رییس اداره پیوند وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از طراحی مدل ایرانی شبکه فراهم آوری و پیوند اعضا خبر داد.
به گزارش وب دا، دکتر کتایون نجفی زاده در حاشیه کنگره بین المللی پیوند اعضا که به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال برگزاری است اظهار داشت: با ارائه مدل ایرانی شبکه فراهم آوری و پیوند اعضا توانستیم رضایت خانواده ها برای اهدای عضو را به طور تدریجی افزایش دهیم و اکنون به رضایت گیری ۹۰ درصدی از خانواده ها رسیده ایم.
وی با اشاره به اینکه سالانه بین پنج هزار تا هشت هزار مرگ مغزی در کشور رخ می دهد خاطر نشان کرد: با وجود فرهنگ غنی از ایثار در ایران اسلامی و برخورداری از نیروی انسانی متخصص و تجهیزات پزشکی قابل قبول می توان از این ظرفیت برای نجات بیماران استفاده کرد.
دکتر نجفی زاده خاطر نشان کرد: با نهادینه سازی فرهنگ اهدا عضو و اصلاح ساختارها می توان سالانه بخش زیادی از بیماران دیالیزی و سایر بیماران نیازمند اعضا مانند کبد، قرنیه، قلب و ریه را نجات داد.
رییس اداره پیوند وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه 27 هزار بیمار دیالیزی هم اینک در کشور وجود دارند، گفت: 80 درصد از بیماران دیالیزی که دچار نارسایی کلیه شده اند می توانند با پیوند کلیه از رنج بیماری نجات یابند.
وی گفت: سالانه دو هزار و 700 پیوند کلیه در ایران انجام می شود که 56 درصد آنها از بیماران مرگ مغزی و بخشی نیز از دهنده زنده صورت می گیرد.
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت افزود: هم اکنون 9 قطب پیوند کلیه در ایران وجود دارد و در پیوند کلیه وضعیت نسبتا خوبی داریم اما شرایط پیوند قلب و ریه در کشور باید بهبود یابد.
وی نحوه رضایت گیری و صحبت کردن با خانواده ها برای اهدا اعضای عزیزانشان را یکی از چالشها عنوان و بیان کرد: شاخص رضایت گیری از خانواده ها در ایران با برگزاری کلاسهای آموزشی بطور میانگین از پنج درصد به 32 درصد و سپس به 66 درصد افزایش یافته است.
دکتر نجفی زاده افزود: رضایت خانواده ها برای اهدا اعضای بیمار مرگ مغزی در سال 1380 تنها پنج درصد بود اما اکنون در برخی از مراکز ایران حتی میزان رضایت به 95 درصد رسیده است.
رئیس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت ادامه داد: به دنبال اقدامات انجام شده زمان رضایت گیری از خانواده های بیماران مرگ مغزی از 48 ساعت به 10 ساعت کاهش یافته و اکنون این زمان به شش ساعت نیز رسیده است.
وی با اشاره به فرآیند تایید پیوند عضو از بیمار مرگ مغزی در ایران گفت: تایید مرگ مغزی در ایران باید توسط پنج نفر انجام شود که چهار نفر از سوی وزیر بهداشت انتخاب می شوند و یک نفر توسط پزشکی قانونی به نمایندگی قوه قضاییه این کار را انجام می دهد.
او افزود: در سال 1380 تعداد واحدهای فراهم آوری اعضای پیوندی در ایران 16 واحد بود که اکنون به 53 واحد افزایش یافته است.