با اجرای طرح غربالگری دیابت در کلان شهر مشهد تا کنون بیش از 400 هزار نفر به طور رایگان زیر پوشش این طرح قرار گرفتند.
به گزارش وب دا ، مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای مرکز بهداشت خراسان رضوی در نشست خبری روز جهانی دیابت که با حضور پر رنگ اصحاب رسانه از جمله رسانه ملی در شهرک دانش و سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد با اشاره به اینکه این طرح از سال 87 در مشهد آغاز شده است اظهار داشت : در این مدت 400 هزار نفر زیر پوشش قرار گرفته اند که از این تعداد بيش از 40 هزار بيمار ديابتي و 32 هزار فرد مبتلا به پره ديابت و 43 هزار بيمار مبتلا به پرفشاري خون شناسايي شده اند .
دکتر محمد رضا جویا با اشاره به اینکه در این برنامه افراد بالای 30 سال و مادران باردار با مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی زیر پوشش قرار می گیرند اظهار داشت : افراد مبتلا به بیماری دیابت و یا دارای زمینه بیماری به منظور ارائه خدمات درمانی و مشاوره ای به 22 واحد ديابت دولتي و یا واحدهاي ديابت خصوصي جهت مراقبت ارجاع مي گردند.
وی خاطر نشان کرد : در اين واحدهاي ديابت پزشک دوره ديده دیابت و پرستار ديابت و کارشناس تغذيه حضور داشته و مراقبت ها به صورت گروهي و همراه آموزشهاي لازم ارائه مي گرددو در صورت نياز بیماران به مراکز تخصصي ارجاع مي گردند.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه برنامه پیشگیری از دیابت در مناطق روستایی نیز از سال 84 به اجرا در آمد اظهار داشت : در این طرح که در دو نوبت اجرا شد حدود 18 هزار بیمار دیابتی شناسایی و زیر پوشش خدمات مشاوره ای و درمانی قرار گرفتند.
دکتر جویا افزود :اين بيماران ماهانه توسط بهورز(خانه بهداشت) و به صورت فصلي توسط پزشک (مرکز بهداشتي درماني روستايي)مراقبت مي گردند و در صورت نياز به مراکز تخصصي ارجاع مي گردند.
دکتر محمد رضا جویا با بيان اينكه سرمايه گذاري براي پيشگيري و مراقبت از بیماری دیابت ، يك سرمايه گذاري سود بخش است، اظهارداشت: در برنامه جامع غربالگري و كنترل بيماري ديابت توجه به سه سطح پيشگيري، درمان و جلوگيري از عوارض ثانويه در بيماري ديابت مورد تاكيد است.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بیش از 50 درصد بیماران مبتلا به دیابت از بیماری خود اطلاعی ندارند گفت : این طرح به منظور پیشگیری از عوارض بیماری دیابت ، آگاه سازی و مراقبت از افراد در معرض خطر و انجام درمانهای تخصصی در افراد مبتلا اجرا می شود .
همچنین عضو مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی مشهد د راین نشست گفت : با افزایش سن احتمال بروز بیماری دیابت در فرد افزایش می یابد.
دکتر پروین لایق در نشست خبری روز جهانی دیابت با اشاره به اینکه در سنین میانسالی احتمال بروز دیابت افزایش می یابد اظهار داشت : لازم است پس از سن 45 سالگی آزمایش دیابت انجام و در صورت سالم بودن هر سه سال یک بار تکرار شود .
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه وزن ، افزایش چربی خون و کم شدن کلسترول خوب ( HDL)، سابقه خانوادگی به ویژه در فامیل درجه یک ، تولد کودکان با وزن بیش از 4 کیلوگرم ، را از عوامل زمینه ساز ابتلا به دیابت عنوان کرد و خاطر نشان کرد : افرادی که زمینه های ابتلا به دیابت را داشته باشند لازم است پس از 45 سالگی هر سال آزمایش دیابت را تکرار کنند .
دکتر پروین لایق دیابت را شایعترین بیماری مزمن در جهان عنوان کرد و گفت : بر اساس تحقیقات انجام شده ، با توسعه شهرنشینی ،تغییر الگوهای زندگی و بی تحرکی بیماری دیابت نوع یک و دو در سطح جهان در حال گسترش است .
عضو مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی مشهد پرنوشی ، تکرر ادرار و کاهش وزن را از علائم ابتلا به دیابت عنوان کرد و گفت : در صورت عدم مراقبت و رعایت نکردن دستورات پزشک بیماران دیابتی به عوارض مزمن از جمله قلبی و عروقی ، نارسایی کلیه ، سکته مغزی مبتلا می شوند .