به گفته سرپرست مرکز تحقيقات غدد و متابولیسم دانشگاه علومپزشکي مشهد،تمامي داروهاي ماهوارهاي که براي افزايش قد توصيه ميشوند،فقط جنبه تبليغاتي دارند.
دکتر زهره موسوي در گفتوگو با وب دا درباره اثربخشي داروهاي ماهوارهاي براي افزايش قد افراد، گفت:استفاده از برخي کفشها و داروها براي افزايش ميزان قد تنها جنبه تبليغي داشته که در جريان يک مارکتينگ بزرگ،سود بالايي را براي کمپانيهاي مربوطه به ارمغان ميآورد، اما از نظر ميزان اثربخشي جايگاهي ندارد.
وي تصريح کرد: تا کنون هيچ امکاني براي افزايش قد افراد پس از دوران رشد و بلوغ بدست نيامده و مطالعات علمي در اين زمينه بيانگر آنست که تنها در سن رشد ميتوان با انجام برخي توصيهها از ميزان قد مناسبي برخوردار بود.
اين فوقتخصص غدد با بيان اين که «هر چه توده استخواني بيشتر شود،اندام افراد بهتر و متناسبتر و از بروز پوکي استخوان و شکستگيهاي احتمالي بعدي نيز پيشگيري ميشود»، افزود: بطور معمول قد دخترها تا 20 و پسرها تا 25سالگي رشد ميکند، اما پس از آن افزايش توده استخوان تا 30سالگي ادامه مييابد و سپس کندتر و متوقف ميشود.
دکتر موسوي با تأکيد بر توجه به تغذيه مناسب بويژه در سنين رشد،گفت:يکسري کمبودها از نظر ميزان کلسيم،ويتامين D،روي،منيزيم و ... در سنين رشد بويژه دوران کودکي بدليل کماشتها بودن آنها رخ ميدهد که موجب کوتاهقدي ميشود،از اين رو استفاده از انواع مکملها تا سن 25سالگي براي پيشگيري از کوتاهقدي توصيه ميشود.همچنين مصرف انواع مواد لبني و پروتئيني و سبزيجات و ميوهها نيز بايد در برنامه غذايي افراد گنجانده شود.
وي با اشاره به اين که تحرک مناسب و فشار بر روي غضروفهاي رشد به داشتن قامت مناسب کمک ميکند،اظهار کرد:حرکات پرشي و ورزشهايي مانند واليبال،بسکتبال،طناب زني و کوهنوردي به افزايش تودههاي استخواني و رشد مناسب قد منجر ميشود.
سرپرست مرکز تحقيقات غدد و متابولیسم دانشگاه علومپزشکي مشهد درباره استفاده از هورمونهاي رشد نيز گفت:درصد بسيار کمي از افراد مبتلا به کوتاهقدي نياز به تزريق هورمون رشد دارند و اين را متخصص غدد با انجام بررسيهاي کامل تشخيص ميدهد، اما درماني گران و زمانبر است و فرد بايد هر روز تزريقهاي لازم را داشته باشد.
به گفته دکتر موسوي،عوامل ژنتيکي،خواب مناسب در تاريکي مطلق،نداشتن استرس،محيط خانوادگي خوب و ... از عوامل مهم ديگر براي داشتن قد مناسب است.