دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: با توجه به این که بیش از 50 هزار بیمار در کشور از بیماری های التهابی روده رنج می برند و تنها 10 هزار بیمار در سیستم رجیستری وزارت بهداشت ثبت شده اند؛ در برنامه ای ملی و وسیع در وزارت بهداشت تصمیم بر ثبت و رجیستری این بیماری نسبتا شایع در مراکز استان ها شد.
دکتر حسن وثوقی نیا در گفتوگو با وب دا؛ در خصوص ثبت و رجیستری بیماری های التهابی روده در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طرحی ملی و کشوری، گفت: این طرح ملی در وزارت بهداشت ثبت و در کل کشور نزدیک به یک سال در حال اجراست؛ که دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز طی چند ماه اخیر همت خود را جهت ثبت بیماری های التهابی روده به کار بسته است.
وی ادامه داد: در برنامه ثبت رجیستری در تلاش هستیم تا بیمارانی که مبتلا به بیماری های التهابی روده مانند کولیت اولسروز و کلون شده اند را شناسایی، ساماندهی و به وزارت بهداشت معرفی کنیم.
دکتر وثوقی نیا افزود: با توجه به این که اکثر بیماران در این طرح ملی، ثبت و رجیستری نشده اند و بسیاری از آن ها در مراکز استان ها ساکن نبوده و در شهرستان ها و روستاها به سر می برند؛ در برنامه ای ملی و وسیع در وزارت بهداشت و در دانشگاه تهران؛ تصمیم بر ثبت و رجیستری این بیماری نسبتا شایع و در حال رشد در مراکز استان ها گرفته شد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: اهمیت اجرای این طرح ملی زمانی بیشتر مشخص خواهد شد که بدانیم رجیستری بیماری های التهابی روده در ارائه خدمات درمانی، شناسایی بیماران، شناسایی عوارض بیماری و ... به بیماران کمک خواهد کرد.
این فوق تخصص گوارش و کبد، ابراز داشت: بر روی بیماری های التهابی در سراسر دنیا تلاش های بسیاری در حال انجام است و ما هر زمان بخواهیم در مورد یک بیماری خدمات شایسته ای در بحث تشخیص، پیشگیری، درمان و شناخت عوارض بیماری داشته باشیم باید آن بیماری را بشناسیم.
دکتر وثوقی نیا تصریح کرد: رجیستری یک بیماری ما را به این شناخت می رساند و کمک می کند تا بدانیم چه تعداد بیمار در استان و کشور در چه جایگاه سنی و در میان کدام جنس وجود دارند؟
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: پاسخ به این سئوالات می تواند در برنامه ریری کوتاه و دراز مدت جهت کمک به بیماران موثر و در مسیر پیشبرد اهداف رجیستری کمک کننده باشد.
وی خاطر نشان کرد: در خصوص رجیستری نیز تحقیقات وسیعی در کل دنیا در خصوص این بیماری انجام و در کشور ایران نیز موفقیت های بسیاری حاصل شده است.
فوق تخصص گوارش دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز تا کنون بیش از ده ها پروژه تحقیقاتی در زمینه بیماری های التهابی روده به سرانجام رسانده است؛ که در شناسایی بیشتر بیماری و کمک به بیماران تاثیر گذار خواهد بود.
دکتر وثوقی نیا ابراز داشت: ممکن است ثبت و رجیستری بیماری ها به خود بیمار آن گونه که باید کمک کننده نباشد؛ اما به وابستگان درجه اول و آیندگان او با توجه به شناختی که از بیماری به ما می دهد بسیار کمک کننده خواهد بود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: بیماران مبتلا به بیماری های التهابی روده نیازمند کمک فوق تخصصی هستند زیرا این بیماری با ویژگی ها و پیچیدگی های خاص خود همراه است و باید با نگاه فوق تخصصی به آن نگاه کرد.
وی ابراز داشت: بنابراین باید به شکل منظم و دوره ای بیماران تحت نظر باشند تا در صورت مشاهده شواهدی از عود عوارض بیماری، عوارض دارویی و... مراقبت های لازم صورت بگیرد.
دکتر وثوقی نیا تاکید کرد: میزان فعالیت های روزانه، میزان فعالیت های اجتماعی، نوع شغل، نوع ورزش هایی که می توانند این بیماران انجام دهند، نوع تغذیه و ... و از سوی دیگر دریافت خدمات رایگان از طریق خیرین و ارگان های مختلف با ثبت رجیستری این بیماری تسهیل خواهد شد.
در ادامه دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد به افتتاح کلینیک بیماری های التهابی روده در بیمارستان قائم(عج) اشاره کرد و گفت: در دانشگاه مشهد مانند بسیاری از دانشگاه های علوم پزشکی کشور جای خالی درمانگاه رسیدگی به بیماری های التهابی روده دیده می شد.
وی گفت: به دلیل نبود این درمانگاه بسیاری از بیماران در مراکز استان ها و شهرستان ها به متخصصان داخلی و فوق متخصصین گوارش مراجعه داشتند و بسیاری نیز در شهرستان ها سرگردان بودند.
دکتر وثوقی نیا، تاکید کرد: با احداث درمانگاه بیماری های التهابی روده در بیمارستان قائم(عج) مشهد، بیمارانی که از نقاط مختلف به شهر مشهد مراجعه می کنند می توانند در زمان، مکان و روز مشخص امکانات مورد نیاز خود را دریافت کنند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: این درمانگاه به مدت دوماه است؛ که فعالیت خود را به همت اعضای گروه گوارش، گروه داخلی و همکاری مساعد مدیر گروه داخلی، رئیس بخش آندوسکوپی و رییس بیمارستان و درمانگاه آغاز کرده است.
وی اضافه کرد: درمانگاه بیماری های التهابی روده در بیمارستان قائم (عج) در ساختمان درمانگاه ها در روزهای دوشنبه از ساعت 10:30 دقیقه الی 12 ظهر دایر و بیماران می توانند با تعیین وقت قبلی به این درمانگاه مراجعه کنند.
دکتر وثوقی نیا تاکید کرد: همکاران فوق تخصص گوارش و متخصصین داخلی در سراسر استان نیز اکنون می توانند بیماران خود را جهت دریافت خدمات فوق تخصصی با تعرفه دولتی به این درمانگاه ارجاع دهند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: در کلینیک بیماری های التهابی روده در بیمارستان قائم(عج) علاوه بر پاسخ دادن به مراجعه کنندگان تلاش می شود تا همراهی لازم با بیمارانی که بضاعت مالی خوبی ندارند جهت معرفی این عزیزان به ارگان های مربوطه صورت گیرد.