بر اساس نتایج یک طرح تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد سنجش غلظت سلنیوم موجب تشخیص زودرس پره اکلامپسی در زنان باردار و جلوگیری از خطر مرگ جنین و مادر می شود .
به گزارش وب دا دانشگاه علوم پزشکی مشهد : این تحقیق توسط دکتر ندا داوریاری ، رامین رضوی پناه، صفورا همایون مهر ، هما اسکوئیان ، مرضیه مهاجری ، نیره قمیان و سید محسن قاسمی در بیمارستان امام رضا (ع)مشهد با موفقیت انجام شد.
در این طرح تحقیقاتی محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد براساس مطالعه سطح سرمي سلنيوم 65 زن باردار دريافتند كه كاهش غلظت اين عنصر كمياب مي تواند به پيش بيني زودرس پره اكلامپسي كمك كند.
پرهاكلامپسي عارضه شايع بارداري است كه شيوع 2 تا 7 درصد در ميان مادران باردار دارد و اين عارضه موجب افزايش مرگ و مير مادر و جنين مي شود .
به رغم مطالعات بسيار هنوز اتيولوژي دقيق اين بيماري مشخص نشده و فرضيههاي متفاوتي در مورد آن مطرح است. در بين فرضيههاي طرح شده به تازگي بر نقش كمبود عناصر تغذيهاي تأكيد شده است.
سلنيوم يكي ازعناصر كميابي است كه به عنوان آنتي اكسيدان با خنثي كردن راديكالهاي آزاد اكسيژن در حفاظت از سلولهاي اندوتليال عروق خوني نقش اساسي دارد
اين مطالعه به صورت مورد شاهدي بر 35 زن مبتلا به پرهاكلامپسي شديد به عنوان گروه مورد و30 زن حامله طبيعي به عنوان گروه شاهد در بيمارستان انجام شده است و دو گروه از لحاظ سن مادر، سن بارداري و نمايه توده بدني همسان سازي شدند.
يافته ها حاكي از آن بود كه ميانگين غلظت سرمي سلنيوم در زنان مبتلا به پرهاكلامپسي در مقايسه با زنان حامله طبيعي كمتر بود وعوارض بارداري در زنان مبتلا به پرهاكلامپسي كه ميانگين سلنيوم پايين تري داشتند، بيشتر بود.
بر اساس نتايج اين مطالعه پره اكلامپسي شديد با كاهش ميانگين غلظت سرمي سلنيوم همراه است و اندازه گيري عنصرسلنيوم ميتواند پيش بيني كننده زودرس پرهاكلامپسي باشد.
مشروح اين پژوهش در مجله علمي- پژوهشي دانشکده پزشكي مشهد(فصل تابستان) به چاپ رسيده است .