معاون بهداشتی وزارت بهداشت: 10 میلیون نفر در کشور در شرایط ریسک پرفشاری خون هستند

معاون بهداشت وزارت بهداشت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد نخستین دانشگاه کشور در اجرای کامل برنامه نظام ارجاع معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در برنامه‌ی پویش ملی فشار خون کشور بیش از 150 درصد اهداف برنامه محقق شده‌ است.

علی‌رضا رئیسی در حاشیه‌ی اجلاس رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در مشهد در گفتگو با وب دا افزود: انتظار ما برای مشارکت مردم در کمپین ملی فشار خون حدود 20 میلیون نفر بود اما خوشبختانه، با همت مردم، تعداد مشارکت‌کنندگان از 30 میلیون نفر فراتر رفت و به عبارتی، ما توانستیم 150 درصد اهداف برنامه را محقق کنیم یعنی 1.5 برابر بیش از انتظار ما در این برنامه شرکت کردند.

وی با یادآوری اینکه نتایج قطعی و تحلیلی این برنامه در هفته‌ی اول مهر ماه به اطلاع عموم مردم و مسؤولین کشور می‌رسد گفت: در این پویش ملی 4 میلیون و 500 هزار نفر بیمار مبتلا به فشار خون شناسایی شدند که از این تعداد 2 میلیون و 600 هزار نفرشان در سیستم مراقبتی وزارت بهداشت نبودند و باید تحت مراقبت قرار بگیرند.

وی با تأکید بر اینکه در پویش ملی فشار خون یک فاکتور مهم و پیشگیرانه‌ی دیگر نیز بدست آمد گفت: 10 میلیون نفر در این پویش، دارای فشار خون بالاتر از نرمال هستند اما به بیماری پرفشاری مبتلا نشده‌اند که در واقع در شرایط ریسک پرفشاری خون قرار دارند.

وی ادامه داد: این جمعیت 10 میلیون نفره، جمعیت هدف ما محسوب می‌شوند و باید نحوه‌ی مراقبت از سلامتی و پیشگیری از ابتلا به فشار خون به آنها آموزش داده شود.

رئیسی افزود: به تمام دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، دستورالعمل آموزش مراقبت و تغییر سبک زندگی این افراد ابلاغ شده و دانشگاه‌ها نیز با تمام توانی که در اختیار دارند از بیمار شدن این افراد و پیوستن آنها به چرخه‌ی درمان، پیشگیری می‌کنند.

وی تصریح کرد: اما نقش اصلی در پیشگیری از ابتلای این افراد به پرفشاری خون را خود آنها بازی می‌کنند چون باید در سبک زندگی خود تغییرات اساسی انجام داده و تحرک و ورزش، پرهیز از خوردن نمک، پرهیز از اضطراب و داشتن تغذیه‌ی صحیح را در دستور کار زندگی خود قرار دهند.

وی افزود: اگر این افراد مراقبت‌های لازم و تغییر سبک زندگی را نداشته باشند، به جمعیت دارای پرفشاری خون وارد می‌شوند و با ورود به چرخه‌ی درمان، هزینه‌های خود، دولت و جامعه را بالا می‌برند و علاوه بر این سلامتی‌شان برای همیشه در مخاطره قرار می‌گیرد.

دکتر رئیسی با بیان اینکه برنامه‌های غربالگری و پویش‌های ملی دیگری نیز در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد گفت: با قطعی شدن این برنامه‌ها، نحوه‌ی اجرا و زمان‌بندی اجرای این طرح‌ها نیز به اطلاع مردم خواهد رسید.

وی با بیان اینکه دستگاه‌های زیادی از جمله بسیج اساتید، نیروی مقاومت بسیج، هلال احمر، داروخانه‌ها، سازمان‌های دولتی و شرکت نفت در این پویش با وزارت بهداشت همکاری داشتند گفت: از مجموع 30 میلیون نفر مشارکت کننده، 6 میلیون به ایستگاه‌هایی که در اختیار دستگاه‌ها و نهادهای همکار دانشگاه بود مراجعه داشتند و 24 میلیون نفر به مراکزی که مستقیما تحت نظارت دانشگاه‌های علوم پزشکی می‌باشد مراجعه نمودند.

وی با تأکید بر اینکه در این طرح ملی، تلاش مضاعفی از سوی همکاران ما در مراکز بهداشتی درمانی کشور صورت گرفت گفت: در شرایط عادی، مجموعا روزانه 400 هزار نفر به مراکز ما مراجعه دارند و خدمات دریافت می‌کنند که این تعداد در فاصله‌ی یکی دو ماهی که این پویش اجرا می‌شد به روزانه یک میلیون و 200 هزار نفر رسید که حجم بالایی از فشار کاری را برای همکاران ما در مراکز به همراه داشت.

دکتر رئیسی یادآور شد: از این افراد 40 درصدشان از فشار خون بالای خود اطلاع ندارند و 50 درصدشان هم تحت درمان قرار ندارند که یک خطر بالقوه برای سلامت جامعه به حساب می‌آید و این افراد باید مورد اقدمات مراقبتی قرار گیرند و سبک زندگی خود را تغییر دهند.