عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه سالک یکی از بیماری های شایع پوستی در کشور به شمار می رود اظهار داشت: حفظ بهداشت محیط و فردی از مهمترین عوامل پیشگیری از بروز سالک به شمار می رود.
به گزارش وب دا، دکتر مشایخی با بیان اینکه اصفهان، شیراز، استان خوزستان و کرمان یکی از مکان های آندمیک بیماری سالک به شمار می روند خاطر نشان کرد: آمار بالای تعداد بیماران در مشهد نشان می دهد این بیماری طی سال های قبل رشد داشته است به نحوی که سال گذشته حدود هزار و ۹۰۰ تا دو هزارو ۵۰۰ مورد بیماری سالک در مراکز بهداشتی وابسته به شهر مشهد گزارش شده است.
رییس مرکز تحقیقات سالک جلدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، یادآور شد: بیماری های آندمیک هنگامی که شرایط انتقال را داشته باشند در مکانی مستقر و تداوم خواهند یافت؛ نکته اساسی این است که این شرایط برای پشه خاکی در مشهد کاملا مهیا است.
دکتر مشایخی در خصوص راه های انتقال این بیماری اظهار داشت: عامل منتقل کننده(پشه خاکی)، کانون های زندگی عامل بیماری(حاشیه شهر، زباله ها، نخاله های ساختمانی و مرزهای گسترش با بافت طبیعی) و منبع تغذیه عامل (انسان، حیوانات اهلی و وحشی) زمینه رشد بیماری سالک را فراهم می کند.
وی اضافه کرد: شکستن این سیکل کار بسیار سختی است و با وجود تلاش مراکز بهداشت در شهر مشهد تا کنون امکان پذیر نبوده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: افراد مهاجر و خانواده های پرجمعیت در حاشیه شهرها در مجاورت محل زندگی خود با خیابان های آسفالت نشده، ساختمان های نیمه کاره و تجمع آب های رها شده روبه رو می شوند؛ که تمام این شرایط برای رشد بیماری سالک و پشه ناقل آن بسیار مطلوب است.
دکتر مشایخی، بیان داشت: زخم ایجاد شده بر روی پوست بیمار به عنوان یک مزاحم همیشگی در کنار بیمار خواهد بود و علاوه بر این از نظر اجتماعی نیز ممکن است فرد نتواند با این ضایعه که عمدتا در محل های باز بدن و قابل رویت ایجاد می شود کنار بیاید.
عضو هیأت علمی دانتشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر این که ۲۰ درصد افراد نسبت به انگل سالک دفاع خوبی از خود نشان نمی دهند، بیان داشت: عمل نکردن یکسان سیستم دفاعی بدن افراد در برابر انگل سالک تنها به دلیل ضعف جسمانی فرد نیست و عوامل دیگری در این میان دخیل هستند.
دکتر مشایخی اظهار داشت: اگر بدن بیمار دفاع لازم را در برابر تکثیر انگل از خود نشان ندهد؛ داروها نیز نخواهند توانست درمان مناسبی داشته باشند و در نتیجه درمان طولانی خواهد شد.
رییس مرکز تحقیقات سالک جلدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: طی تحقیقات بسیار بر روی بیماری مزمن سالک به این نتیجه رسیدیم؛ که سیستم دفاعی بدن درصد قابل توجهی از بیماران، انگل را در محل زخم مهار می کند؛ اما قادر به ریشه کن کردن آن نیست.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: بر این اساس بقایای بسیار اندک انگل در بدن باقی می ماند و جبهه ای مشترک میان انگل و سیستم دفاعی بدن شکل می گیرد؛ که هیچ کدام توان غلبه بر دیگری را ندارد و این از موارد بسیار مشکل بیماری است.
دکتر مشایخی سالک را درمان پذیر دانست و بیان داشت: سالک در فرم های مزمن و طولانی مدت نیز بالاخره درمان می شود؛ اما گاه این درمان بین هشت و در موارد نادر تا ۳۵ سال طول می کشد؛ که در این مدت بیمار ضایعه قرمز رنگ برآمده و سفتی را با خود همراه دارد.
وی متوسط سن مبتلایان به سالک را بین پنج تا ۲۰ سالگی دانست و افزود: البته این آمار حاشیه امن را برای دیگر افراد ایجاد نخواهد کرد؛ زیرا هر فردی که شب در هنگام خواب در معرض گزش پشه خاکی قرار بگیرد می تواند به بیماری سالک دچار شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: افراد میانسال و مسن به دلیل داشتن مشکلات درمانی دیگر و استفاده از داروهای خاص، در برابر درمان سالک و تزریق دارویی به مشکل برخورد می کنند و گاه باید بستری شوند.
دکتر مشایخی با انتقاد از شرکت های بیمه گر گفت: با وجود این که بیماری سالک در موارد نادر به بستری منجر می شود؛ بیمه ها خود را در سایه قانون رایگان بودن درمان سالک در مراکز بهداشتی و درمانی پنهان و حاضر به پرداخت هزینه سنگین بستری این بیماران که گاه ۲۰ روز به طول خواهد انجامید نیستند.
دکتر مشایخی پیشگیری از گزش را بهترین راه پیشگیری از سالک عنوان و مطرح کرد: برای مراقبت از گزش پشه خاکی باید توری های مناسبی در محل ورود حشرات به داخل منزل ایجاد کرد و با صاف سازی منافذ موجود در دیوارها مانع از جاگیری این حشره و رشد و تکثیر آن کرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان گفت: فردی که بر روی پوست خود ضایعه ای سفت و قرمز رنگ را می بیند که بیش از سه هفته درمان نشده است؛ علی رغم داشتن یا نداشتن درد، خارش و سوزش به مراکز بهداشتی مراجعه کند.