استاد گروه بيماريهاي قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: باید از قبل از بارداری، در طول بارداری و پس از زایمان، موارد مشکوک به بیماری قلبی به موقع شناسایی و درمان شوند.
دکتر هورک پورزند در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: علایم و معاینات فیزیکی غیرطبیعی وجود دارد که برای بارداری قابل قبول است؛ نکته مهم این است که اینها را از یافتههای مربوط به بیماری قلبی افتراق دهیم و طبعا این بیماران باید حتما به متخصص قلب ارجاع شوند."
دکتر پورزند ادامه داد: "به عنوان مثال، تپش قلب و افزایش ضربان، تنگی نفس و یا ادم میتواند در بارداری طبیعی وجود داشته باشد. ولی افزایش ضربان قلب، حداکثر ده تا پانزده ضربه بیشتر از زمان قبل از بارداری است و اگر تپش قلب با علائمی مانند درد قفسه سینه، تعریق، از دست دادن هوشیاری، تهوع، اختلال تنفسی، سرگیجه و خستگی زودرس همراه باشد، بیمار باید به متخصص قلب ارجاع گردد."
وی با بیان اینکه کلینیک قلب و بارداری به شکل فعلی برای اولین بار در مشهد در بیمارستان امام رضا(ع) و در خرداد ماه 1396 راهاندازی شد، اذعان داشت: "از همان زمان، هر هفته به صورت ثابت در روزهای شنبه پذیرش بیماران قلبی نیازمند مراقبت در این کلینیک انجام میگردد. این درمانگاه بعد از راهاندازی، حتی در دوره پاندمی کرونا به جز مدت زمانی محدود، فعال بوده است. در این درمانگاه به صورت همزمان یک متخصص قلب در کنار متخصص زنان، بیماران را ویزیت میکنند."
دکتر پورزند همچنین گفت: "در صورت نیاز و بسته به یافتهها و علائم بالینی و نتایج بررسیها، ممکن است بیماران به متخصصین دیگر در گروه اینترونشنال کاردیولوژی، الکتروفیزیولوژی، قلب اطفال، زیرگروههای داخلی، متخصص مغز و اعصاب، روانپزشک و... ارجاع شوند. به عنوان مثال، در موارد نیاز به ختم بارداری، مشاوره با متخصصین بیهوشی قلب انجام میگیرد و یا در موارد نیاز به اکوکاردیوگرافی جنین بین هفتههای 18 تا 22 بارداری، به واحد اکوکاردیوگرافی قلب اطفال ارجاع میگردند."
وی با اشاره به نقش برجسته اساتید هیئت علمی و همکاران در این کلینیک، افزود: "اساتید و همکارانی که در حال حاضر در این کلینیک فعالیت و همکاری نزدیک دارند، از گروه زنان، خانم دکتر دادگر و خانم دکتر موسوی واحد و از گروه قلب، خانم دکتر سارا امینی و از همکاران اکوکاردیولوژیست، خانم دکتر افشار و خانم دکتر کیهانیان و از گروه بیهوشی، استاد محترم خانم دکتر زیرک هستند."
دکتر پورزند با اشاره به پروتکلهای کشوری و دستورالعملهای بینالمللی، اظهار کرد: "ارایه خدمات با در نظر گرفتن امکانات موجود و در چهارچوب گایدلاینهای مراقبات قلبی در بارداری صورت می گیرد. لازم به ذکر است تدوین آخرین دستورالعمل کشوری مراقبت از بیماران قلبی در بارداری، زایمان و پس از زایمان ( سال 1400)، با همکاری اساتید دانشگاه علوم پزشکی مشهد بوده است."
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه توضیح داد: "هدف این است که از قبل از بارداری، در طول بارداری و پس از زایمان، موارد مشکوک به بیماری قلبی به موقع شناسایی شده، اقدامات تشخیصی و درمانی مناسب انجام شود و با مراقبت مطلوب، احتمال بروز عوارض یا فوت مادر به حداقل رسانده شود. با توجه به شیوع بالای بیماران روماتیسمی قلبی، گروه زیادی از مادران مراجعهکننده به این کلینیک، مادران با مشکلات دریچهای قلبی از جمله تنگی دریچه میترال هستند."
وی افزود: "موارد زیادی پیش میآید که برای اولین بار در دوران بارداری تشخیص داده میشوند. اخیرا نیز موردی با تنگی شدید دریچه میترال داشتیم که با تنگی نفس قابل توجه ارجاع شدند و بعد از مشاورههای انجام شده با گروه اینترونشنال کاردیولوژی ، دریچه تنگ با بالن باز شد و بیمار با حال عمومی خوب، از بیمارستان ترخیص گردید."
دکتر پورزند در پایان اضافه کرد: "آنچه در ارائه خدمات مستمر به این بیماران بسیار موثر است، همکاری همهجانبه سه گروه بالینی در بیمارستان امام رضا(ع)، گروه بیماریهای زنان و زایمان، گروه قلب و عروق و بیهوشی است. از مدیریت محترم و تمامی اساتید در بخش زنان، قلب و بیهوشی بیمارستان امام رضا(ع) و همچنین کارشناس متعهد، سرکار خانم نوذری، تشکر میکنم."