سرطان بیماری که درمان می شود؛ اما مشروط به شناسایی بهنگام است. این بیماری در عصر تکنولوژی و پیشرفت در حیطه بیماری های غیر واگیردار خود را نشان داده است و بعد از بیماری های قلبی و عروقی و سکته ها به عنوان سومین عامل مرگ و میر درجهان شناخته می شود.
به گزارش وب دا؛ سرطان بیماری قابل درمانی است؛ اما برای قابل درمان بودن باید قبل از بروز علائم ضایعه ای در بدن، متوجه وجود بیماری شد؛ که غربالگری در این میان جهت رسیدن به موفقیت بسیار تاثیر گذار است.
متخصص رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این زمینه اظهار داشت: مهمترین روش های غربالگری؛ برای بیماری های شایع در هر جامعه ارائه می شود؛ که با توجه به وضعیت ایران غربالگری برای سه سرطان شایع شامل پستان، سرطان روده بزرگ و سرطان گردنه رحم و رحم صورت می گیرد.
خانم ها از 40 سالگی به بعد ماموگرافی انجام دهند
وی انجام آزمایش ماموگرافی از سن 40 سالگی به بعد در خانم ها را مهم ارزیابی و تاکید کرد: در خصوص سرطان شایع پستان در میان زنان توصیه می شود خانم ها معاینات سالیانه پزشکی و ماهیانه شخصی را در زمان خاص خود انجام داده و از نبود توده در پستان اطمینان کسب کنند.
دکتر آل داوود ادامه داد: سرطان روده بزرگ و کلون نیز متاسفانه طی سالهای اخیر در کشور رشد پیدا کرده است؛ که باید با بررسی وجود خون مخفی در مدفوع و انجام کلونوسکوپی از سن 50 سالگی به بعد و هر 10 سال یک بار مانع رشد این بیماری در کشور شد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: جهت شناسایی سرطان گردنه رحم و رحم باید خانم ها سالانه معاینات مخصوص زنان را و آزمایش پاپ اسمیر را هر سه سال یک بار انجام دهند.
وی به عوامل خطر در ابتلا به بیماری سرطان اشاره کرد و افزود: استفاده از انواع مواد دخانی، غذاهای آماده، دور شدن از غذاهای طبیعی، استفاده کمتر از سبزی و میوه، عوامل فیزیکی و شیمیایی، استفاده از سم و کود در روستاها، هوای آلوده در شهر ها، قرار گرفتن در معرض شدید نور آفتاب و...جزئی از عوامل خطر بیماری سرطان به شمار می رود.
متخصص رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عوامل پیشگیرانه از بیماری سرطان اشاره کرد و گفت: فعالیت فیزیکی از سرطان جلوگیری و بی تحرکی عامل سرطان است. نسل امروز متاسفانه تحرک لازم را در طول زندگی نداشته و از این رو افزایش وزن که در پی بی تحرکی و داشتن تغذیه ناسالم شکل می گیرد از عوامل دچار شدن به بیماری سرطان به شمار می رود.
رسانه در اگاهی بخشی مردم موفق عمل کند
دکتر آل داوود اظهار داشت: آگاهی بخشی جامعه وظیفه رسانه است و باید تلاش شود تا مردم تا آن جا که می توانند خود را از عوامل خطر ابتلا به بیماری سرطان دور کنند. داشتن پیاده روی، فعالیت فیزیکی، استفاده کمتر از خودرو، استفاده از غذاهای سالم و وقت گذاشتن برای سلامت خود می تواند به ما در این راستا کمک کند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: کتابی تحت عنوان پیشگیری از سرطان؛ ترجمه یکی از سازمان های اروپایی سرطان توسط اعضای هیات علمی با زبان ساده و روان در انتشارات دانشگاه علوم پزشکی مشهد چاپ و در دسترس علاقمندان جهت پیشگیری از بیماری سرطان قرار دارد.
وی افزود: فرهنگ غلط در کشور ما این است؛ که فکر می کنیم با مطرح نکردن بیماری درمان اتفاق خواهد افتاد به نحوی که برخی افراد شک ابتلا به سرطان را دارند؛ اما به دنبال درمان نمی روند به این خیال؛ که نپرداختن به این بیماری موجب درمان آن می شود و زمانی اقدام به درمان بیماری می کنند که دیگر دیر شده است.
دکتر آل داوود تصریح کرد: این رفتار اشتباه در میان افراد تحصیل کرده جامعه نیز دیده می شود و این در حالی است؛ که ترس ابتلا به سرطان با پنهان کردن آن درمان نمی شود؛ بلکه زمان طلایی درمان را از بیمار و پزشکان سلب می کند.
متخصص رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: باید مردم با مشاهده عوامل خطر و حضور در برنامه های غربالگری مانع از رشد بیماری سرطان شده و بدانند سرطان ها در مراحل پیشرفته و انتهایی امکان کشنده بودن را دارند؛ اما در مراحل ابتدایی اکثر سرطان ها قابل کنترل و درمان قطعی هستند.
40 درصد سرطان ها قابل درمان است
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: امروزه آمار کشورهای پیشرفته از لحاظ پزشکی نشان می دهد 40 درصد سرطان ها قابل درمان قطعی هستند.
وی تاکید کرد: علت اصلی این موفقیت در کشورهای پیشرفته تشخیص زودرس و درمان به هنگام سرطان است. البته در ایران نیز وضعیت نا امید کننده نیست و بیماران زیادی هستند؛ که 30 سال است درمان شده اند و سالانه یک بار جهت چکاب به بیمارستان رجوع می کنند.
دکتر آل داوود ابراز داشت: متاسفانه تفاوت این آمار در ایران و کشورهای پیشرفته جهان در زمان مراجعه جهت درمان بیماری سرطان است به شکلی که مردم هنوز در تشخیص و درمان سرطان آن گونه که باید عمل نمی کنند.
متخصص رادیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: بر اساس برآیند شخصی و تجربه ای من در بیمارستان امید مشهد می توان گفت: حداقل 30 درصد بیماران سرطانی در شکل فعلی قابل درمان قطعی هستند و هر اندازه آگاهی مردم بیشتر و غربالگری راه اندازی شود این آمار رو به بهبود خواهد نهاد.