بیماری سرطان علت یک سوم مرگ و میرها در ایران است که بار اقتصادی و روحی و روانی زیادی برای افراد مبتلا به سرطان و خانواده های آنان دارد و همچنین فشار زیادی برسیستم بهداشت کشور وارد می کند
به گزارش وب دا ، عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم ژزشکی مشهد اظهار داشت : سرطان یک بیماری است که در اثر تکثیر بی رویه و خارج از قانون یک سلول بوجود می آید و تشکیل توده می دهد و قادر است به بافت های دیگر بدن فرد دست اندازی کند و آموزش عمومی برای مردم برای شناخت عوامل خطرساز وتشخیص زودرس این بیماری ضروری است.
دکتر مهدی سیلانیان طوسی با اشاره به اینکه برنامه ریزی برای تستها و آزمایشات غربالگری جهت تشخیص زودرس سرطانهای شایع در کشور در مراحل اولیه و بدون علامت بسیار با اهمیت و لازم است خاطرنشان کرد :کشورهای امریکا، اروپا، استرالیا و نیوزلند با داشتن برنامه های ملی و سالیانه غربالگری سرطان و ماموگرافی سرطان سینه، آزمایش پاپ اسمیر برای سرطان دهانه رحم وتست "PSA"برای سرطان پروستات با تشخیص زودرس سرطان در مراحل اولیه، موفقیت های قابل توجهی در درمان و کاهش هزینه ها داشته اند.
دبیر علمی کنگره بین المللی هم اندیشی سرطان افزود: در حال حاضر تستهای غربالگری برای سرطانهای شایع در کشورتوسط پزشکان انجام می شود و به علت هزینه های بالای این برنامه و امکانات زیادی که نیاز دارد مراکز بهداشتی آن را انجام نمی دهند.
سیلانیان با بیان اینکه تشخیص دیررس سرطان به علت تاخیر در مراجعه بیماران به پزشک است افزود: آگاهی از علائم بیماری در تشخیص زودرس موثر است مثلا در سرطان پستان توده ای بوجود آمده و رشد می کند که اغلب بدون درد است و باید زنان با معاینه ماهیانه در صورت لمس توده به پزشک مراجعه کنند.
وی در رابطه با سایر علائم تشخیص سرطان گفت: زخمی در صورت یا دهان که بهبود پیدا نمی کند، خونریزی در حفره های بدن، خون در ادرار، خونریزی غیر طبیعی رحمی بعداز یائسگی، اختلال در بلع به صورت گیر کردن غذاهای سفت، سوء هاضمه وکاهش وزن بدون علت، اختلال مزاج به صورت یبوست طولانی و سرفه های همراه با خون یا خشونت صدا به خصوص در افراد سیگاری از علائم دیگر سرطان است.
پیشگیری از سرطان با بهبود شیوه زندگی و تغذیه مناسب
استادیار گروه انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تصریح کرد: در صورت شناخت عوامل خطرساز و پرهیز از آنان احتمال بروز بسیاری از سرطانها را می توان کاهش داد، بهبود شیوه زندگی و تغذیه مناسب نیز بسیار تاثیرگذار است.
وی در بیان عوامل خطرسازسرطان گفت: با ورزش مرتب و پرهیز از چاقی می توان روش زندگی را بهبود بخشید و با استفاده از میوه و سبزی تازه و حتی الامکان با پرهیز از مصرف غذاهای سرخ شده عوامل خطر را کاهش داد.
وی تاکید کرد: کودکان از سنین بسیار پایین باید ذائقه شان به غذاهای سالم عادت کند چون تغییر ذائقه در بزرگسالی بسیار سخت است و بهتر است با وجود لذیذتر بودن غذاهای ناسالم از استفاده آنها پرهیزکنیم.
ابتلا به سرطان ریه در سیگاری های ثانویه
دکتر سیلانیان طوسی به مصرف کنندگان سیگار هشدار داد و گفت: استعمال سیگار در30 درصد از سرطانها موثر است و 90 درصد از مبتلایان به سرطان ریه سیگاری بوده و یا در معرض دود سیگار بوده اند و سرطان های حنجره، حفره دهان، مری، لوزالمعده و مثانه مرتبط با افراد سیگاری است.
