در هفتمین کنفرانس ملی سنجش و ایمنی پرتوها در تهران، از خدمات شایسته دکتر محمد تقی بحرینی طوسی، استاد پیشکسوت گروه فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و همچنین سه تن دیگر از اساتید فعال در این حوزه تقدیر شد.
دکتر محمد تقی بحرینی طوسی در گفتگو با وبدا، ضمن اشاره به حضور خود در کنفرانس سنجش و ایمنی پرتوها که به دعوت سازمان انرژی اتمی ، انجمن حفاظت پرتوی ایران و دانشگاه شهید بهشتی صورت گرفت اظهار کرد: بحث کاربرد پرتوهای یونساز و (در دهه اخیر ) پرتوهای غیر یونساز در زندگی امروز بشر و بویژه در مصارف پزشکی اجتناب ناپذیر است و طبق تحقیقات انجام شده بیشترین پرتوگیری انسان از مصارف پزشکی است و روشهای تصویربرداری همچون CT اسکن و روشهای پرتو بینی؛ بویژه پرتو بینیهای مداخلهای که نمونه روشن آن آنژیوگرافیهای قلبی است، سبب میشود که بیمار، پزشکان و افرادی که در محیط حضور دارند اشعه زیادی را دریافت کنند.
وی ادامه داد: از طرفی پرتوها برای هر موجود زندهای آسیبهایی را ایجاد میکنند که انکار ناپذیر است و اسناد زیادی برای آن وجود دارد، بنابراین نمیتوان از آنها چشم پوشی کرد و ما در واقع با یک سکه دو رو مواجه هستیم که از طرفی کاربرد پرتوهای یونیزان سبب شده که امروز بسیاری از بیماریها خیلی سریع و دقیق تشخیص داده بشود و از طرفی از پرتوهای یونیزان در درمان و به ویژه درمان انواع سرطانها استفاده میشود که این جنبه مفید پرتوها میباشد. اما جنبههای منفی این پرتوها شامل آثار زیان بخشی است که از جمله آن میتوان به سرخی پوست ( به صورت کوتاه مدت یا بلند مدت) و زخمهای عمیقی که ممکن است در بدن ایجاد و حتی در دراز مدت منجر به سرطان شود، اشاره کرد. بنابراین بحث حفاظت پرتوی از اهمیت خاصی برخوردار است و ما باید به موازات پیشرفتهایی که در زمینه کاربرد پرتوهای یونساز و سیستمهای تشخیصی درمانی داشتهایم در این زمینه نیز تحقیقات را توسعه دهیم.
دکتر بحرینی طوسی همچنین گفت: با توجه به اینکه بنده از نخستین کسانی بودم که در سال ۵۵ در زمینه حفاظت پرتوی ( مقطع ارشد ) فارغ التحصیل شدم و به ایران آمدم، از زمانی که به دانشگاه مشهد بازگشتم و توسعه دستگاههای مولد اشعه تقریباً از همان زمان آغاز شد، در قالب پایان نامههای دانشجویی در مقاطع ارشد و دکترا در زمینه دوزیمتری محیطی، دوزیمتری پرتوکاران و دو سه متری بیماران پروژههای متعددی را گذراندیم، که نتیجه آن انتشار مقالات متعدد در ژورنالهای داخلی و خارجی بود و ارائه مقالات متعدد به صورت سخنرانی و پوستر در کنفرانسهای بینالمللی بود. بنابراین من در این مقوله، مقالاتی در کشورهای مختلف از جمله؛ کشور چین، کره، استرالیا، هند، فرانسه، اسپانیا، برزیل و آرژانتین ارائه کردم و چندین مقاله هم در کنفرانسهایی که آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) در وین برگزار کرد ارائه نمودم . این تحقیقات اگرچه در خیلی از مؤسسات دانشگاهی به دلیل محصول محور نبودن و اینکه منجر به تولید محصول و دارو نشد، چندان مورد توجه قرار نگرفت، اما از نگاه امور محافظت سازمان انرژی اتمی و انجمن حفاظت پرتوی پنهان نماند.
این استاد پیشکسوت دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: امسال پنجاهمین سال حفاظت پرتوی در ایران بود و بنابراین سازمان انرژی اتمی ( بخش نظام ایمنی هسته ای) و انجمن حفاظت پرتوی با همکاری دانشگاه شهید بهشتی یک کنفرانس دو روزه برگزار کردند و از چهار نفر از کسانی که در این زمینه تلاش زیادی کرده بودند با حضور آقای دکتر علی اکبر صالحی از اساتید برجسته دانشگاه صنعتی شریف و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی تقدیر به عمل آمد و علاوه بر اینجانب، از آقای دکتر مهدی سهرابی که سالها مدیریت امور حفاظت اشعه سازمان انرژی اتمی را بر عهده داشته و در این زمینه تلاش زیادی کرده بودند و همینطور آقای مهندس برهان و خانم سیمین مهدیزاده تقدیر شد. همچنین در روز دوم این کنفرانس به طور پیشبینی نشده ای از بنده خواسته شد که در خصوص نقش فیزیک پزشکی در دانشگاهها صحبت کنم.