فوق تخصص خون و سرطان بالغين و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اهمیت سبک زندگي سالم و انجام غربال گري ها در پيشگيري از ابتلا به انواع سرطان ها گفت: قطع مصرف دخانيات و الکل و فعاليت فيزيکي روزمره، کاهش وزن، عدم استفاده از فست فودها، واکسیناسیون و انجام غربالگری میتواند در پیشگیری از ابتلا به سرطان ها موثر باشد.
دکتر زهرا مذهب در گفت و گو با وبدا، بر انجام به موقع غربال گري ها جهت تشخيص زودهنگام بيماري های سرطان تاکید کرد و گفت: تشخيص زودهنگام بيماري، باعث کاهش مرگ و مير به ميزان 50 تا 60 درصد مي شود و در صورت عدم انجام غربال گري بيماري سير پيشرونده پيدا کرده و علاوه بر درمان سخت هاي سخت، هزينه هاي زيادي را بردارد.
وی با بیان اینکه غربال گري تنها در سرطان هايي که شيوع بيشتري دارد، انجام میشود خاطر نشان کرد: بیماری سرطان پستان یکی از این بیماریهای شایع است که غربال گري براي آن انجام مي شود و در نتيجه مرگ ومير را به ميزان 60/70 درصد کاهش داده است..
دکتر مذهب گفت: مهم ترين روش براي غربال گري سرطان پستان، ماموگرافي است و لذا به خانم ها توصيه مي کنيم، بعد از پايان هر دوره عادت ماهيانه که پستان ها نرم هستند، آنها را معاينه و لمس کنند، از اين طريق به مرور از پستان خود آگاهي داشته و در صورت ايجاد تغيير در آنها، بهترين کسي که تغييرات در پستان را احساس مي کند خود فرد است، همچنين طي مراجعاتي که هر 6 ماه به پزشک داشته اند و تحت معاينات متخصص قرار گرفته اند، در صورت ايجاد تغيير روش هاي تصويربرداري براي بيمار انجام مي شود. در غربال گري ها براي بيماري سرطان معده خيلي توصيه به غربال گري نمي شود، اما در کشورهايي که شيوع بالايي دارند مثل ژاپن که سرطان معده در رآس سرطان ها است، این موضوع را در ليست غربال گري خود قرار مي دهند.
فوق تخصص خون و سرطان بالغين و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به شیوع سرطان معده در ايران افزود: بهتر است غربال گري اين نوع سرطان انجام شود، به خصوص که ميزان مرگ و مير ناشي از اين نوع سرطان در کشور ما زياد است و متأسفانه همه بيماران در مراحل سه و چهار بيماري براي درمان مراجعه مي کنند. سرطان معده، سرطاني بدخيم، مهاجم و پرخاشگرانه است لذا، شيوع ومرگ و مير بالايي داشته و با پيش آگهي بسيار منفي همراه است.
وی همچنین گفت: سرطان سرويکس ( دهانه رحم)، سرطان بدخيمي است که در بين زنان شايع است. غربال گري اين نوع سرطان به روش هاي مختلف همچون، روش پاپ اسمير که از 21 تا 65 سالکي هر سه سال يک بار و تست HPV انجام میشود ، اين تست از 30 تا 60 سالگي هر پنج سال يک بار براي زنان انجام مي شود. واکسن HPV در مقابل بيماري سرطان HPVمي تواند اثر محافظتي داشته باشد، لذا طبق اعلام سازمان بهداشت جهاني استفاده از اين واکسن براي تمام زنان بعد از سن 11-12 سالگي و يا از زماني که فعاليت جنسي را شروع مي کنند، نقش مهمي در کاهش سرطان سرويکس دارد.
فوق تخصص خون و سرطان بالغين و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: سرطان کلورکتال( روده بزرگ) جزء پنج سرطان بدخيم است و غربال گري آن به روش هاي مختلف صورت مي گيرد. معمولا اين غربال گري براي افرادي که ريسک ابتلاي معمولي دارند، بعد از 45 سالگي توصيه مي شود. از 45 سال به بعد به روش هاي مختلف مثل سيکمواسکوئيدوپي براي سنين 45 تا 75 سالگي هر پنج سال که همراه با يک تست خون مخفي درمدفوع بوده، ساليانه انجام ، همچنين کولونوسکوپي هر ده سال يک بار انجام مي شود. برخي بيماران مثل بيماران قلبي که انجام کولونوسکوپي براي آنها با ريسک همراه بوده، توصيه مي شود، سي تي کلوونوگرافي را انجام دهند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه برخي سرطان ها در بعضي افراد خاص و برخي مناطق شيوع زيادي دارند افزود: افرادي که در طول زندگي خود مصرف کننده سيگار بوده اند، ريسک بالا براي ابتلا به سرطان ريه دارند، بنابراين مي توان با انجام ساليانه لودو سي تي از سنين 55 تا 80 تحت غربال گري قرار گيرند. در صورتي که بيماري، سيگاري بوده و در حال حاضر مصرفي ندارد، بايد 15 سال از قطع سيگار او گذشته باشد تا ديگر غربال گري براي وي انجام نشود در نتيجه ريسک ابتلا فرد مانند افراد معمولي شده و بيمار را از انجام غربال گري خارج مي کنيم.
وی همچنین گفت: سرطان پروستات از انواع سرطان هاي بدخيم بوده که غربال گري آن در کاهش ميزان مرگ و مير اثرگذار نيست، چون يک سرطان کند و آهسته اي است، لذا براي سرطان پروستات غربال گري توصيه نمي شود.