متخصص بیماری های قلبی عروقی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مصرف مواد دخانی، علاوه بر ایجاد بیماری های قلبی عروقی، یکی از اصلی ترین عوامل بروز بیماری های ریوی، به خصوص بیماری های مزمن ریوی همچون تشدید آسم و بیماری های التهابی ریه مثل COPD است.
دکتر بهرام شهری، در گفتگو با وبدا، یکی از علل اصلی و قابل پیشگیری مرگ و میر در تمام جوامع را مصرف سیگار و دخانیات برشمرد و گفت: به طور میانگین در کل جوامع 20 درصد افراد سیگار و دخانیات مصرف می کنند و عامل مستقیم، مرگ و میر سالانه حدود هشت میلیون نفر در دنیا نیز به شمار می رود.
وی افزود: متأسفانه طی دو دهه اخیر، علی رغم اینکه مصرف سیگار به خصوص در کشورهای توسعه یافته کاهش یافته، اما در کشورهای در حال توسعه و در کشور ما شیب روبه افزایشی داشته است. این افزایش مصرف به ویژه در بین جوانان یک زنگ هشداری است، که باید آگاهی بیشتری درباره عوامل خطر مصرف سیگار بیش از پیش ارائه شود.
فوق تخصص آنژیوپلاستی و اینترونشن کاردیولوژی همچنین گفت: مصرف سیگار به طور مستقیم باعث سکته های قلبی، مغزی، نامنظمی ضربان قلب، گشاد شدن بیش از حد شریان آئورت و پارگی آئورت، افزایش ریسک ابتلا به سرطان، افزایش چربی خون و تری گلیسیرید و کلسترل که یکی از عوامل تشدید کننده التهاب در بدن است می شود که عامل بسیار مهمی برای بروز سکته های قلبی و مرگ و میر محسوب می شود.
متخصص بیماری های قلبی عروقی در ادامه با تأکید بر اینکه، حتی مصرف یک نخ سیگار در روز باعث بروز عوارض ذکر شده، به خصوص بیماری های قلبی عروقی می شود افزود: در ابتدای ورود سیگار الکترونیکی، به عنوان جایگزین برای افراد سیگاری ترویج پیدا کرد، اما امروزه ثابت شده که سیگار الکترونیکی نیز می تواند خطرات مصرف سیگار سنتی و دخانیات را نیز در پی داشته باشد، اعتقاد غلط دیگری که بین مردم رواج دارد، بی ضرر بودن این نوع از سیگار است و بنابراین با توجه به جذابیت های ظاهری این نوع سیگار، نسل جوان، بیشتر به سمت آن کشیده می شوند و حتی ممکن است، مصرف سیگار الکترونیک، منجر به استفاده از مواد و دخانیات سنتی شود و می تواند همان عوارض بیماری های قلبی عروقی را ایجاد کند. همچنین افرادی که سیگاری نیستند اما در معرض دود سیگار قرار دارند، در معرض خطرات بیماری های قلبی و عروقی و ریوی و افزایش ریسک بروز سرطان مثل سرطان ریه و مثانه و سایر سرطان ها هستند.
دکتر شهری خاطرنشان کرد: تحقیقات نشان داده که، افرادی که در معرض دود سیگار قراردارند، از افراد مصرف کننده کمتر، اما از افرادی که هیچ نوع مواد دخانی مصرف نمی کنند، خطرات بسیار جدی سلامت آنها را تهدید می کند.
وی در راستای پیشگیری از مصرف دخانیات به ویژه در بین نسل جوان، اظهار کرد: ضمن آگاهی و اطلاع رسانی به مردم، از عوارض و خطرات ناشی از مصرف دخانیات، پیشنهاد می شود، برای دسترسی کمتر نسل جوان به مواد دخانی، تصویب قوانین در جهت مصرف و مالیات بر سیگار در برنامه های پیشگیرانه قرار گیرد.
فوق تخصص آنژیوپلاستی و اینترونشن کاردیولوژی درباره ترک دخانیات در افراد مصرف کننده هم گفت: باید افراد مصرف کننده را تشویق به ترک سیگار کرد و راه های اثبات شده ای برای ترک سیگار از جمله داروهای بوپروپیون یا وارنیکلین وجود دارد .