مدیر نظارت بر موادغذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: زیان وجود کالاهای آرایشی و بهداشتی قاچاق تنها اقتصادی نیست؛ بلکه آسیب عمده این کالاها سلامت مردم را نشانه رفته است.
دکتر علی اصغر اسماعیل زاده در گفتوگو با وب دا؛ در خصوص مبارزه با قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی، گفت: ایران در منطقه خاورمیانه از بزرگترین مصرفکنندگان کالاهای آرایشی به شمار می رود و افراط در مصرف این مواد در جامعه ایران کاملا مشهود است.
وی بیان داشت: علت بروز قاچاق و تقلب گاه ناشی از ضعف دسترسی مردم به کالاهای اصیل و مجاز و گاهی نیز ناشی از مسائل مالی و اقتصادی می باشد.
مدیر نظارت بر موادغذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: مردم باید مراقبت کنند که قیمت مناسب کالای آرایشی و بهداشتی مانع از تهیه محصولاتی سالم در مسیرحفظ سلامت آنان نشود.
دکتر اسماعیل زاده متذکر شد: متأسفانه وجود شبکه های مویرگی توزیع کالاهای قاچاق از طریق کشورهای دیگر و ورود این لوازم تقلبی به طرق مختلف به کشورمان به شدت سلامت مصرف کننده را تهدید می کنند.
وی ادامه داد: حساسیت های پوستی، آکنه، ایجاد لکه های پوستی، ریزش شدید مو، صدمات کبدی و کلیوی، کاهش یادگیری و کند ذهنی از مهم ترین عوارض استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی قاچاق و تقلبی به شمار می رود.
مدیر نظارت بر موادغذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، هشدار داد: بررسی های میدانی از سطح فروشگاه های بهداشتی و آرایشی، حاکی از این نکته است؛ که استفاده از برخی لوازم آرایشی مانند رژ لب در بین خانم ها افزایش یافته است.
دکتر اسماعیل زاده اظهار داشت: این در حالی است؛ که این فرآورده آرایشی در صورت غیر استاندارد بودن مواد مضر زیادی همچون فلزات سمی سنگین مانند سرب، کادمیوم، جیوه و آنتیموان در خود دارد.
وی استفاده بیش از حد از این مواد را موجب بروز انواع سرطان ها دانست و اضافه کرد: امکان ابتلا به بیماری سرطان در اثر تجمع زیاد این فلزات در بدن وجود دارد و سرب موجود در این مواد می تواند از طریق مادر و از راه جفت وارد بدن جنین شده و اثراتی مانند مرگ جنین و زایمان نارس را به همراه بیاورد.
مدیر نظارت بر موادغذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: بهترین راه جلوگیری از مصرف بالای فرآورده های آرایشی، فرهنگ سازی و اعمال سیاست های دقیق و حساب شده در این راستا است.
دکتر اسماعیل زاده ادامه داد: بازار محصولات آرایشی به علت گرایش بالای بانوان ایرانی به خصوص در مقاطع سنی پایین رونق بسیارگرفته است و این درحالی است که اکثر تولید کنندگان و سازندگان نشان های معروف فرآورده های آرایشی و بهداشتی از کشورهای توسعه یافته می باشند.
وی بیان داشت: در این راستا جولان کالاهای قاچاق در کشور پدیده جدیدی نیست و حجم وسیع و سهم اقتصادی بالایی را به خود اختصاص داده است.
دکتر اسماعیل زاده ابراز داشت: سود بالای لوازم آرایشی و بهداشتی، سودجویان را به سمت قاچاق این محصولات سوق داده است به نحوی که لوازم آرایشی و بهداشتی در بازار در انواع مختلف دیده می شود و متأسفانه اکثر شهروندان سالم بودن کالای آرایشی را تحت الشعاع قیمت مناسب آن قرار داده اند.
وی تصریح کرد: بر این اساس و باتوجه به قیمت پایین محصولات آرایشی و بهداشتی قاچاق، گرایش به مصرف این محصولات افزایش یافته است و بسیاری از مردم تنها به وجود تاریخ تولید و انقضا برروی بسته بندی محصول آرایشی و بهداشتی بسنده نموده و آن کالا را با خیالی آسوده خریداری می کنند.
مدیر نظارت بر موادغذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: این درحالی است که تاریخ انقضا بر روی محصولات به راحتی و توسط متقلبین قابل درج و تغییر است و بسیاری از فروشندگان محصولات خود را با نام کالای اصل عرضه می کنند.
دکتر اسماعیل زاده تاکید کرد: این افراد سود جو برای متقاعد کردن مصرف کننده، محصول را با عنوان تستر ارائه می دهند؛ که علاوه بر بار بالای آلودگی تستر محصولاتی نظیر رژ لب، اغلب از نظر کیفیت با کالاهای فروخته شده متفاوت است.
وی ادامه داد: توجیه اغلب فروشندگان در خصوص قیمت پایین برخی کالاها که از طریق قاچاق وارد کشور شدهاند؛ وجود تعرفه دولتی برای کالاهای استاندارد است؛ که این تنها تلاش جهت متقاعد کردن خریدار در خرید جنس تقلبی می باشد.