مرکز تحقيقات سرطان معاونت بهداشتي علومپزشکي مشهد از شهروندان خواست براي پيشگيري از سرطان، 10 نکته اساسي را از دو تا 99سالگي جدي بگيرند، چون 30 تا 50درصد سرطانها با تغييرات سادهاي در زندگي قابل پيشگيري است.
به گزارش خبرنگار وبدا، موضوعات مهمي که از سوي اين مرکز به عنوان راههاي پيشگيري از سرطان مطرح شده، عبارت است از: ورزش کنيم و فعاليت بدني مداوم و منظم داشته باشيم - وزن خود را در حد متعادل حفظ کنيم؛زياد غذا نخوريم و چاق نشويم – بجاي سرخ کردن موادغذايي در روغن از غذاهاي آبپز استفاده کنيم – مصرف گوشتهاي قرمز و چربيهاي حيواني و لبنيات چرب را تا حد امکان کم کنيم و بجاي آن از غذاهاي گياهي، ماهي و مرغ پوست گرفته شده استفاده کنيم – اگرچه روغنهاي گياهي مانند روغن زيتون، ذرت، سويا، آفتاب گردان و کنجد از ساير روغنها خيلي بهتر است اما آنها را نيز بيرويه مصرف نکنيم – هر روز سبزي و ميوه بخوريم؛ از غلات کامل و سبوسدار استفاده کنيم – مصرف غذاهاي دودي، نمکسود و انواع شوريها را کنار بگذاريم – غذا را خارج از يخچال نگهداري نکنيم و مدت نگهداري غذا در يخچال و فريزر هم محدود باشد – نوشابهها و آبميوههاي غيرطبيعي ننوشيم و نکته دهم اين که توجه داشته باشيم که خوردن تنقلاتي مانند پفک، چيپس و غذاهاي آماده همچون سوسيس، کالباس و پيتزا براي همه مضر است؛بويژه براي کودکان!
سه توصيه مفيد و مؤثر براي پيشگيري از سرطانها
«از دخانيات پرهيز کنيد؛ اگر سيگار نميکشيد،هرگز نکشيد و اگر ميکشيد، همين امروز ترک کنيد – ورزش کنيد؛فعاليت بدني مرتبي داشته باشيد، وزن خود را در حد مناسب حفظ کنيد و مراقب باشيد چاق نشويد! و نکته ديگر اين که به غذاي خود توجه کنيد و سعي کنيد تغذيه سالم داشته باشيد؛ اين سه توصيه مفيدترين و مؤثرترين شيوه براي پيشگيري از سرطانهاست.»
سه نکتهاي که در تغذيه صحيح بايد توجه کرد
در اين رابطه کارشناس مسوول پيشگيري از سرطان معاونت بهداشتي علومپزشکي مشهد با تأکيد بر اين که «تغذيه سالم و بهداشتي علاوه بر پيشگيري از سرطانها، خطر ساير بيماريهاي مهم مانند فشارخون بالا، بيماريهاي قلبي و عروقي و ديابت را نيز کاهش ميدهد»، تصريح ميکند: در تغذيه صحيح به سه موضوع بايد توجه کرد: مقدار غذايي که ميخوريم، نوع موادغذايي و روش تهيه، پخت و نگهداري غذاها.
دکتر مريم زماني در گفتوگو با خبرنگار وبدا ميافزايد: پرخوري و چاقي يک عامل مؤثر در بروز بسياري سرطانها مانند سرطان گوارش، پستان و رحم است. همچنين مصرف گوشتهاي قرمز و چربيها بويژه چربيهاي حيواني را کاهش دهيم، چراکه اين غذاها هم موجب چاقي ميشوند و هم خطر سرطانهايي مانند سرطان پستان، پروستات و روده بزرگ را افزايش ميدهند.
به گفته وي، برخي روشها که در گذشته براي نگهداري غذاها استفاده ميشده مانند دودي کردن يا نمک سود کردن غذاها موجب پيدايش مواد سرطانزا در آنها ميشود.
دکتر زماني با بيان اين که «پخت غذاها بويژه گوشتها در درجه حرارت خيلي زياد منجر به بروز برخي مواد سرطانزا در آنها ميشود»، اظهار ميکند: نگهداري غذاها در خارج از يخچال و برخي روشهاي انبار کردن و نگهداري غيربهداشتي موجب آلودگي ميکروبي و قارچي غذاها ميشود و سموم توليد شده در اين مواد ميتواند سرطانهاي خطرناکي مانند سرطان کبد را موجب شود.