با رعایت اصول كلي تغذيه از جمله تنوع و تعادل در برنامه غذايي به ترویج خود مراقبتی و اصلاح سبک زندگی بپردازیم.
به گزارش وب دا، ماه پرفضیلت و با برکت رمضان؛ فرصتی مغتنم برای بازگرداندن تعادل و سلامت به بدن و اصلاح شیوههای نادرست زندگی است. ائمه اطهار همواره به توصیه هایی در خصوص شیوه درست زندگی،مصرف غذای متعادل،فعالیت منظم و برقراری تعادل میان نیازهای مادی و معنوی پرداخته اند. یکی از مهمترین عوامل رهایی از بیماریها،رعایت آداب تغذیه در این ماه است که علاوه بر بهرهمندی مادی و معنوی از برکات این ماه،کاهش عوارض روزهداری نامتناسب با شرایط سلامت را در بر خواهد داشت.
در زمان روزهداری میآموزیم که چگونه برای عادات غذایی خود برنامهریزی و آن را مدیریت،روحیه خویشتنداری را پرورش و بر آن انضباطی منطقی حاکم نماییم.
مدیر نظارت برمواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذاوداروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در راستای توصیه های مناسب ماه مبارک رمضان گفت: تدابیر و توصیه های خاصی در خصوص آداب خوردن و آشامیدن در ماه مبارک رمضان وجود دارد که در امر پیشگیری از بیماری از پتانسیل و قابلیت بالایی برخوردار است که در راستای ترویج خود مراقبتی و اصلاح سبک زندگی،استفاده از ظرفیت غنی این اصول در نظام سلامت، منطقی و عقلایی است.
دکتر علی اصغر اسماعیل زاده،با تاکید بر رعايت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه غذايي خاطر نشان کرد: اصول كلي تغذيه صحيح درماه مبارك رمضان مانند ساير اوقات به معني رعايت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه غذايي است. تنوع به معني استفاده از گروه هاي غذايي اصلي شامل نان و غلات،شير و فرآورده های لبني،سبزي ها،ميوه ها،گروه فرآورده های گوشتی و جايگزين هاي آن و تعادل به معنی استفاده از تمام گروه هاي غذايي به مقداركافي و پرهیز از كم خوري و پرخوري است.
وی در ادامه به صرف غذای اصلی در وعده سحری توصیه کرد و افزود: در وعده سحری بهتر است غذاي اصلي مصرف و از پرخوری، مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی خودداری و ترجیحا مواد غذایی شیرین مصرف نشود. استفاده از مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه کاهش قند خون خواهد شد و به این ترتیب مصرف مـــواد غـــذایی شیرین و حاوی قندهای ساده مثل شیرینی و شکلات در وعده سحری موجب احساس گرسنگی زودتر خواهد شد.
انواع میوه حاوی مواد مغذی بسیار مفید برای سلامت بدن،بهتر است در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر مصرف شود.
دکتر اسماعیل زاده یادآور شد: به طور کلی به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی(ویتامین ها و املاح)هستند به استفاده از مواد غذایی حاوی شیرینی طبیعی مثل خرما،کشمش توصیه می شود.
وی افزود: از کربوهیدرات های پیچیده مثل غلات از جمله گندم،جو و ... حبوبات مثل عدس،لوبیا،نان های سبوس دار و غذاهای حاوی فیبر مثل سبزی ها،حبوبات،غلات،میوه های با پوست مخصوصا سیب،گلابی،آلو و میوه های خشک در بین وعده های غذایی بیشتر استفاده کنید زیرا این غذاها به آهستگی هضم و باعث احساس گرسنگی کمتری می شنود.
مدیر نظارت بر موادغذایی،آرایشی و بهداشتی به پرهیز از نوشیدن زیاد چای در وعده سحری توصیه و گفت: چای باعث كاهش جذب آهن،افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک های معدنی که بدن در طول روز به آن احتیاج دارد می شود.
وی تاکید کرد: روزه داران عزیز از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند. این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب کاهش میل به غذا در وعده سحر خواهند شد.
دکتر علی اصغر اسماعیل زاده در خصوص وعده هاي غذايي افطار یادآور شد: در هنگام افطار مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروه های غذایی لبنیات(مانند شیر،ماست،پنیر)میوه ها و سبزی ها،نان و غلات (مانند برنج،نان) توصیه می شود که به دلیل دارا بودن فیبر برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و استفاده از سبزی ها و میوه ها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب،علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن،از تشنگی در طول روز جلوگیری می کنند و نکته مهم شستشو کامل و ضد عفونی نمودن سبزی مصرفی است که در این دوران باید بیش از پیش به آن توجه نمود.
وی در ادامه به استفاده از مواد غذایی حاوی آب مثل سوپ،آش،حلیم بــدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاسته ای،فیبر، پتاسیم و منیزیم است) و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر که موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود تاکید و اجتناب از مصرف مـــواد غذایی سنگین،دیر هضم،پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار را توصیه و گفت: به جای غذاهای چرب و سرخ شده بهتر است از غذاهای آب پز،بخارپز،کبابی استفاده شود.
مدیر نظارت بر موادغذایی،آرایشی و بهداشتی خاطر نشان کرد: یکی از عادات غلط غذایی روزه داران این است که در هنگام افطار به دلیل تشنگی شروع به نوشیدن آب سرد،نوشابه و ... کرده که بهتر است به منظور کنترل اشتها،افطار را با يك وعده غذايي ساده مانند چاي كم رنگ،شير گرم يا آب ولرم،خرما و كشمش آغاز و سپس به تدريج مواد غذايي سبك مانند نان و پنير همراه با سبزي ،گردو و ... مصرف و با دو ساعت فاصله از افطار،مواد غذايي چون:سوپ ساده و كم چرب،آش با حبوبات كم،حليم بدون روغن،خوراك لوبيا،عدسي،خوراك سبزيجات با كمي نان سبوس دار و تيره به همراه ماست و خيار،سبزي خوردن مصرف نمایند .لازم است از ميوه ها،سبزي ها،آب و ساير نوشيدني ها جهت جبران کم آبی بدن تا ساعاتي قبل از خواب استفاده شود زیرا مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی خواهد شد.
دکتر اسماعیل زاده افراط در مصرف انواع شیرینی ها به هنگام افطار را عامل چاقی و اضافه وزن عنوان و افزود: افــراد بــیمار و به ویژه افراد تحت رژیم های خاص درمانی بایستی ضمن مشاوره با پزشک معالج،متخصص تغذیه نسبت به گرفتن روزه اقدام و چه بسا در مواردی روزه داری برای آنان مفید نیز خواهد بود.
مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذاوداروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان ضمن اشاره به کاهش مصرف نمک،قند و چربی ها در طول ماه مبارک رمضان بر دقت مصرف کنندگان در تهیه مواد غذایی بسته بندی شده دارای پروانه ساخت و از مراکز معتبر تاکید و خاطر نشان کرد: آگاهي از اثرات روزه داري برجسم و روان انسان دارای اهميت ویژه ای است لذا اگر روزه گرفتن با رعایت عادات درست غذایی همراه باشد از بروز هرگونه عوارض ناخواسته پیشگیری خواهد شد.