رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به افزایش دو برابری حیوان گزیدگی طی 10 سال گذشته گفت: متاسفانه از ابتدای امسال تاکنون دو مورد سگگزیدگی منجر به فوت در اثر ابتلا به هاری داشتهایم که یک مورد از طرف سگهای نگهبان آلوده به ویروس هاری که صاحبان خود را مورد حمله و گازگرفتگی قرار داده و مورد دیگر مربط به گزش با سگ ولگرد بوده است و هیچکدام از مصدومان ذکر شده برای درمان پیشگیری به مراکز درمان پیشگیری هاری مراجعه نکرده بودند .
دکتر زهرا نهبندانی در گفتگو با وب دا افزود: در سال گذشته از ۱۴ مورد گربه که مورد آزمایش قرار گرفتهاند، تست هاری هر ۱۴ مورد مثبت اعلام شده است لذا با توجه به نرخ بالای شیوع هاری حیوانی، ما در دانشگاه علوم پزشکی مشهد هر نوع حیوانگزیدگی را مرتبط با بیماری هاری می دانیم مگر این که نتایج آزمایش ها غیر از این را ثابت کند.
وی اظهار داشت: یکی از مهمترین علل شیوع هاری در بین حیوانات و به دنبال آن در انسان ها، از بین رفتن سد دفاعی طبیعی است که به وسیله سگهای پرسه زن در محدوده محیطهای انسانی ایجاد می شود، و هنگامی که با دخالت عامل انسانی سگهای پرسه زن و خیابانی به تعداد گسترده مورد کشتار و حذف قرار میگیرند، در واقع یک سد مهم دفاعی طبیعی در برابر ورود حیوانات وحشی به محدوده زندگی انسانها از بین برده میشود. در نتیجه دیگر مانعی برای ورود روباه، شغال، گرگ و حتی پلنگ به شهرها و روستاها باقی نمیماند و با حمله وحوش به حیوانات اهلی مانند گاو، گربه و سگهای نگهبان، ویروس هاری از جانوران وحشی به حیوانات اهلی منتقل میشود و آن ها نیز هار میشوند و با گزش انسانها توسط گربه و سگ هار، ویروس هاری از حیوان مبتلا به هاری به انسان منتقل میشود.
دکتر نهبندانی توصیه کرد: شهرداریها ودهیاریها تجربه موفق سایر کشورها را سرلوحه کار قرار دهند و با درمانهای ضد انگلی، عقیمسازی و واکسیناسیون هاری روی سگها، آن ها را نشانهگذاری کنند تا قابل ردیابی و شناسایی باشند. در این صورت دیگر مردم از تماس با این سگها نگرانی نخواهند داشت زیرا نه انگلی را انتقال میدهند و نه هار هستند.
وی ادامه داد: سگهای خیابانی و پرسهزن باید به عنوان یک سد دفاعی طبیعی مستحکم در محدوده زیستگاههای انسانی رها باشند تا جلوی ورود وحوش به این محدوده را بگیرند و مانع انتقال انواع امراض از طریق وحوش به انسانها باشند.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه خاطر نشان کرد: ترویج فرهنگ بسیار اشتباه غذارسانی به سگها و گربهها از سمت افرادی که خود را دوستدار حیوانات میدانند، عاملی است که به گسترش شیوع هاری و افزایش زاد و ولد در سگها و گربهها دامن میزند و از طرف دیگر رهاسازی غذا برای حیوانات در داخل خیابانها و پارکها، وحوش را نیز ترغیب میکند تا برای یافتن غذا به محدودههای انسانی وارد شوند. در حالی که غذارسانی به حیوانات قاعده و قانون دارد و این امر باید از سمت مسئولان انجام شود نه این که هر فردی در هر کوچه و خیابانی مشغول دادن غذا به سگها و گربهها باشد.