مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد سرکه، سیر، سماق و سمنو را چهارسین مقوی و باارزش سفره هفت سین ایرانیان عنوان کرد.
دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا گفت: سمنو از شیره جوانه گندم تهیه و تولید میشود و سرشار از انرژی برای کودکان در حال رشد و بهترین درمان کمخونی برای زنان باردار می باشد.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه سمنو سرشار از مقادیر زیادی مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم، منیزیم، روی و سلنیم است، تصریح کرد: این مواد مغذی برای رشد استخوانها و پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان و کمخونی به خصوص در زنان باردار و شیرده بسیار مفید است.
وی در ادامه با اشاره به خواص دیگر سمنو خاطرنشان کرد: اسید فولیک موجود در سمنو از ابتلا به نوعی کمخونی پیشگیری میکند و کاروتن و ویتامین E نیز از آنتی اکسیدانهای مفیدی هستند که با از بین بردن رادیکالهای آزاد به وجود آمده از متابولیسم مواد غذایی در سلولها احتمال ابتلا به سرطان را کاهش میدهند.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه سمنو ماده غذایی بسیار مفید برای ورزشکاران است، اذعان کرد: اگرچه سمنو در فرهنگ غذایی ایرانیان در ایام نوروز تهیه میشود و در سفره هفتسین قرار میگیرد، اما در نظر گرفتن این منبع مفید انرژی در برنامه غذایی روزمره توصیه میشود.
وی به سیر در سفره هفت سین و سفره غذایی اشاره و بیان کرد: با مصرف سیر دستگاه گوارش خود را بیمه کنید، سیر ماده غذایی حاوی خواص دارویی فراوان است، از نظر تغذیهای معمولا سیر به عنوان چاشنی و طعمدهنده غذاها مورد استفاده قرار میگیرد.
دکتر اباصلتی با اذعان اینکه مطالعات دهه های اخیر نشان داده سیر دارای ترکیبات کاهشدهنده فشار و کلسترول خون است، افزود: سیر سبب کاهش خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان معده و روده میشود، برخی از افراد نیز سیر را برای بهبود برخی عفونتها و مار گزیدگیها استفاده میکنند.
وی همچنین به سماق اشاره و تصریح کرد: در طب سنتی از سماق برای بیماریهای روماتیسمی، نقرس و همچنین درمان تهوع و بیاشتهایی استفاده میشود سماق دارای خاصیت آنتیاکسیدانی است و از بروز بسیاری از سرطانها پیشگیری میکند.
دکتر اباصلتی به دیگر خواص سماق اشاره کرد و اظهار داشت: تحریک اشتها، افزایش میل به خوردن غذا، خاصیت دیورتیک و ادرارآور بودن از خواص دیگر سماق و به دلیل داشتن تانن که یک قابض است، در بهبود اسهال نیز موثر میباشد.
وی با اشاره به سرکه نیز گفت: سرکه از مواد قندی موجود در گیاهان مانند: انگور، کشمش، سیب و برنج به وسیله تخمیر تهیه و بیشتر به عنوان طعمدهنده و چاشنی غذا محسوب میشود.
دکتر اباصلتی در خصوص خواص دارویی سرکه خاطرنشان کرد: سرکه دارای مقادیری از مواد معدنی و ویتامینها است و اشتها را نیز افزایش میدهد ایرانیها با استفاده از سرکه انواع ترشیجات را نیز تهیه میکنند.