تحکیم بنیان خانواده، تفریحات سالم و مقابله با اعتیاد

کودکان بیش از همه از والدین خود تاثیر می پذیرند. آگاه ساری والدین یکی از مهمترین بخش های موثر در هر برنامه پیشگیری از اعتیاد می باشد.

به گزارش وب دا ،‌و بر اساس اعلام مرکز سلامت جامعه نگر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، والدین همواره میزان شیوع میزان مصرف مواد مخدر را کمتر از میزان واقعی آن تخمین می زنند و در نتیجه خطر آن را نیز احساس نمی کنند. اغلب باور ندارند که این مشکل برای فرزندان آن ها نیز ممکن است پیش آید. در ابتدا والدین باید از خطر اعتیاد آگاه شوند و در مورد پیشگیری از آن احساس مسئولیت نمایند. این آگاه سازی می بایست به طور مکرر از راه های مختلف مانند کتاب خواندن، جزوه، روزنامه، شرکت در جلسات مشاووره، سمینار و پیوستن به تشکیلات والدین انجام شود. آگاه سازی والدین شامل ابعاد مختلف می باشد که با آن ها اشاره می شود:

آموزش اطلاعات لازم در مورد مواد مخدر

والدین باید از نوع موا مخدر شایع در منطقه زندگی، شکل و اسامی رایج آن ها، نحوه مصرف و علائم مصرف آن ها مطلع باشند. همچنین باید نحوه پاسخ دهی به سوالات فرزندان را در مورد مواد مخدر بدانند، طی این برنامه والدین از موقعیت هایی که ممکن است نوجوانان با مصرف مواد بپردازند، نحوه تهیه و محل مصرف مواد مخدر آگاه می شوند. همچنین در مورد صفات شخصیتی که کودکان را مستعد سوء مصرف مواد می نماید و چگونگی برخورد با این صفات اطلاعات لازم را کسب می نمایند.

افزایش مهارت لازم برای ساختن پیوند های قوی و ارتباطات خانوادگی

جوانانی که پیوند های قوی و مثبت درون خانواده داشته باشند کمتر احتمال دارد به گروه ها و دوستی هایی که صرفا دور وحور مصرف مواد شکل می گیرد بپیوندند. محیط خانوادگی سالم و بدون تنش عامل مهمی در پیشگیری از ابتلای فرزندان به اعتیاد می باشد. در آموزش افزایش مهارت خانوادگی والدین تاکید بر سه نکته از اهمیت بیشتر برخوردار است:

برقراری ارتباط صمیمانه با کودکان

طی این برنامه روش های صحیح گوش دادن و نحوه ارتباط صحیح و رفتارهایی که مانع برقراری ارتباط خوب فرزندان با والدین شان می گردد، آموزش داده می شود. کودکان و نوجوانان با والدینی که می دانند چگونه به آنان گوش دهند بیشتر صحبت می کنند. به عنوان مثال به والدین آموزش داده می شود که چگونه هنگام صحبت فرزندشان کاملا به توجه کنند، با او ارتباط چشمی برقرار کنند . به احساسات و عواطفش پاسخ دهند.  چگ.نه با کلام و بدون کلام افکار و اعمال صحیح وی را تشویق و یا در صورت عصبانیت چگونه با فرزند خود برخورد نمایند. والدین باید باعث شوند که فرزندشان به راحتی مشکل خود را با آنان مطرح کنند.

بالا بردن اعتماد به نفس

افرادی که مبتلا به سوءمصرف مواد مخدر می شوند، اغلب از اعتماد به نفس پائینی برخوردارند. در مقابل نوجوانانی که احساس مثبتی به خود دارند بیشتر می توانند در مقابل اصرار دوستانشان به مصرف مواد مقاومت کنند. باید به والدین روش هایی را آموزش داد که با استفاده از آن بتوانند اعتماد به نفس فرزند خود را تقویت کنند ، مانند: استفاده از تشویق به عنوان بهترین روش تقویتی، اجتناب از تحقیر، دادن مسئولیت های مناسب بر اساس سن و توانایی فرزند، بالا بردن توانایی ها و مهارت های کودک و نوجوان.

