مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با بیان اینکه حدود 14درصد کودکان 15 تا 23 ماهه کشور در معرض خطر اضافه وزن هستند، گفت: 60 درصد افراد بالای 18 سال در ایران دارای اضافه وزن و چاقی هستند.
دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: در چارچوب سند ملی تغذیه و امنیت غذایی با هدف "توقف افزایش شیوع چاقی" بسیج ملی "پیشگیری و کنترل چاقی با تغذیه سالم" از 15 دی ماه جاری تا پایان این ماه به طور هماهنگ در سطح کشور به اجرا گذاشته می شود، تا با همکاری همه دست اندرکاران شاهد ارتقاء سلامت مردم کشور باشیم.
وی افزود: روند هشدار دهنده و رو به گسترش اضافه وزن و چاقی و بيماری های غيرواگير مرتبط با آن و پيامدهای زيانبار آن از مهمترين مشكلات بهداشتی عمومی در كشورهای توسعه يافته و در حال توسعه بشمار می رود.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه چاقی و اضافه وزن يكی از عوامل مهم و موثر در بروز بيماريهای غير واگير مرتبط با تغذيه است، تصریح کرد: به دنبال تغيير در الگوی مصرف غذايی، مصرف بی رويه مواد قندی و چربيها، غذاهاب چرب و سرخ شده، فست فودها و كم تحركي منجر به اضافه وزن و چاقی شده و خطر بروز بيماريهای غير واگير از جمله بيماريهای قلبی – عروقی، ديابت، سرطان، فشار خون بالا، ديس ليپيدمی و ... را افزايش می دهد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر در دنیا و به تبع آن در ایران روند بیماریهای غیرواگیر هشدار دهنده است روزانه 800 تا 850 مرگ در کشور به وقوع می پیوندد که حدود 46درصد آنها به علت بیماریهای قلبی عروقی و 14درصد آن به سبب سرطانهاست.
دکتر اباصلتی با تأکید بر اینکه اضافه وزن و چاقی پنجمین عامل خطر مرگ و میر در دنیا و سومین عامل خطر در کشور به شمار می رود، اظهار داشت: بررسی های انجام شده در خصوص علل زمینه ای موثر در بروز و شیوع بیماری های قلبی-عروقی، دیابت، سرطان ها و ... نشان می دهد که چاقی از عوامل بسیار مهم و جدی در بروز این مشکلات به شمار می آید.
وی در ادامه بیان کرد: چاقی با عوارضی همچون افزایش فشارخون، بیماری های قلبی، دیابت، سنگ های صفراوی، واریس، بواسیر، افزایش چربی خون، نقرس، آرتروز، کمردرد، تنگی نفس، بیماری های کبد و کیسه صفرا، سرطان های کولون و رکتوم، پروستات در مردان و سرطان سینه و تخمدان و مشکلات باروری در زنان و نهایتا کاهش عمرانسان مرتبط است.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار داشت: در این میان، اضافه وزن و چاقی در کودکان تهدیدی جدی تر از بزرگسالان مطرح می شود کودکان دارای اضافه وزن به احتمال زیاد در آینده بزرگسالان چاقی خواهند بود و نسبت به کودکان بدون اضافه وزن به احتمال زیاد به دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی در سنین جوانی، که به نوبه خود با شانس بالاتر مرگ زودرس و ناتوانی بزرگسالی همراه است، مبتلا می شوند.
وی در ادامه افزود: در ایران براساس نتایج مطالعه عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در سال 1395 ، حدود 60درصد جمعیت 18 سال و بالاتر در ایران دچار اضافه وزن و چاقی هستند چاقی در کودکان و نوجوانان کشور نیز روند افزایشی را طی می کند بطوری که حدود 14درصد کودکان 15 تا 23 ماهه کشور در معرض خطر اضافه وزن هستند.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه مطالعه کاسپین در سال 1394 نیز نشان می دهد که حدود 20درصد نوجوانان 7 تا 18 ساله کشور دچار چاقی شکمی هستند، تصریح کرد: تغذیه ناسالم و مصرف بی رویه فست فودها، نوشابه های گازدار و سایر نوشیدنی های شیرین، شیرینی و شکلات، چیپس و غذاهای سرخ شده، مصرف کم سبزی و میوه و منابع غذایی حاوی فیبر در کنار تحرک بدنی ناکافی مهمترین علل بروز اضافه وزن و چاقی در کشور بشمار می روند.