معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به شعار هفته ملی سلامت بانوان ایران با عنوان «سلامت زنان، پشتوانه تابآوری فردی، خانوادگی و اجتماعی»، بر اهمیت رعایت اصول بهداشت محیط در شرایط بحرانی تأکید کرد و گفت: توجه به سلامت آب، مواد غذایی و محیط اطراف در شرایط اضطراری، از مهمترین عوامل پیشگیری از بروز بیماریها و حفظ سلامت خانوادههاست.
دکتر مهدی قلیان در گفتگو با وب دا در زمینه بهداشت آب اظهار داشت: بانوان باید در مواقع بحران از مصرف آبهای مشکوک خودداری کرده و در صورت اطمینان نداشتن از سلامت آب، آن را حداقل پنج دقیقه بجوشانند یا به ازای هر ۲۰ لیتر آب، چهار قطره وایتکس اضافه کرده و پس از گذشت ۳۰ دقیقه از آن استفاده نمایند. همچنین توصیه میشود آب آشامیدنی در ظروف تمیز، بسته و دور از نور نگهداری شده و از مصرف یخهای غیربهداشتی پرهیز شود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با تأکید بر رعایت بهداشت مواد غذایی افزود: در شرایط بحرانی بهتر است از غذاهای خشک و کمحجم مانند خرما، بیسکویت و آجیل استفاده شود و از مصرف مواد غذایی فاسد، کنسروهای باد کرده یا غذاهایی که بیش از دو ساعت در دمای محیط باقی ماندهاند، اجتناب گردد.
او هشدار داد: برای پیشگیری از مسمومیت بوتولیسم، لازم است قوطی کنسروها پیش از مصرف حداقل ۲۰ دقیقه در آب جوشانده شوند.
دکتر قلیان در بخش دیگری از سخنان خود درباره گندزدایی و ضدعفونی سطوح توضیح داد: به منظور ضدعفونی محیط، میتوان یک قاشق غذاخوری سفیدکننده (وایتکس) را در دو لیوان آب سرد حل کرد. این محلول تا ۲۴ ساعت قابل استفاده است و باید حداقل یک دقیقه بر روی سطح باقی بماند تا اثرگذار باشد.
وی افزود: در صورت نبود آب و صابون، استفاده از مواد ضدعفونیکننده بر پایه الکل ۷۰ درصد توصیه میشود.
معاون بهداشت دانشگاه همچنین به موضوع دفع بهداشتی زباله و فاضلاب اشاره کرد و گفت: زبالهها باید در کیسههای ضخیم و در محلهای بسته نگهداری و در صورت امکان با خاک یا آهک پوشانده شوند. رعایت این موارد به جلوگیری از انتشار بیماری و حفظ محیط زیست کمک میکند.
در پایان، دکتر مهدی قلیان ضمن تقدیر از بانوان به عنوان محور سلامت خانواده، تصریح کرد: بانوان با رعایت اصول ساده اما مهم بهداشتی، میتوانند نقش مؤثری در ارتقای سلامت خانواده و جامعه ایفا کنند؛ بهویژه در شرایط بحرانی که آمادگی و آگاهی آنان نقش تعیینکنندهای دارد.