نوروپاتی دیابتی یکی از عوارض این بیماری است که سبب تخریب اعصاب محیطی در دست ها و پاها می شود و با علائمی همچون بي حسي وكرختي يا عدم احساس درد وحرارت،درد شديدوگرفتگي دراندامها،حساسيت بيش از حدبه لمس و ازبين رفتن تعادل بدن در بیماران بروز می کند.
به گزارش وب دا و بر اساس اعلام مرکز تحقیقات سندروم متابولیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نوروپاتی که علائم آن بیشتر شب ها بارزتر می شود از عوارض طولانی مدت بیماری دیابت است که به شکل موضعی و اعصاب خودکار بیمار را گرفتار می کند.
افرادديابتي ممكن است درهرزماني به نوروپاتي دچارشوند اما علامتهاي آشكارآن معمولاحدود 10 سال پس از تشخيص ديابت آشکار می شود و این در حالی است که بسیاری از مبتلايان به ديابت، نوروپاتي دارندولی علامتي ندارند.
نوروپاتي بطورمعمول درافرادسيگاري بالاي40سال وكساني كه در كنترل قندخون خوددچارمشكل هستند رخ مي دهد.
کنترل نشدن قند و فشار خون عامل اصلی ابتلا به نوروپاتی
عوامل مختلفي درايجادنوروپاتي ديابتي موثرند كه ميتوان ازقندخون بالا و افزايش فشارخون درافرادديابتي نام برد
فشارخون بالاممكن است سبب ازبين رفتن وتخريب رگهاي خوني كه اكسيژن وموادغذايي رابه اعصاب حمل ميكندشود و قندخون بالاروي بعضي فعاليتهاي شيميايي اعصاب اثر مي گذارد.
تشخيص نوروپاتي بر پايه علامتهاومعاينه باليني توسط پزشك انجام مي گيرد و روشهاي تشخيصي ديگري مانند نوارعصب نيزوجوددارد .
هدف از درمان، رهايي از مشكلات ايجادشده وپيشگيري از تخريب بيشتر اعصاب است. نخستين گام كنترل قندخون است زيراازپيدايش مشكلات جديد وبدترشدن عوارض قبلي پيشگيري مي كند.
مبتلایان به نوروپاتی مراقبت پاهای خود باشند
نوروپاتي يك مشكل شايع دربيماران ديابتي است. اغلب بيماران نسبت به آن آگاه نيستند. نكته مهم كه بايد بخاطرسپرداين است که افرادي كه ازكاهش حس پاهاي خوداطلاعي دارندبايدمراقبت كافي از پاهابعمل آورندوبصورت دوره اي توسط پزشك معاينه شوند.
مهمترين عامل در پيشگيري از مشكلات پاكنترل صحيح قندخون و رعايت نكات بهداشتي در مراقبت از پاها است بنابراین به بیماران توصیه می شود که پاهاي خودرامرتب بشوييد وخشك نماييد وكفشهاي مناسب واندازه بپوشند،درجه حرارت آب راپيش ازقراردادن پاهادرآب بررسي كنن، ناخن ها رابصورت عرضي كوتاه نمایند و از استعمال دخانیات به هر شکل اجتناب کنند.