مسئول برنامه سرطان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در غربالگری سرطان پستان 12 هزار و 439 فرد مشکوک به این بیماری به مراکز سطح 2 ارجاع شدند.
دکتر سارا رضایی در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: سرطانها ازمهمترین بیماریهای غیرواگیر هستند که بار بیماری عمدهای را به جامعه تحمیل میکنند و سرطان دومین عامل شایع مرگومیر در کشورهای توسعه یافته و دومین عامل مرگومیر در کشورهای در حال توسعه است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر سرطان عامل 21 درصد مرگومیرها در سراسر جهان است و در سالهای آینده بدلیل پیر شدن جمعیت روند رو به رشدی خواهد داشت و متأسفانه تغییر در سبک زندگی، کنترل نسبی بیماریهای واگیر، افزایش عوامل خطر محیطی و مسن شدن جمعیت نقش مهمی در افزایش مبتلایان به بیماری سرطان در چند دهه اخیر داشته است.
مسئول برنامه سرطان مرکز بهداشت خراسان رضوی با بیان اینکه در ایران سرطان دومین عامل مرگومیر است و سالانه بیش از 30 هزار نفر در کشور جان خود را بر اثر این بیماری از دست میدهند، خاطرنشان کرد: در حوزه پیشگیری از سرطان نظام مراقبت موارد سرطانی به عنوان یکی ازاولویتهای اصلی نظام سلامت مطرح بوده و پیشگیری از بروز سرطانها با کنترل عوامل خطر مقدور بوده، ضمن اینکه غربالگریهای سرطان هم در تشخیص زودهنگام و درمان به موقع در بسیاری از سرطانها مؤثر است و معتقدیم که بیش از یک سوم تمامی سرطانها قابل پیشگیری بوده و یک سوم دیگر هم به شرط تشخیص زودهنگام، قابل درمان است.
دکتر رضایی افزود: ما در مرکز بهداشت خراسان رضوی و در حوزه پیشگیری از سرطانهای روده بزرگ، دهانه رحم و پستان برنامه غربالگری داریم که روده بزرگ برای خانمها و آقایان 50 تا 70 سال، دهانه رحم برای خانمهای 30 تا 60 سال و پستان برای خانمهای 30 تا 70 سال انجام میشود.
وی با تأکید بر اینکه در آقایان سرطانهای معده، روده بزرگ و ریه و در خانمها سرطانهای پستان، روده بزرگ و معده از شایعترین سرطانها هستند، گفت: در شش ماهه نخست امسال 45 هزار و 783 مورد غربالگری روده بزرگ، 135 هزار و 200 مورد غربالگری سرطان پستان و همین تعداد هم برای غربالگری دهانه رحم برای گروههای سنی هدف انجام شده است و در میان تستهای انجام شده 3300 مورد تست فیت مثبت در روده بزرگ و بعد از 20 مورد سرطان بدخیم در روده بزرگ و 30 مورد سرطان بدخیم در پستان و کمتر از 10 مورد سرطان بدخیم در دهانه رحم شناسایی شدند.
مسئول برنامه سرطان مرکز بهداشت خراسان رضوی ادامه داد: در این غربالگریها 3300 مورد مثبت در روده بزرگ شناسایی شد که تنها 7 درصد آنها کولونوسکوپی شدند و باید تمامی آنها کولونوسکوپی بشوند و طبق آمار ثبت شده از ابتدای فروردین ماه تا پایان شهریور ماه امسال 20 مورد مبتلای جدید به سرطان روده بزرگ شناسایی شده است.
دکتر رضایی اضافه کرد: در غربالگری سرطان پستان 12 هزار و 439 فرد مشکوک به این بیماری به مراکز سطح 2 ارجاع شدند و برای 5138 مورد هم ماموگرافی و سونوگرافی انجام شد و در نتیجه 30 مورد مثبت و بدخیم شناسایی شد و تعداد موارد مثبت دهانه رحم هم بسیار پائین بوده و عدد آن تک رقمی است.
وی با ذکر این نکته که در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد 7 مرکز درمانی دولتی ارائه دهنده خدمات سطح3 و 2 در حوزه سرطان هستند، تأکید کرد: موارد نیازمند به دریافت خدمات سطح 2 و 3 به بیمارستانهای قائم(عج)، امام رضا(ع)، شریعتی و شهید هاشمینژاد مشهد و امید بیمارستانهای ثامن الائمه(ع) چناران و شهید مدرس کاشمر ارجاع شدند، خدمات ماموگرافی در تمامی این بیمارستانها انجام میشود، اما کولونوسکوپی فقط در مشهد است.
مسئول برنامه سرطان مرکز بهداشت خراسان رضوی افزود: میانگین سنی مبتلایان به سرطان پستان در کشور ما 10 سال پائینتر از دنیا بوده و در خراسان رضوی هم 5 سال پائینتر از متوسط کشوری بوده و میانگین سنی مبتلایان این سرطان در استان 35 سال است، اما درصد بروز سرطان پستان به نسبت کشور 10 در 100 هزار نفر زن کمتر است.
دکتر رضایی با اشاره به اینکه در سرطان روده بزرگ یک درصد این سرطانها به دلیل سابقه خانوادگی بوده و میانگین سنی مبتلایان به این سرطان بالای 50 سال است، بیان کرد: اگر فردی بیمار سرطانی زیر 50 سال در خانواده درجه دو و هرسنی در خانواده درجه یک خود داشت حتما جهت غربالگری به مراکز خدمات جامع سلامت حتی خارج از گروههای سنی گفته شده مراجعه نمایند.
وی تاکید کرد:توصیه ما برای غربالگری سرطان دهانه رحم هر 3 سال یک بار، برای غربالگری سرطان روده بزرگ هر 2 سال یک بار و برای غربالگری سرطان پستان در افراد زیر 40 سال هر 2 سال یک بار و در افراد بالای 40 سال سالی یک بار است.