وی در رابطه با اعتیاد به سیگار گفت: نیکوتین موجود در سیگار بسیار اعتیاد آور بوده و ترک آن از هروئین سخت تر و 10 سال زمان می برد تا فرد از نظر ابتلا به سرطان مثل یک غیرسیگاری شود.
وی با بیان اینکه عده ای سیگاریهای ثانویه محسوب می شوند افزود: گاهی اوقات سرطان ریه در افرادی بوجود می آید که سیگاری نبوده اند اما در معرض استفاده از آن قرار داشته و همسر یا همکارشان سیگاری بوده است.
اثرات مخرب قلیان
دکتر سیلانیان طوسی افزود: استفاده از قلیان با تنباکو یا میوه ای به مراتب از سیگار بدتر است و دود تولید شده از قلیان بسیار بیشتر از سیگار است و ما خانمهایی را که در اثر استعمال قلیان مبتلا به سرطان ریه و حنجره شده اند داریم.
وی یادآور شد: هر چه سن شروع سیگار پایین تر باشد و تعداد سیگار مصرفی در روز بیشتر باشد خطر بالاتری دارد و با توجه به تقلید کودکان از والدین بهتر است دقت کنیم تا آنها با سیگار آشنا نشوند.
وی یاد آور شد: سرفه خصوصا همراه با خون و خشونت در صدا در افراد سیگاری از علائم هشدار دهنده سرطان است.
ضرورت ثبت نظام مند سرطان
وی بیان کرد: ضرورت ثبت نظامند سرطان از آن جهت است که می تواند اطلاعات راجع به سرطان را درجمعیت از لحاظ شیوع وانتشار سرطانهای مختلف فراهم کند که به این صورت می توانیم عوامل خطر ساز را شناسایی و همچنین برای تشخیص و درمان موثرتر برنامه ریزی کنیم.
دبیر علمی کنگره بین المللی هم اندیشی سرطان افزود: برای نظام ثبت سرطان که اقدامی موثر در زمینه آموزش و درنهایت کاهش سرطان است سیستم در حال بهبود است و کارهایی در این زمینه انجام شده است.
سرطان مساوی با مرگ نیست
دکتر سیلانیان طوسی در خصوص درمان سرطان گفت: سرطان مساوی با مرگ نیست در حال حاضر بسیاری از سرطانها به خصوص با تشخیص زود رس و با بهبود روشهای درمانی از جمله جراحی، رادیو تراپی و درمانهای سیستمیک مثل شیمی درمانی بهبود قطعی پیدا می کنند.
وی تاکید کرد: درمانهای رادیوتراپی در سالهای اخیر پیشرفت شگرفی داشته اند و در ایران و شهر مشهد نیز انجام می شود و هنوز سیستمهای پرتو درمانی در حال پیشرفت است.
دکتر سیلانیان طوسی با بیان اینکه بیمار سرطانی نباید امید خود را از دست بدهد گفت: در بسیاری از موارد با درمان که 4 ماه تا یکسال طول می کشد بیمار سلامت کامل خود را بازیافته به زندگی عادی خود ادامه می دهد به عنوان مثال در سرطان پستان عموما زنان بعد از درمان به زندگی عادی برگشته و فرزند دار می شوند.
وی در خصوص داروهای جدید سرطان گفت: با تحقیقاتی که انجام شده ماهیت مولکولی و ژنتیک بسیاری از سرطانها به صورت دقیق تری شناخته شده است که مستقیما یک آنزیم برروی مولکول سرطان قرار داده می شود که به آنها درمانهای هدف دار می گویند که تاثیر درمان را بیشتر و عوارض آن را کمتر می کند.
شیمی درمانی هنوز هم کاربرد دارد
دکتر طوسی در رابطه با روش شیمی درمانی در درمان سرطان ها گفت: این روش در گذشته انجام می شده و هنوز هم کاربرد دارد و درمانهای جدید تر به صورت کمکی استفاده می شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه درمان در افراد مبتلا به یک سرطان مشابه، متفاوت است افزود: موفقیت درمان در فرد مبتلا به سرطان بستگی به نوع سرطان و خصوصیات ژنتیکی فرد مبتلا و نوع درمان او دارد که نتیجه در افراد متفاوت است.