سال ها است که دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تلاش است تا با اهدای عضو جان بیمار مبتلا به نارسایی عضو را نجات بخشیده و با ارتقای این علم بتواند خدمت رسانی خود را فراتر از دانشگاه مشهد در سطح منطقه توسعه دهد.
به گزارش وب دا؛ بیماران مبتلا به نارسایی عضو آرزومند هستند که با شناسایی عضو اهدایی مورد نظر خود از رنج بیماری رها شده و سلامت خود را بازیابند و از سوی دیگر این اتفاق، خانواده هایی قرار دارند که بیمار خود را در جدال با مرگ می بینند و باید دست به انتخابی بزرگ بزنند.
بر این اساس و با توجه به روز اهدای عضو بر آن شدیم گفتگویی با دکتر ابراهیم خالقی؛ مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص موفقیت های پیوند اعضای دانشگاه داشته باشیم .
754 بیمار مرگ مغزی به مرحله اهدای عضو رسیده اند
وی در ابتدا گفت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال 1380 تا کنون با دریافت عضو از 754 بیمار مرگ مغزی موفق به اهدای عضو به دو هزار و 820 نفر شده است.
دکتر خالقی ضمن تبریک روز اهدای عضو، گفت: اهمیت اهدای عضو زمانی مشخص می شود؛ که بدانیم متاسفانه عده ای از افراد دچار نارسایی عضو (کبد، کلیه، قلب، ریه و غیره) جان خود را به دلیل نبود عضو اهدایی از دست می دهند.
مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ادامه داد: در این میان برخی افراد (بیماران سوختگی نیازمند به پوست، بیماران نابینا نیازمند به قرنیه، بیماران نیازمند به تعویض دریچه قلب و غیره) نیازمند به بافت اهدایی هستند و آسیب در این افراد به حدی رسیده که جز با پیوند عضو قابل جبران نیست.
وی ابراز داشت: این بیماران قبل از آن که علم با پیشرفت خود به مرحله اهدای عضو دست پیدا کند جان خود را از دست می دادند؛ اما اکنون به علت وجود بیماران مرگ مغزی و رشد علم این امید را دارند؛ که بتوانند با دریافت عضو اهدایی زندگی خود را ادامه دهند.
دکتر خالقی، اهدای عضو را حیاتی دوباره برای بیماران مبتلا به نارسایی عضو دانست و گفت: در میان افراد مبتلا به نارسایی عضو افرادی وجود دارند که مبتلا به نارسایی کلیه هستند. با توجه به این که هر انسانی دو کلیه در بدن دارد، این افراد می توانند عضو اهدایی خود را از دهنده زنده و یا مرگ مغزی دریافت کنند.
سلول های مغزی بیمار مرگ مغزی قابل بازگشت به حالت اولیه خود نیست
وی تصریح کرد: این مسئله در بیماران مبتلا به نارسایی قلب و یا کبد وجود ندارد و امید این بیماران به رضایت خانواده بیمار مرگ مغزی است. بیماری که بر اساس تعریف جهانی آن در سال 1960 دارای علائمی متفاوت از بیمار در کما رفته است که به دلیل از دست دادن سلول های مغزی خود قابل بازگشت به حیات قبل خود نیست.
مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: در ایران در تاریخ 31 اردیبهشت ماه سال 1368 بر اساس فتوای امام (ره) اهدای عضو از بیمار مرگ مغزی از نظر فقهی جایز شمرده شد و در سال 1379 در مجلس شورای اسلامی به صورت قانون در آمد.
سال 1396 بهترین سال در اهدای عضو در طول 17 سال گذشته بوده است
دکتر خالقی تاکید کرد: دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1396 موفق شد بهترین سال را در اهدای عضو در طول 17 سال گذشته با دریافت عضو از 90 بیمار مرگ مغزی و اهدا به 365 نفر به دست آورد.
وی خاطر نشان کرد: این در حالی است که دانشگاه در طول دو ماه ابتدایی سال 1397 نیز 70 عضو از 19 بیمار مرگ مغزی خود را به مرحله اهدا رسانده؛ که نسبت به میزان مشابه سال قبل رشد داشته است.
میزان اهدای عضو به ازای هر یک میلیون نفر در دانشگاه مشهد به عدد 20 رسیده است
دکتر خالقی این موفقیت را مرهون فرهنگ سازی دانست و تاکید کرد: با وجود این که در سال 81 میزان اهدای عضو به ازای هر یک میلیون نفر حدود0.7 بوده است؛ اما به لطف خدا و تلاش رسانه ها این آمار اکنون در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به 20 رسیده است و این در حالی می باشد؛ که آمار کشوری عدد 11 را نشان می دهد.
مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ضمن قدردانی از روابط عمومی دانشگاه در انتشار تمامی پیوندهای انجام شده در دانشگاه، گفت: در کنار فرهنگ سازی می توان از موفقیت های حاصل آمده در شناسایی بیماران مرگ مغزی نیز به عنوان یک عامل موفقیت نام برد.
دکتر خالقی ادامه داد: بر این اساس کارگروهی در برخی بیمارستان های دانشگاه شکل گرفته است؛ که به شناسایی بیماران مرگ مغزی و معرفی بیمارانی که دارای سطح هوشیاری پایین هستند می پردازد؛ که این مهم ما را در ارتقای آمار اهدای عضو کمک می کند.
وی یادآور شد: تیم های تشخیص، تائید و نگهداری بیمار مرگ مغزی در کنار تیم های بردارنده ارگان های اهدایی، آماده سازی گیرنده ارگان اهدایی، نگهداری از بیمار دریافت کننده عضو پس از عمل پیوند و غیره همه در موفقیت حوزه پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی مشهد نقش داشته؛ که از این تلاش قدردانی می کنم.
30 درصد خانواده های مرگ مغزی به اهدای عضو بیماران خود رضایت نمی دهند
مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ضمن تشکر از رسانه های استان در انتشار اخبار مناسب از اهدای عضو، ابراز داشت: با وجود تمام تلاش ها؛ اما همچنان 30 درصد خانواده های بیماران مرگ مغزی راضی به اهدای اعضای بیمار خود نیستند و ما تلاش داریم با کاهش این آمار بتوانیم از تعداد افراد فوتی در لیست انتظار کم کنیم.
دکتر خالقی تشکر اصلی و غیر قابل بیان را از آن,خانواده های بیماران مرگ مغزی دانست و تصریح کرد: هر آن چه که ما در این جایگاه به دست آورده ایم مرهون ایثار و از خودگذشتگی این خانواده ها است؛ که علی رغم غم بزرگی که در دل حس می کنند؛ اما به انسانی دیگر زندگی می بخشند.