شیر مادر کاملترین غذا برای نوزادان و کودکان است، بطوریکه ترکیبات و مواد لازم بدن نوزاد را به طور کامل تامین و استفاده از آن از بروز بیماریهای مختلف جلوگیری می کند، همیشه پزشکان بر این موضوع که به کودک خود به جای شیر خشک شیر مادر بدهید تاکید ویژه ای دارند.
رئیس گروه سلامت کودکان و ترویج تغذیه با شیر مادر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا اظهار داشت: ترکیبات شیر مادر برای نوزاد بسیار سودمند است و حاوی پروتئین، مواد قندی، چربی و انواع ویتامین های مورد نیاز کودک است و در برابر بیماری ها از بدن طفل دفاع می کند و او را از ابتلا به بیماری ها مصون نگاه می دارد.
دکتر فرزانه صحافی خاطر نشان کرد: شیر مادر را نمی توان با هیچ شیر دیگری مشابه کرد زیرا در برابر بیماریهایی چون عفونتهای گوارشی، اسهال، آلرژی ها، سرفه ها، عفونتهای ریه و مننژیت از بدن نوزاد محافظت می کند.
وی افزود: همچنین از مزایای تغذیه با شیر مادر می توان به مواردی چون آسان بودن هضم برای طفل، بی نیازی به آماده کردن، نداشتن هزینه برای خانواده وهمیشه در دسترس بودن شیر اشاره کرد.
رئیس گروه سلامت کودکان و ترویج تغذیه با شیر مادر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه تغذیه با شیر مادر به افزایش رابطه عاطفی بین کودک و مادر می افزاید و برای رشد روحی و عاطفی کودک بسیار ضروری است تصریح کرد: شیرمادر مائده پروردگار عالم به انسان و مزایای بی نظیر و بدون جانشینی دارد، به همین دلیل درکاهش مرگ و میر کودکان و افزایش سلامت آنها نقشی بسیار مهم دارد.
دکتر فرزانه صحافی با بیان اینکه با وجود محاسن و مزایای تغذیه با شیر مادر برای نوزادان و کودکان، در دهه های اخیر میزان سرمایه گذاری در هزار روز طلایی نسبت به نوجوانی و خردسالی کمتر است خاطر نشان کرد: تلاش می شود نقطه آغاز بسیج همگانی برای افزایش آگاهی ها، ارتقای کیفیت مراقبت های مادر و کودک در این دوره و سرمایه گذاری در این زمینه باشد.
وی افزود: اگر تمام نوزادان بلافاصله پس از تولد در تماس پوست با پوست با مادران قرار گیرند، حداقل به مدت شش ماه فقط از شیر مادر تغذیه شوند و تا دو سالگی در کنار شیر مادر غذاهای کمکی سالم و مناسب استفاده کنند در سطح جهان 13 تا 20 درصد مرگ و میر کودکان زیر پنج سال کاهش پیدا می کند.
وی تاکید کرد: شروع تغذیه با شیر مادر در ساعت اول تولد، تغذیه انحصاری با شیرمادر در شش ماه اول و تداوم شیردهی به مدت دو سال یا بیشتر، به عنوان روش بی نظیر تغذیه و پرورش شیرخواران در هر موقعیت و منطقه از جهان است.
وی با اشاره به مزایای تماس پوست با پوست در ساعات اولیه تولد اظهار داشت: با استفاده از این روش، نوزاد را گرم و مانع سرد شدن بدنش می شویم، زمینه آرامش روانی مادر و نوزاد فراهم می شود، پیوند عاطفی بین مادر و کودک تقویت شده وتعادل روانی در سالهای بعدی زندگی کودک را به وجود می آورد.
وی تاکید کرد: تماس پوست با پوست باعث تداوم شیردهی وتنظیم تنفس و ضربان قلب نوزاد را تنظیم می شود.
دکتر صحافی به مزایای تغذیه انحصاری با شیر مادر برای مادران اشاره کرد و گفت: کاهش خونریزی بعد از زایمان، کاهش شانس حاملگی بعدی، برگشت وزن مادر به قبل از بارداری با سرعت بیشتر، تقویت رابطه عاطفی بین مادر و کودک از جمله مزایای آن به شمار می رود.
وی تاکید کرد: تغذیه با شیر مادر در سراسر جهان می تواند از مرگ بیش از 800 هزار کودک زیرپنج سال جلوگیری کند و در کشورهای فقیر شیر مادر باعث کاهش هشت برابری مرگ و میر کودکان می شود.
دهم الی 16 مرداد هفته جهانی تغذیه با شیر مادر نامگذاری شده است.