی تاکید کرد: متاسفانه عمده مشکلات ایجاد شده در بحث سلامت جامعه به دلیل مصرف موارد تائید نشده‌ای همچون نمک دریا بوده و از رسانه‌ها می‌خواهیم که به‌طور ویژه روی این موضوع کار کنند و با هنر و قلم خود اجازه ندهند با سودجویی افراد سودجو سلامت جامعه به خطر بیفتد.

نمک‌های دریایی آبی و صورتی مورد تائید نیست

در این نشست دکتر زهرا اباصلتی، رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: پیروی پویش اجرا شده غربالگری فشار خون و دیابت که مبتلایان به این بیماری‌ها شناسایی شدند پویش ملی سلامت با موضوع اطلاع‌رسانی تغذیه سالم جهت جلوگیری از مشکلات و عوارض این بیماری‌ها جلوگیری شود.

وی افزود: یکی از عمده مشکلات جامعه در گذشته کمبود ید بود که در سال‌های اخیر برطرف شد، اما متاسفانه به تازگی مشکلات دیگری از جمله کمبود مصرف ید ایجاد شده که مشکلات مختلفی به همراه دارد و از هر ۲۰۰ نوزاد متولد شده یک مورد کم کاری تیروئید بوده که علل آن عدم مصرف نمک یددار به میزان مناسب در دوران بارداری بوده است.

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که نمک باید به اندازه مصرف شود و کم و زیاد آن مضر بوده و عوارضی همچون فشار خون، سرطان و مشکلات کلیوی، بینایی و غیره را به همراه داشته است، تاکید کرد: عدم مصرف غیراستاندارد و غیرقابل تائید از بروز بسیاری از مشکلات همچون انواع سرطان‌ها، مرده‌زایی، بچه با کری، کوری، لالی و دیگر مشکلات جلوگیری می‌کند؛ همچنین باید اشاره که کنیم نمک‌های دریایی آبی و صورتی هم که در بازار دیده می‌شود به هیچ عنوان مورد تائید نیست و مصرف این نوع از نمک‌ها زمینه ابتلا به بیماری‌هایی که اسامی آنها ذکر شد را به‌وجود می‌آورد.

دکتر اباصلتی اضافه کرد: همچنین در موضوع لبنیات هم بر مصرف روزانه ۲۵۰ گرم تاکید داریم، عددی که اکنون ۱۶۴ گرم بوده و ۸۶ گرم با ایده‌آل فاصله دارد و باید روزانه ۲ تا ۳ لیوان مصرف شود.

وی تصریح کرد: در کشور ۳.۵ نفر مبتلا به پوکی استخوان هستند از هر ۳ زن بالای ۵۰ سال و از هر ۵ مرد بالای ۵۰ سال یک نفر مبتلا به پوکی استخوان هستند و عمده آنها به علت مصرف پایین لبنیات‌ها را داشتند.

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: مصرف لبنیات در پیشگیری از سرطان‌های روده بزرگ و تخمدان موثر بوده و در تنظیم فشار خون و نیز پیشگیری از دیابت نوع ۲ و پره دیابت هم موثر است.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه مصرف لبنیات در داشتن وزن نرمال موثر بوده و ما در میانسالان ۶۵.۵ درصد اضافه وزن و چاقی داریم که عدد آن بالا است، تصریح کرد: در حال حاضر ۴۰ درصد جمعیت استان مصرف کافی و به اندازه لبنیات را ندارند و ما تاکید بر استفاده روزانه شیر ساده و لبنیات کم چرب و کم نمک داریم و اینکه در مصرف دوغ هم دوغ‌های گازدار مورد استفاده قرار نگیرد.

دکتر اباصلتی افزود: همچنین در بحث لبنیات توصیه بر نوع صنعتی آن را به جای نوع سنتی آن داریم، زیرا به پاستوریزه بودن محصول تولیدی اطمینان کامل وجود دارد.

وی با تاکید بر اینکه هرنوع ماده لبنی باید قبل از مصرف مورد تائید قرار بگیرد، گفت: مصرف شیرهای خام شتر و بز را که اعلام می‌شود خاصیت دارویی دارد توصیه نمی‌کنیم، زیرا نظارتی از سوی بهداشت در این خصوص نیست و توصیه مصرف شیر گاو پاستوریزه شده است.

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: برنامه‌های هفته اول با موضوع نمک و با شعار نمک کم و تصفیه شده یددار انتخاب همه و برنامه‌های هفته دوم با موضوع لبنیات و با شعار از کودکی تا پیری با لبنیات دوست داشتنی اجرا می‌شود، ضمن اینکه مطالب و اطلاعات مورد نیاز مردم در خصوص تغذیه سالم در جامعه هم در سایت دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به نشانی https://nutr.behdasht.gov.ir موجود است.

۲۰۲ واحد و مجموعه متخلف در تولید محصولات غیراستاندارد پلمب شد

در ادامه این نشست مهندس محمد باباخانی، رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان کرد: بازرسان سلامت محیط نظارت کامل را بر نمک‌ها و لبنیات‌های تولیدی و همچنین میزان نمک استفاده شده از محصولات تولیدی دارند و با افراد متخلف در این خصوص طبق قانون برخورد می‌شود.

