معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بیمارانی که در ایام ماه مبارک رمضان نیز باید دارو مصرف کنند، نباید خودسرانه مصرف دارو را کم یا زیاد و یا قطع کنند.
دکتر عباس اخگری، در گفتگو با وب دا، با بیان اینکه روزه دارانی که مجبور به مصرف دارو در ماه رمضان هستند قبل از هر چیز باید با پزشک معالج خود مشورت کنند، ابراز کرد: از آنجایی که مصرف آب و مایعات نقش مهمی در دفع ادرار و متابولیست های ناشی از آنها دارد بیماران باید در فاصله افطار تا سحر به میزان کافی آب و مایعات مصرف کنند.
وی با اشاره به اینکه در صورتی که لازم است دارویی با معده خالی مصرف شود، بهترین زمان مصرف دارو یک ساعت قبل از سحری و یا دو ساعت بعد از افطار است، تصریح کرد:روزه دار در زمان روزه داری هیچگاه وعده های داروی خود را خودسرانه قطع نکند چه بسا باعث اختلال در روند درمان گردد.
دکتر اخگری با تاکید براینکه مصرف بسیاری از داروها را می توان پس از مشورت با پزشک به سحری یا افطار موکول کرد، عنوان کرد: قطع ناگهانی برخی از داروها مانند بیماری صرع بسیار خطرناک است؛ درباره قطع داروهای خود و نحوه استفاده از آنها در ماه رمضان با پزشک و یا داروساز مشورت نمایید.
معاون غذا وداروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه اثربخشی بسیاری از داروها ارتباط مستقیمی با مصرف به موقع آنها در زمان معین دارد وروزه دار در ایام روزه داری نباید خودسرانه نوبت داروی خود را قطع کند گفت: آنتی بیوتیک ها از جمله داروهایی است که حتما باید در زمان مشخص خود مصرف شوند و امکان تغییر ساعت آنها وجود ندارد اما پزشک معالج می تواند با در نظر گرفتن نوع بیماری شما آنتی بیوتیکی را انتخاب کند که با برنامه روزه داری بیمار تداخل پیدا نکند.
وی با بیان اینکه بیماران دیابتی باید پیش از شروع ماه رمضان تحت بررسی پزشکی قرار گیرند، عنوان کرد: بیماران باید از نظر سطح قند خون، فشار خون، چربی خون پایش گردند و براین اساس رژیم غذایی و دارویی مختص هر بیمار قبل از شروع ماه رمضان تعیین می گردد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید براینکه بیمارانی که انسولین مصرف می کنند باید با پزشک معالج خود مشورت کنند و در تمام بیماران دیابتی تنظیم و کنترل مرتب قند خون بسیار مهم است، ادامه داد: بارداری و شیردهی و برخی از بیماریها مانند دیابت ، فشار خون، روده تحریک پذیر ، یبوست، زخم های سیستم گوارشی، اختلالات کلیوی، بیماری اعصاب و روان و آسم همگی از شرایط جسمی هستند که فرد ملزم می باشد پیش از اقدام به روزه داری با پزشک معالج خود مشورت کند.
وی افزود: از آنجایی که مصرف اشکال غیرخوراکی دارویی در اغلب موارد با روزه داری منافاتی ندارد، بیمارانی که اشکال غیرخوراکی دارویی را مصرف می کنند نباید نگران روزه داری خود باشند.
دکتر اخگری با اشاره به اینکه ممکن است در مواردی پزشک معالج قادر باشد با جایگزین کردن اشکال خوراکی دارو ها با غیرخوراکی آنها، امکان روزه داری را برای بعضی از بیماران فراهم کند، گفت: در مورد بیمارانی که مجبور به مصرف بیش از یکبار داروها در روز هستند ممکن است پزشک معالج قادر باشد با تعویض دارو با یک داروی دیگر و یا تجویز اشکال دارویی طولانی اثر داروها با کاهش دفعات مصرف داروها امکان روزه داری را برای بیماران فراهم نمایند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه تغییر زمان مصرف دارو و رعایت مدت زمان بین مصرف دو نوبت دارو و مقدار کل دوز روزانه می تواند تاثیر داروها را تغییر دهد ، خاطرنشان کرد: در زمان روزه داری هیچگاه وعده های دارو نباید خود سرانه حذف و یا به زمان دیگری موکول شود زیرا این عمل سبب اختلال در روند درمان می گردد و قطع ناگهانی برخی از داروها به واسطه روزه داری بسیار خطرناک است.
وی گفت: درباره قطع داروها و نحوه استفاده آنها در ماه رمضان با پزشک ویا داروساز مشورت کرد؛ علاوه براین بارداری وشیردهی و برخی از بیماریها مانند دیابت، فشار خون، روده تحریک پذیر، یبوست، زخم های سیستم گوارشی فرد ملزم می باشد پیش از اقدام به روزه داری با پزشک معالج خود در خصوص اقدام به روزه داری و همچنین نحوه مصرف دارو مشورت کنند.
دکتر اخگری با اشاره به اینکه بهترین کار برای بیمارانی که مجبور به خوردن دارو هستند و نمی خواهند از فیض روزه گرفتن در ماه رمضان هم محروم شوند این است که با پزشک معالج خود در خصوص امکان روزه گرفتن مشورت کنند، خاطرنشان کرد: مصرف برخی داروها را می توان پس از مشورت با پزشک به زمان سحر یا افطار موکول کرد.