مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: فشار خون بالا سبب افزایش خطر حملات قلبی، سکته و نارسایی کلیه میشود.
دکتر زهرا اباصلتی در رابطه با فشارخون بالا در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: فشار خون در واقع همان نیروی خون است که به رگها وارد میشود، قلب خون را به درون رگها پمپ میکند و به این ترتیب خون در تمام بدن حمل میشود امروزه فشار خون بالا یکی از مشکلات بهداشتی در جهان محسوب میگردد.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه فشار خون بالا قابل پیشگیری و درمان است و با پیشگیری و کنترل فشار خون بالا مرگ و ناتوانی ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی کاهش مییابد، اظهار داشت: خطر پیشرفت فشار خون بالا با رعایت کاهش مصرف نمک، رعایت رژیم غذایی متعادل، پرهیز از مصرف الکل، فعالیت بدنی منظم، ثابت نگه داشتن وزن ایده آل و پرهیز از استعمال دخانیات کاهش می یابد.
وی به تاثیر تغذیه بر فشار خون اشاره و تصریح کرد: مصرف غذاهای حاوی نمک یا سدیم زیاد میتوانند فشار خون را بالا ببرند، افزایش وزن بدن باعث بالا رفتن و کاهش وزن بدن میتواند باعث کاهش فشار خون شود هم چنین کاهش میزان مصرف چربی میتواند از فشارخون بالا پیشگیری کند.
دکتر اباصلتی نمک را یکی از علل افزایش فشار خون عنوان و خاطرنشان کرد: وقتی که مقدار زیادی از غذاهای شور و پرنمک خورده شود، مقدار زیادی سدیم وارد بدن میشود به دنبال آن بدن مقدار زیادی آب جذب میکند تا بتواند سدیم اضافی را از خود خارج سازد این مسأله باعث افزایش فشار خون در بعضی از افراد خواهد شد بنابراین آب اضافه شده به بدن باعث افزایش فشار بر قلب و رگهای خونی میشود.
وی اظهار کرد: بر اساس توصیههای استاندارد بهتر است که میزان سدیم دریافتی در روز بیشتر از ۲۳۰۰ میلیگرم یا کمتر از ۵گرم (یک قاشق مرباخوری) نمک نباشد که متأسفانه اغلب افراد بیشتر از این مقدار در روز سدیم دریافت میکنند هم چنین توصیه می شود که بیماران قلبی، افرادی که فشار خون بالا دارند و همچنین افراد بالای ۵۰سال روزانه کمتر از ۱۵۰۰ میلیگرم سدیم که معادل ۳گرم نمک است، مصرف کنند.
دکتر اباصلتی برای کنترل فشار خون به نکاتی اشاره و اظهار داشت: روزانه از مواد غذایی موجود در ۵ گروه اصلی غذایی (نان و غلات، میوهها، سبزیها، شیر و لبنیات، پروتئینها) به مقدار توصیه شده استفاده شود و غذاهای سرشار از فیبر نظیر نان سنگک و جو،از نوع کم نمک، ماکارونی سبوسدار، میوهها و سبزیهای تازه در رژیم غذایی گنجانده شود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم چنین در ادامه به مصرف روزانه سبزیها و میوهها به مقدار بیشتری اشاره و بیان کرد: روغنهای گیاهی (آفتابگردان، کانولا، روغن زیتون و ...) را به جای روغنهای حیوانی انتخاب و غذاهایی با حداقل اسیدهای چرب ترانس و اشباع را انتخاب و از مصرف غذاهای سرخ شده، گوشت های پرچرب، کیکها، کلوچهها و شیرینی خامه ای که چربی بالا دارند، پرهیز نمایید.
وی افزود: نانهایی را مصرف کنید که در تهیه آنها جوش شیرین به کار نرفته است، مصرف غذاهای کنسروی و غذاهای آماده را که در خارج از منزل تهیه میشوند را محدود کنید چراکه این غذاها حاوی مقادیر زیادی نمک و چربی هستند و برای بهبود طعم غذا به جای نمک از انواع سبزیهای معطر، سیر، آبلیمو و آب نارنج بهره ببرید.