مسوول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: از ابتدای سال جاری اعضای بدن 84 بیمار مرگ مغزی با هماهنگی مرکز پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی مشهد به 340 بیمار نیازمند اهدا شده است.
به گزارش وب دا، دکتر ابراهیم خالقی افزود: در این راستا 142 پیوند کلیه، 86 پیوند کبد، 71 پیوند قرنیه، 38 پیوند پوست و 12 پیوند قلب انجام شده است.
وی گفت: مرکز پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی مشهد که از سال 1380 فعالیت خود را آغاز کرده است، به جز استان خراسان رضوی، مناطق شمال شرق کشور را هم زیر پوشش دارد.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون 71 پیوند قرنیه چشم از بیماران مرگ مغزی با هماهنگی مرکز پیوند اعضای این دانشگاه در محدوده شمال شرق کشور انجام شده است ؛ افزود: خرید و فروش قرنیه کذب است و صحت ندارد، چرا که پیوند این عضو از دهنده زنده امکان پذیر نیست و فقط باید از بیمار مرگ مغزی باشد.
وی با اشاره به گزارش های نا آگاهانه برخی رسانه ها مبنی بر فروش اعضای بدن به ویژه قرنیه چشم، افزود: برداشتن قرنیه چشم یک فرد زنده، مستلزم محروم کردن وی از قدرت بینایی است و این امر امکان پذیر نمی باشد.
وی با بیان اینکه قرنیه چشم مانند کلیه نیست که از دهنده زنده قابل اهدا و پبوند باشد گفت: قرنیه های چشم از افرادی که فوت می کنند یا دچار مرگ مغزی می شوند، پس از رضایت خانواده آنها برداشته شده و تحت شرایط خاص در بانک قرنیه تهران نگهداری می گردد.
دکتر خالقی افزود: قرنیه های اهدایی از بیماران مرگ مغزی در خراسان رضوی به بیمارستان تخصصی چشم خاتم الانبیا (ص) مشهد ارسال می شود تا به بیماران نیازمند پیوند زده شود.
وی اظهار کرد: فروش اعضا و نسوج بدن از بیماران مرگ مغزی و افراد فوت شده نیز غیر قانونی است.
مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: امکان پیوند کلیه از دهنده زنده وجود دارد، چرا که یک نفر می تواند با یک کلیه به حیات خود ادامه دهد اما با نهادینه سازی فرهنگ اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی، میزان پیوند کلیه از دهنده زنده در مناطق زیر پوشش این دانشگاه کاهش چشمگیر یافته است.
دکتر خالقی افزود: 82 درصد پیوندهای کلیه انجام شده در خراسان رضوی از بیماران مرگ مغزی و 18 درصد از دهنده زنده بوده است.
وی بیان کرد: از 172 مورد پیوند کلیه انجام شده در این استان 143 مورد از بیماران مرگ مغزی و 30 مورد از دهنده زنده بوده است.
به گفته وی، این در حالی است که این نسبت در سال 80 و قبل از تصویب قانون پیوند از بیماران مرگ مغزی 90 درصد از دهنده زنده و 10 درصد از بیماران مرگ مغزی انجام شده است.
وی افزود: طی سال جاری 30 پیوند کلیه در خراسان رضوی از دهنده زنده بوده است به طوریکه 10 فقره از این تعداد رابطه عاطفی با بیمار داشته و بستگان آنها را تشکیل می داده اند.
وی خاطر نشان کرد: حدود 20 پیوند کلیه انجام شده طی سال جاری در این استان از طریق خرید و فروش بوده که دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این زمینه مسئولیتی ندارد، چرا که بیماران از طریق انجمن ها و موسسات خیریه معرفی و در بیمارستان ها فقط عمل جراحی انجام می شود.
وی نهادینه سازی فرهنگ اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی را از راهکارهای حذف پیوند عضو از دهنده زنده عنوان کرد و افزود: هم اکنون میزان رضایت خانواده ها برای اهدای عضو بدن بستگان مرگ مغزی شده به 65 درصد افزایش یافته است.