کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان خراسان رضوی سالم بودن مواد غذايي بومي هر منطقه را مهمترين شاخصه اين نوع مواد دانست .
به گزارش وب دا ، فهيمه ناظران پور با اشاره به اينکه غذاهاي سنتي و بومي فاقد مواد نگهدارنده ،رنگهاي مصنوعي ، افزودني هاي مجاز و غير مجاز ، وبهبود دهنده ها و طعم دهنده هاي مختلف هستند اظهار داشت: غذاهاي بومي هر سرزميني بر اساس ذائقه افراد ،نيازهاي جسمي- رواني و اجتماعي آنان و منطبق با آداب و رسوم و فرهنگ جامعه شکل گرفته و با ترکيب مواد غذايي سالم بهترين مواد مصرفي به شمار مي روند .
وي با بيان اينکه غذاهاي بي شناسنامه و بدون هويت ، يکي از ويژگي هاي فرهنگ مصرفی امروزي به شمار مي رود خاطر نشان کرد: فرهنگ مصرف انواع کنسرو ، اسنک هاي حجيم ، فست فودها ، غذاهاي فرآوري شده و بسته بندي شده .انواع غذاهاي سرخ شده در روغن ( سيب زميني ، مرغ ، سوسيس و همبرگر و...) وساندويچهاي مختلف که روز به روز اندازه ها و ابعادش بزرگتر مي شود از طريق بسياري از مجلات و نشريات به خصوص نشريات مخصوص آشپزي و تغذيه و يا برنامه هاي آشپزي تلويزيون و راديو رواج مي يابد و استفاده از آنها طرفداران بسيار زيادي دارد چون غالباً به عنوان غذاهاي زود پخت و يا آماده اي که براي مادران شاغل بسيار مناسب است ، تبليغ مي شوند.
کارشناس تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد با بيان اينکه يکي از مهمترين خصوصيات غذاهاي بومي ترکيب هوشمندانه مواد غذايي مختلف با هدف تکمیل پروتئين است گفت: اگر به آشپزي هاي سنتي نگاه کنيم هيچ گاه گوشت قرمز به تنهايي در غذا استفاده نمي شود . هميشه با مواد غذايي مثل حبوبات ، سبزيجات ، مغزها و دانه ها و غلات همراه است و به صورت ترکيب لبنيات با غلات ( مثل شير برنج ) ترکيب حبوبات با غلات ( عدس پلو و...) ترکيب لبنيات با حبوبات(آش ماست يا دوغ يا آش کشک ) و دانه هاي روغني و مغزها با حبوبات و سبزيجات ( اشکنه ها ) ديده مي شود . اين ترکيب ها نه تنها مزه ها و طعم هاي برتری ساخته اند بلکه از محتواي پروتئینی کاملتري نیز( با وجود عدم استفاده از گوشت )برخوردارند . بسياري از تحقيقات غذائي در دنيا نشان داده جوامعي که در تغذیه خود از مواد غذايي گياهي بیشتر از مواد غذایی حیوانی استفاده می کنند از سلامت بيشتري برخوردارند .
فهيمه ناظران پور در ادامه با اشاره به اينکه در غذاهاي آماده تاکید بسيار زيادي برظاهر و طعم می شود و ترکيب انواع مواد گوشتي با غلات ساده غالباً بدليل داشتن کربوهيدرات ، چربي و پروتئین زياد علاوه بر اينکه با ايجاد اضافه وزن و چاقي ، سلامت عمومي بدن را نیز به خطر مي اندازد افزود: بيماريهاي قلبي عروقي ، فشار خون بالا ، چربي خون بالا و برخي از انواع سرطانها نمونه بارز اين خطرات است که امروزه بدليل عدم توجه مردم به تغذيه سالم و ترجيحاً خانگي ، روند رو به رشدي پيدا کرده است .
وي خاطر نشان کرد : غذاهاي بومي و خانگي هر منطقه بدليل سازگاري با شرايط محيطي با قيمت مناسب و هزينه کم بدست آمده و به راحتي در دسترس هستند و به همین دليل مي توانند جايگاه مناسبي در خانواده ها داشته باشند
گفتني است: نگاهي به سبد غذايي خانواده هاي امروزي حاکي از اين حقيقت تلخ است که اغلب غذاهاي بومي و محلي در حال فراموش شدن هستند اين روزها کم نيستند جواناني که حتي نام بسياري از غذاهاي بومي منطقه خود را نمي دانند و اين براي جامعه اي با چنين فرهنگ غني چند هزار ساله خبر خوبي نخواهد بود .