6.jpg - 6.53 kBمسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در شرایط پاندمی کرونا بسیاری از کشورها روند اهدای عضو را متوقف کردند اما کشور ما به طور اعم و دانشگاه علوم پزشکی مشهد به طور اخص با در نظر گرفتن پروتکل های بهداشتی و حفاظتی این عمل خدا پسندانه را ادامه داد تا بتواند به بیماران نیازمند عضو زندگی دوباره ببخشد.

دکتر ابراهیم خالقی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه در سال 94 تعداد موارد مرگ مغزی به کمترین تعداد خود در دهه 90 یعنی 56 مورد رسیده بود ، عنوان کرد: اواخر سال 94 و 95 بازرسی از بیمارستانها افزایش یافت تا بهتر بتوان بیماران مرگ مغزی را شناسایی کرد .

وی ادامه داد: از همین رو با حکمی از سوی معاونت درمان بازرسین پیوند با بیمارستانها ارتباط می گرفتند تا بیمارانی که سطح هوشیاری کمتر از 5 درصد دارند شناسایی و مراقبت شوند .

دکتر خالقی با اشاره به اینکه طبق دستور وزیر بهداشت همه بیماران با شرایط ذکر شده توسط واحد فراهم آوری اعضا شناسایی و پیگیری می شوند ، ابراز کرد: در شرایطی که بیمار از سطح هوشیاری پایینی برخوردار است احتمال اینکه چند اتفاق برای بیمار رخ دهد وجود دارد، اول اینکه بیمار آرام ارام سطح هوشیاری بالاتری را کسب کند و رو به بهبودی برود که این آرزوی قلبی ماست.

وی با بیان اینکه  در حالت بعدی بیمار قبل از مرگ مغزی دچار ایست قلبی می شود و  یا هوشیاری به زیر 5 رسیده و بیمار دچار مرگ مغزی می شود، عنوان کرد: بیمارانی که هوشیاری پایین تر از 5 دارند به عنوان نمونه مرگ مغزی شناسایی می شوند و سایر اقدامات شناسایی و تایید مرگ مغزی و نگهداری از نمونه مرگ  مغزی و رضایت گیری از خانواده بیمار آغاز می شود.

مسئول واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: تا قبل از سال 95 واحد فراهم آوری منتظر معرفی نمونه های مرگ مغزی بیمارستان ها می ماند اما بعد از سال 95 بارزسان واحدهای  فراهم آوری اعضا به بیمارستانها سرکشی می کنند و بیماران آی سی یو را ویزیت می کنند و در طی روز با ای سی یو بیمارستانها تماس گرفته می شود تا مرگ مغزی را به سرعت پیگیری کنند .

وی با اشاره به اینکه در سال 94،  56 مورد مرگ مغزی ، سال 95 ، 86 مورد مرگ مغزی  شناسایی شد که این آمار در مقایسه با سال گذشته 40 درصد افزایش یافته است، گفت: از سال 96 تا سال 98 نیز این آمار به ترتیب 90، 123، 125، مورد رسیده است البته در سال 98 به دلیل شیوع پاندمی کرونا این امار به 125 مورد در بازه زمانی 11 ماه رسیده  اما بعد از توقف عملیات اهدای عضو به دلیل شرایط کرونایی در سال 98 ، آمار اهدای عضو در سال 99 به 53 مورد رسید .

وی ادامه داد: این در حالی بود که در بسیاری از کشورها بعد از پاندمی کرونا عمل اهدای عضو متوقف شده بود و در ایران به شکل عام و در دانشگاه علوم پزشکی به شکل اخص با اندیشیدن تدابیری عمل اهدای عضو پس از یک وقفه کوتاه مدت دوباره از سر گرفته شد.

دکتر خالقی افزود: در سال 1400 تاکنون نیز41مورد اهدای عضو انجام شده است که تقریبا با گذشت 4 ماه از سال این آمار با  سال 98 برابری می کند.

وی با اشاره به اینکه برای شناسایی موارد مرگ مغزی در سالها 97و 98 به تمام شهرستانهای استان خراسان بزرگ از طریق معاونت درمان مدرس اعزام شد تا نحوه نگهداری، شناسایی مرگ مغزی و کسب رضایت خانواده نمونه مرگ مغزی آموزش داده شود، ادامه داد: در سال گذشته و جاری این آموزش ها به صورت مجازی برگزار شده بود و سیر صعود خوبی داشت .

مدیر واحد فراهم آوری پیوند اعضا بیمارستان منتصریه مشهد با بیان اینکه امار اهدای عضو در سال 96 تاکنون به ترتیب  13.3 ، 18.6 ، 9.1 و در سال 1400 این آمار به 21 رسیده است، عنوان کرد: درصد رضایت گیری در سال 95،  53 درصد و در سالهای بعد به ترتیب 56 درصد،   60.9 و 68.7 درصد بوده است.

وی با اشاره به اینکه در سال 99 این آمار 71.2 درصد بود و امسال تا کنون درصد رضایت گیری 82درصد بوده است، گفت:  البته برخی افرد به دلیل شرایط کرونایی قابلیت اهدای عضو را ندارند .

دکتر خالقی با بیان اینکه تعداد موارد پیوند شده در سال 96 از 90 مورد مرگ مغزی  به 360 مورد نیازمند عضو،  اهدا انجام شده است ، گفت: در سال 97 این امار از 123 موردمرگ مغزی  به 526 عضو یا بافت اهدا شد و در سال 98 از 125 مورد به 671 مورد بیمار عضو یا بافت پیوند زده شد.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته از 53 مورد مرگ مغزی به 334 نفر عضو یا بافت پیوند زده شد، عنوان کرد: در سال جاری نیز از 41 مورد مرگ مغزی به بیش از 170 نفر عضو یا بافت پیوند شده است.

دکتر خالقی با بیان اینکه فرایند پیوند سخت و طولانی و نیازمند مشارکت تعداد زیادی از افراد است، زیرا نگهداری از نمونه مرگ مغزی و سایر مراحل پیوند مراحل زیادی دارد، اظهار کرد: در راستای ارائه خدمت درمانی بیشتر به دریافت کنندگان عضو در  سال گذشته واکسیناسیون آنفلوانزا به تمام  بیماران پیوندی انجام شد و از سوم فروردین ماه نیز واکسیناسیون کرونا برای بیماران دیالیزی و پیوندی به صورت فراخوان تلفنی انجام شده است .

وی بیان کرد: در سال 98 تاسیس انجمن حمایت پیوند و اهدای عضو ، آغاز برای اقدامات مختلف فرهنگی شد؛ علاوه براین در همان سال نیز  برگزاری همایش تقدیر از خانواده های اهدا کنندگان برگزار شد  تا به این وسیله خانواده ها نسبت به این حرکت خدا پسندانه ترغیب شوند.

مدیر واحد فراهم آوری پیوند اعضا بیمارستان منتصریه مشهد با بیان اینکه به منظور ترغیب خانواده به شرکت در این سنت حسنه تیم اهدای عضو در تمام مراحل تدفین و تشیع مرحوم حضور دارند تا به نحوی از ان اقدام خیرانه انها تقدیر شود، گفت: پوشش به موقع و کامل اخبار پیوند توسط رسانه های گروهی نیز تاثیر زیادی در گسترش فرهنگ و سنت حسنه اهدای عضو دارد.

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image