ایجاد سیستم ارزشی قوی:

داشتن سیتم ارزشی قوی باعث می شود فرد بر اساس نگرش و احساس خود تصمیم بگیرد. تا سن 9 سالگی کودکان باید باورهایی در مورد صحیح یا غلط بودن رفتارها داشته باشند  و بتوانند بر اساس باورهای خود تصمیم بگیرند. طی این برنامه به والدین آموزش داده می شود که چگونه به راحتی و آزادانه در مورد ارزش های مختلفی مانند اعتماد به نفس و احساس مسئولیت فردی با فرزندان خود بحث و صحبت کنند و چگونه از درک این ارزش ها توسط فرزندان شان اطمینان حاصل نمایند.

وضع مقررات واضح در خانواده

کودکان به وجود اصول و مقررات خاص در خانواده نیاز دارند. فرزندان در محدودیت ها بهتر عمل می کنند. به طور کلسی وقتی قوانین خانواده و انتظاراتی که از افراد می رود روشن باشد به ندرت ممکن است افراد این قوانین و انتظارات را مورد حمله قرار دهند ، به خصوص اگر به خانواده احساس تعلق داشته باشند. داشتن اقتدار در ارتباط با فرزندان با ارتباط صمیمانه منافاتی ندارد. رساندن این پیام به نوجوانان لازم است که به هیچ وجه اجازه مصرف سیگار یا مواد مخدر را ندارند و دلایل آن نیز باید برای شان تشریح شود. باید والدین در مورد نحوه کنترل کودکان و نوجوانان آموزش ببینند. همراه با وجود مقررات و نظم کافی بدون وجود تنبیه های سخت در خانواده، رساندن این پیام به فرزندان ضروری است که هرگاه در رابطه با دوستان خود یا احیانا مصرف مواد مخدر دچار مشکلی داشتند، می توانند مشکل خود را با والدین مطرح نمایند.

آموزش الگو خوب بودن

والدین همیشه از مهمترین الگوهای فرزندان خود می باشد. فرزندان بسیاری از الگو های رفتاری، خصوصیات اخلاقی، انگیزه ها و ارزش های والدین از طریق فرایند های تقلید و همانند سازی کسب کنند. بنابراین والدین می توانند از تاثیر قوی خود در جهت ارائه الگو های رفتاری صحیح استفاده کنند. والدین باید در مورد نگرش خود نسبت به مصرف مواد و پیام هایی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم به فرزندان منتقل می کنند، مصرف سیگار، دارو ، و یا احیانا مصرف مواد مخدر توسط خودشان و دلایلی که دارو یا مواد مصرف می کنند ( مثلا برای آرامش) و زمان مصرف شان و تاثیر این نگرش ها یا رفتارها بر فرزندان خود آگاه باشند. به علاوه والدین می توانند مهارت « نه گفتن» و مقاومت در مقابل خواسته های خلاف دیگران را عملا به فرزندان خود آموزش دهند.

تشویق فعالیت های سالم و خلاق

این فعالیت شامل دو بخش است: اول تشویق و حمایت والدین از شرکت کودک در فعالیت های مدرسه ای ، موسیقی، ورزشی و سرگرمی های سالم. دوم تشویق والدین به صرف وقت برای فرزنداان خود. مطالعات نشان داده اند که کودکان و نوجوانان از تفریح در کنار و همراه با والدین خود لذت بیشتری می برند و این همراهی موجب استحکام ارتباط و مطلوب والدین و فرزندان نیز می شود.

ترغیب والدین به ایجاد و شرکت در تشکیلات و انجمن ها

تشکل والدین با یکدیگر می تواند موجب تقویت محیطی عاری از مواد مخدر شود. در این تشکیلات، والدین به طور منظم با هم در تماس اند و از مسایل کوچک محیطی ، فعالیت های فرزندان شان و یا مسائل مرتبط با مواد مخدر آگاه می شوند. والدین می توانند سیستم های حمایتی دولتی و غیر دولتی را در منطقه خود فعال کنند. در جوامعی که مردم به سختی اعتیاد را به عنوان مشکل اجتماع خود می پذیرند، ایجاد تشکیلاتی به تلاش های مستمر و پیگیر نیاز دارد. از جمله تشکیلات گسترده که می تواند این هدف را دنبال نماید، انجمن اولیا و مربیان است