دانشگاه علوم پزشکی مشهد در راستای ارائه خدمات با کیفیت و مطمئن به بیمارانی که مبتلا به بیماریهای رفتاری و عفونی هستند 4 مرکز مشاوره و ارائه خدمات درمانی راه اندازی کرده است.
کارشناس مسئول گروه بیماریهای رفتاری عفونی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا، با اشاره به اینکه بدلیل اهمیت کنترل اچ آی وی، ایدز و بیماری های آمیزشی، چند مرکز به عنوان مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری و عفونی در سطح دانشگاه راه اندازی شده است، ابراز کرد: در این مراکز، مشاوره و آزمایش HIV به شکل کاملاً محرمانه به صورت رایگان و سریع در کمتر از 20 دقیقه انجام می گردد.
دکتر حسین پور با بیان اینکه انجام تست سریع تشخیص اچ آی وی در کمتر از 20 دقیقه می تواند وضعیت احتمالی ابتلا فرد را مشخص نمایند، بیان کرد: ابتلا تا حدود 3 ماه پس از ورود ویروس به بدن فرد ممکن است در آزمایش قابل تشخیص نباشد.
وی ادامه داد: در صورتیکه آزمایش فرد مثبت گردد، آزمایشات تائیدی انجام شده و در صورت تائید نهایی، خدمات درمانی و تشخیصی بویژه ارائه داروهای اصلی بدون دریافت وجه انجام می گیرد.
دکتر حسین پور با بیان اینکه اچ آي وي/ايدز(HIV/AIDS) يكي از بيماريهاي ويروسي واگيردار است ، ابراز کرد: ويروس اچ آي وي( HIV) قدرت دفاع بدن را در مقابل بيماريها و عفونتها كم مي كند . با توجه به اينكه اين بيماري هنوز واكسن و دارويي جهت پيشگيري و درمان قطعي ندارد آگاه كردن كليه اقشار مردم از چگونگي انتقال و پيشگيري از آن بسيار اهميت دارد وبا توجه به اينكه يكي از راههاي انتقال مهم راه خوني مي باشد آگاهي پرسنل بهداشتي درماني از ماهيت بيماري بسيار مهم است.
کارشناس مسئول گروه بیماریهای رفتاری عفونی دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: ميكروبها انواع مختلفي دارند و هر كدام از آنها به يك قسمت از بدن علاقه دارند؛ پس هر ميكروب بنا به اينكه به كدام قسمت از بدن علاقه مند است از يك راه وارد بدن مي شود. بعضي از آنها از راه پوست وارد مي شوند ، بعضي از آنها از راه تنفس و عده ايي از راه دهان و بعضي هم ممكن است از راه خون و ترشحات به بدن انسان وارد شوند.پس هر بيماري عفوني راه ورود به بدن و يا راه انتقال مخصوص به خود را دارد.
وی با بیان اینکه هر ميكروب پس از ورود به بدن به قسمت مورد علاقه اش رفته و در آنجا از امكانات بدن براي رشد و نمو خود استفاده مي كند و بعضي و قتها با اين كار موجب صدمه به آن قسمت از بدن هم مي شود كه اين صدمه خود را بشكل علامتي مانند درد و.. نشان مي دهد، گفت: از طرف ديگر بدن داراي سربازهاي دفاعي به نام گلبولهاي سفيد است كه سعي مي كنند ميكروب را ازبين ببرند . در نتيجه يك جنگ بين عامل بيماريزا و گلبولهاي سفيد اتفاق مي افتد كه حاصل آن موجب مي شود علائم بيماري ظاهر شود . از روي اين علايم كه می تواند شامل تب ، سردرد ، لرز و... باشد مي توان پي برد فرد به يك بيماري عفوني مبتلا شده است. چون هر ميكروب در يك جاي بدن مستقر مي شود و يك عوارض مشخص ايجاد مي كند پس هر بيماري عفوني ، علامت مخصوص به خود را دارد و از روي اين علائم مي توان آن را تشخيص داد.
دکتر حسین پور بیان کرد: سرنوشت يك فرد كه به بيماري عفوني مبتلا شده است را قدرت سيستم ايمني (سربازهاي دفاعي) وي تعيين مي كند . اگر اين سيستم قوي باشد مي تواند ميكروب را از بين ببرد و اگر ميكروب قويتر باشد مي تواند عوارض زيادي ايجاد كند و حتي منجر به مرگ فرد نيز شود. پس نقش اصلي در بهبود بيمارهاي عفوني بر عهده سيستم دفاعي بدن (گلبول هاي سفيد) است . داروهاي مختلف هم وجود دارند كه يا با از بين بردن عامل بيماريزا و يا با تقويت سيستم ايمني به بهبود بيماري عفوني كمك مي كنند.
وی با بیان اینکه اگر ما عوامل بيماريزا را بشناسيم و راه ورود آنها را به بدن خود بدانيم ، با ممانعت از ورود آنها به بدن مي توانيم از ابتلا به اين بيماريها جلوگيري كنيم ، ادامه داد: بعضي از مواد بنام واكسن نيز وجود دارد كه به نوعي موجب آمادگي و تقويت سيستم ايمني بدن مي شوند و با اين كار باعث مي شود اگر ميكروب وارد بدن شود چون سيستم ايمني بدن قبلا آماده شده است در مقابل آن بايستد و يا در بدو ورود و قبل از ايجاد بيماري آنرا از بين ببرد و يا اينكه حداقل موجب شوند بيماري ايجاد شده بسيار خفيف باشد.
دکتر حسین پور بیان کرد: عامل ايجاد بيماري ايدز ، يك ويروس است كه به آن HIV(اچ ،آي،وي) مي گويند . اين نام از ابتداي حروف نام انگلیسی ويروس گرفته شده است كه ترجمه فارسي آن “ ويروس نقص سيستم ايمني انسانی ” مي باشد.
وی افزود: اصولاويروسها داراي اين خصوصيت هستند كه در خارج از آن سلول زنده قادر به ادامه حيات نمي باشند و ويروس HIV نيز مانند سايرويروسها فقط درون يك سلول زنده قادر به ادامه حيات است . گلبول سفید ،سلول زنده اي است كه ويروس HIV براي ادامه حيات لازم است درون آن باشد بنابراین نتيجه مي گيريم ويروس HIV از طريق خون و ترشحات آلوده در صورتي مي تواند وارد بدن انسان شود كه به نوعي بتواند به گلبول سفيد دسترسي پيدا كند.
کارشناس مسئول بیماریهای رفتاری عفونی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در زمینه آگاه سازی عموم مردم و ارائه خدمات درمانی به بیماران ، برنامه های مختلفی اجرا شده است که از آن جمله می توان به برگزاری جلسه آموزشی به بهورزان، اجرای طرح بیماریابی ، بررسی میزان بروز ویروس اچ آی وی در مراکز ترک اعتیاد، برگزاری کارگاه های بیماریهای امیزشی، اشاره کرد.
وی گفت: در سال گذشته بیش از 3 هزار مورد فرد مبتلا به ویروس اچ آی وی در کشور شناخته شده که این آمار در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال گذشته 762 مورد بوده است که 217 نفر از آنها تحت درمان قرار گرفتند و مابقی برای درمان مراجعه نکردند.