وی تصریح کرد: یکی از نظارت‌های ویژه ما در بحث نمک از نانوایی‌ها بوده و معمولاً در نانوایی‌ها به دلیل نداشتن آرد خوب و یا به نتیجه رسیدن زودتر خمیر نمک بیشتری می‌ریزنند و طبق آخرین آمارهای ثبت شده ۲۵ درصد نانوایی‌ها نمک بیشتری ریختند و ۷۵ درصد دیگر ایده‌آل بوده و در نان‌های پخت شده سنگگ بیشترین و تافتون کمترین انطباق را داشته است.

رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که ما نظارت کامل و مستمر بر رستوران‌ها، آشپزخانه‌ها، کارخانجات و واحدهای صنفی را در بحث میزان و نوع نمک مصرفی داریم، تاکید کرد: در بازرسی‌های صورت گرفته بارها تاکید کرده‌ایم که مصرف سنگ نمک و نمک فله ممنوع بوده و فقط باید نمک یددار بسته‌بندی شده باشد و با کسانی که از نمکی به جز به مورد اشاره شده استفاده کنند طبق قانون برخورد می‌شوند، ضمن اینکه نظارت بر واحدهای صنعتی توسط معاونت غذاودارو صورت می‌پذیرد.

مهندس باباخانی با بیان اینکه ما در بحث لبنیات نظارت‌های ویژه‌ای داریم، خاطرنشان کرد: ۴۵۴ واحد تولیدی و ۱۱۱۴ واحد عرضه لبنیات داریم و ما نمونه‌برداری مستمر از محصولات این واحدها داریم و اگر هرگونه مشکل میکروبی و شیمیایی باشد به‌شدت برخورد می‌کنیم، البته تاکنون مشکلی در این خصوص مشاهده نشده است.

وی اضافه کرد: همچنین باید بگوییم که در محصولات سنتی عرضه شیر خام ممنوع است، اما اجازه تولید ماست، پنیر، سرشیر و دیگر محصولات لبنی داده شده است، اما ما نظارت ویژه در بحث عرضه لبنیات بهداشتی داریم.

رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد  افزود: در سطح دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۸۶ هزار ۳۱۶ واحد داریم و از ابتدای امسال تاکنون ۳۴۰ هزار و ۶۶۹ بازدید انجام شده که ۴۰ هزار ۳۵۹ مورد اخطار، ۵۳۶۸ ارجاع به مرجع قضایی و ۲۰۲ مورد پلمب داشتیم.

مهندس باباخانی گفت: از مردم می‌خواهیم در صورت مشاهده هرگونه مشکل بهداشتی با تلفن ۳ رقمی ۱۹۰ که در تمامی روزهای هفته و به‌صورت شبانه‌روزی پاسخگو است تماس بگیرند و آن مشکل را اعلام کنند تا که رسیدگی و برخورد لازم به‌ سرعت صورت پذیرد.

عمده ایجاد پوکی استخوان به دلیل داشتن تغذیه ناسالم و عدم مصرف به اندازه لبنیات بوده است

در بخش دیگری از این نشست مهندس شیما دین‌پرور، رئیس گروه سلامت میانسالان و سالمندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: در رابطه استئونکروز در میان‌سالی و سالمندی زیاد شده بررسی‌ها و ارزیابی‌هایی از افراد بالای ۴۰ سال داشتیم تا که با مشکلاتی همچون پوکی استخوان مواجه نشوند.

وی تاکید کرد: ما برخی از شکستگی‌ها و یائسگی‌ها مورد بررسی قرار دادیم و در ارزیابی اخیر ۱۱ هزار ۳۴۸ خانم زندگی نامطلوب داشتند که عمده ایجاد پوکی استخوان به دلیل داشتن تغذیه ناسالم و عدم مصرف به اندازه لبنیات داشتند.

رئیس گروه سلامت میانسالان و سالمندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: ما در بحث لبنیات مصرف روزانه ۳ سهم را توصیه می‌کنیم و باید شیر، ماست، پنیر، کشک، دوغ و بستنی ساده بدون وانیل مصرف شود.

مهندس دین‌پرور خاطرنشان کرد: کسانی که مشکل پوکی استخوان دارند به سطوح بالاتر جهت بررسی دقیق‌تر ارجاع می‌شوند، ما در بانوانی کمبود کلسیم دارند مصرف فرآورده‌های لبنی را توصیه کردیم تا مشکلات پوکی استخوان در زمان یائسگی به‌دور باشند.

وی با اشاره به اینکه برخی از افراد در مراحل اولیه استئونکروز هیچ علامتی ندارند، بیان کرد: با بدتر شدن وضعیت مفاصل آسیب‌دیده ممکن است تنها زمانی که وزن روی آن قسمت فشار می‌آورد آسیب ببینند و درنهایت ممکن است حتی زمانی که بیمار دراز کشیده است درد را احساس کند، ضمن اینکه باید اشاره کنیم که درد استئونکروز می‌تواند خفیف یا شدید باشد و معمولاً این نوع درد به تدریج ایجاد می‌شود.

376.jpg - 115.80 kB

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image