بیماری بوتولیسم یک بیماری کشنده و بسیار جدی است که بوسیله سم حاصل از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد میشود.
به گزارش وب دا، مدیرگروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: بوتوليسم بوسيله سم باسيل کلستريديم و بوتولينوم که يک باسيل بي هوازي اجباري و هاگ دار است ، ايجاد مي شود.
وی تاکید نمودکه مقدار بسيار کمي از اين سم قادر است بيماري را ايجاد کند .
مدیرگروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: این باکتری از رشد هاگ ها در محیط بی هوازی ایجاد می شود و در غذاهای کنسروشده خانگی و صنعتی تولید می گردد.
وی تصریح نمود: در تهیه کنسروهای تجاری بدلیل رعایت قوانین خاص بهداشت مواد غذایی و استفاده از روش بن ماری واسترلیزه نمودن مواد غذایی باکتری از بین می رود ولی هاگ ها از بین نمی روند و در محیط بی هوازی رشد آنها ادامه می یابد و به همین دلیل نیاز مجدد به حرارت دیدن دارند.
وی تصریح نمود: هاگهاي باسيل در خاک و در تمام نقاط جهان وجود دارند و به وفور از محصولات کشاورزي جدا مي شوند. بوتوليسم غذايي در اثر خوردن غذاهايي که در تهيه آنها حرارت کمي بکار رفته و بعد از تهيه سم بوتولينوم در آنها ايجاد شده و سپس به هنگام مصرف حرارت کمي ديده اند، ايجاد مي شود .
دکتر بلالی افزود: این سم پس از خوردن با اثر بر روی اعصاب دوازده گانه مغزی با نشانه هاي ضايعات حاد و دو طرفه اعصاب جمجمه و ضعف يا فلج پايين رونده آنها تظاهر مي کند. مشکل بينايي ( تار بيني يا دو بيني )، اشکال در بلع و خشکي دهان اولين شکايت هاي بيمار است . در مراحل اوليه بيماري ممکن است استفراغ ، يبوست و يا اسهال نيز ديده شود .
دکتر مهدی بلالی جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری گفت: در صورت استفاده از هرگونه مواد کنسروی خانگی و یا صنعتی از آنجا که سم بوتولیسم در حرارت بالا از میان میرود کنسروها پیش از مصرف باید حداقل حدود 5 دقیقه جوشانده شوند .
وی افزود : این سم ماهیت پروتئینی دارد و در گرمای جوش و در محیط اسیدی از بین می رود.
مخاطبان برای دریافت تصاویر این گزارش به اینجا مراجعه کنند.