کم خوني و فقر آهن در کودکان موجب کاهش قدرت يادگيري و افت تحصيلي مي شود و ضريب هوشي کودکان کم خون سه تا 5 امتياز نسبت به کودکان همسن و طبيعي خود کمتر است.
مدير گروه بهبود تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد خاطر نشان کرد: آهن از ريز مغذي هاي مهم به ويژه در گروه سني شيرخواران و کودکان زير شش سال، نوجوانان، و زنان باردار و شيرده به شمار مي رود اظهار داشت: وجود مناسب اين عنصر در حفظ سلامت، رشد مطلوب و افزايش توان يادگيري ضروري است.
دکتر زهرا اباصلتي احساس ضعف و خستگي، رنگ پريدگي دائمي زبان و مخاط ،داخل پلک چشم و لب ها ، کم رنگ شدن خطوط کف دست،سياهي رفتن چشم ، سرگيجه ، سردرد ، حالت تهوع ، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دستها و پاها ،کاهش مقاومت بدن در برابر بيماريها و افزايش احتمال ابتلا به بيماريهاي عفوني، بي حوصلگي و گريزان بودن از فعاليتهاي بدني و ورزشي را از ديگر عوارض و علائم کمبود آهن در کودکان و نوجوانان برشمرد .
وي با اشاره به اينکه کمبود آهن در گروههاي سني مختلف يکي از مشکلات اصلي تغذيه اي در کشور به شمار مي رود خاطر نشان کرد: شايعترين علت بروز کمبود آهن مصرف کم انواع گوشت به ويژه گوشت قرمز است و یکی از مهمترین اقدامات برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن آموزش تغذیه به منظور ایجاد تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه است.
مدير گروه بهبود تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد تصريح کرد: آهن اساسی ترین ماده اولیه برای ساختن گلبول های قرمز خون است، علاوه برآهن،موادمغذی دیگرهم مثل اسید فولیک،ویتامین B6، ویتامین B12، ویتامین C وپروتئین برای خونسازی لازم است که باید از طریق رژیم غذایی روزانه تامین شود.
وي تصريح کرد: در دوران بلوغ به دلیل جهش رشد نیاز دختران وپسران نوجوان به آهن بیش از ديگر دورانهاي زندگي است و در صورتی که از منابع غذایی حاوی آهن در برنامه غذایی روزانه به اندازه کافی استفاده نشود نوجوان به سرعت در معرض خطرکمبودآهن و کم خونی ناشی از آن قرار می گیرد.
دکتر زهرا اباصلتي تصريح کرد: عادات و رفتارهای غذایی خاص در دوران مدرسه و بلوغ اغلب موجب می شود که بجای مصرف غذاهای خانگی از غذاهای غیرخانگی مانند انواع ساندویج های سوسیس وکالباس، پیتزا وتنقلات غذایی کم ارزش مانند چیپس،نوشابه،شکلات وپفک استفاده شودو به این دلیل نوجوان در معرض خطر کمبود آهن قرار می گیرد زیرا این غذاها اغلب از نظرآهن فقیرند.
وي در خصوص راهکارهاي پيگيري کم خوني ناشي از فقر آهن اظهار داشت: مکمل ياري ، آموزش تغذيه مناسب ، غني سازي مواد غذايي به ريزمغذي ها و کنترل بيماريهاي عفوني و انگلي از جمله راهکارهاي پيشگيري از فقر آهن به شمار مي رود .