افزايش دسترسي عادلانه جمعيت به خدمات سلامت از مهمترين اقدامات حوزه بهداشت
تامين سلامتي در تمامي ابعاد يکي از اهداف متعالي در جمهوري اسلامي ايران به شمار مي رود و براي تحقق آن حمايت همه جانبه مسئولان بلند پايه کشور از برنامه هاي سلامت محور امري ضروري است در اين راستا اجراي برنامه تحول نظام سلامت در حوزه هاي درمان، بهداشت و آموزش کليد خورد و در اين راستا دستاوردهاي چشمگيري در گسترش سلامت جامعه رقم خورد.
برنامه تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت با هدف توانمند سازي مردم در شناخت عوامل تاثير گذار بر سلامت خود و اجتماع و تصميم گيري در انتخاب رفتارهاي بهداشتي براي به دست آوردن زندگي سالم در مناطق زير پوشش دانشگاه علوم پزشکي مشهد اجرايي شد و در قالب اين برنامه علاوه بر بهره مندي مردم ساکن در مناطق روستايي، شهرهاي زير ۲۰ هزار نفر و ساکنان مناطق حاشيه کلانشهر مشهد از خدمات بهداشتي مناسب به سلامت آنان نيز توجه بيشتري شد.
افزايش دسترسي عادلانه جمعيت به خدمات سلامت از طريق توسعه و تقويت نظام شبكه،تامين منابع مورد نياز و مديريت بهينه منابع موجود،بهبود استاندارد فيزيکي و تجهيزاتي واحدهاي ارائه دهنده خدمات ،ارتقاء کمي و کيفي خدمات بهداشتي درماني در واحدهاي ارائه دهنده خدمت، تقويت هماهنگي درون و برون بخشي و جلب مشاركت هاي مردمي،تقويت مديريت برنامه هاي سلامت و تقويت پژوهشهاي کاربردي،تقويت نظام پايش و ارزشيابي خدمات و فعاليت ها و افزايش جلب مشارکت خيرين از جمله اهدافي است که در حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکي مشهد پيگيري شده است.
در قالب برنامه تامين مراقبت هاي اوليه سلامت در مناطق حاشيه شهر مشهد که عمليات اجرايي آن با مشارکت بخش غير دولتي، ارديبهشت ماه سال ۹۴ با حضور وزير بهداشت کليد خورد ۴۱ مرکز سلامت جامعه و ۱۱۶ پايگاه سلامت راه اندازي شد و يک ميليون و ۲۰۰ هزار نفر از ساکنان اين مناطق از خدمات بهداشتي مناسب بهره مند شدند.
اجراي برنامه تامين مراقبتهاي اوليه سلامت در مناطق حاشيه ۱۰شهر بالاي ۲۰هزار نفر شامل فريمان، بردسکن، تايباد، درگز، چناران، گلبهار ، کاشمر، قوچان، خواف و سرخس از ديگر اقدامات موثر در حوزه بهداشت به شمار مي رود و با اجراي آن ۲۳ مرکز سلامت جامعه و ۴۳ پايگاه سلامت با مشارکت بخش دولتي و غيردولتي راه اندازي شد.
در سالهاي گذشته، کمبود پزشک در مناطق روستايي و مراکز مجري برنامه پزشک خانواده يکي از دغدغه هاي مسئولان دانشگاه علوم پزشکي مشهد بود که به برکت اجراي برنامه تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت در حال حاضر تمامي مراکز مجري اين برنامه داراي پزشک بوده و کمبود در اين زمينه به ۴.۴ درصد رسيده است.
توزيع ۲۰ دستگاه يونيت و ديگر تجهيزات دندانپزشکي در مناطق زير پوشش دانشگاه ،طراحي نرم افزار تحت وب ثبت و طبقه بندي علل مرگ ومير ،طراحي نرم افزار پرونده الکترونيک سلامت و اجراي پايلوت آن،اخذ مجوز ۱۷۳ بهورز وشروع دوره آموزشي بهورزي در مراکز آموزش بهورزي ،توزيع ۷۰ هزار وارنيش فلورايد جهت فلورايدتراپي دانش آموزان پايه اول ابتدايي در سطح استان از ديگر اقدامات در اين زمينه به شمار مي رود.
افزايش دسترسي مردم به خدمات سلامت ازمهمترين دغدغه ها و برنامه هاي دانشگاه در حوزه بهداشت به شمار می رود و بر این اساس ارتقا کيفي خدمات در واحدهاي ارائه دهنده خدمات در مناطق زير پوشش دانشگاه به ويژه در سکونتگاههاي غيررسمي و مناطق حاشيه بيش از پيش پيگيري مي شود.
توجه به امر پيشگيري و خود مراقبتي، از برنامه هاي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد است که بر اساس سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري در حوزه سلامت در دستور کار قرار گرفته و بر اين اساس برنامه ملي خودمراقبتي در چهار رويکرد خودمراقبتي فردي، خود مراقبتي سازماني، خودمراقبتي اجتماعي و گروههاي خوديار و با هدف توانمند سازي فرد، خانواده و جامعه براي تامين، حفظ و ارتقاي سلامت از طريق خودمراقبتي همياري و مشارکت جمعي و پذيرش مسئوليت سلامت در مناطق زير پوشش اين دانشگاه اجرايي شده است.
رونمايي از بسته حمايتي سلامت جمعيت با هدف ايجاد سلامتي و نشاط خانواده ها در کنار فرزند آوري،افزايش دسترسي آسان و همگاني مردم و برقراري عدالت در ارائه خدمات بهداشتي درماني، ايجاد تغيير در برنامههاي باروري سالم با رويکرد سياستهاي جديد جمعيتي و تاکيد بر برنامه مشاوره پيش از ازدواج و اصلاح شاخص ميزان باروري عمومي استان در قالب مداخلات مشاورهاي و آموزشي از ديگر اقداماتي است که در راستاي اجراي منويات مقام معظم رهبري در اين دانشگاه اجرايي شده است.
اجرا و احداث ساختمان واحد های بهداشتی شامل؛ ۴۴ پایگاه بهداشت، ۴۹ زیست پزشک، ۴۰ خانه بهداشت، ۸۵ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، یک واحد آموزشگاه بهورزی، ۳آزمایشگاه، واحدهای تسهیلات زایمانی و ۱۲ ستاد مرکز بهداشت شهرستان و بهره برداری از ساختمان جدید پایگاه مرزی دوغارون به متراژ ۱۸۰ مترمربع با همکاری سازمان منطقه اقتصادی دوغارون، از اقدامات اجرا شده معاونت بهداشت به شمار می رود.
ثبت اطلاعات هویتی چهار میلیون و ۹۶۶ هزار و ۴۷۳ نفر در سامانه سینا از برجسته ترین موفقیت های این معاونت به شمار می رود.
تجهیز وراه اندازی شبکه آزمایشگاه تشخیص HIV و استقرار یک دستگاه Gen Expert در بالاترین سطح این شبکه و کاهش زمان مقاومت دارویی، ویرال لود و تعیین گونه به کمتر از یک و نیم ساعت از دیگر اقدامات این معاونت می باشد.
معاونت بهداشت دانشگاه با هزینه کرد ۴۰۰ میلیون ریال اقدام به راه اندازی آزمایشگاه کشت لیشمانیوز و جذب اعتبار و خرید ساختمان پایگاه بهداشت فضیلت با اعتباری معادل۳۶۰ میلیون تومان از محل اعتبارات کمیساریای سازمان ملل کرده است.
جذب ۳۰ دستیار دندانپزشک(مراقب سلامت دهان و دندان)، استقرار سه دستگاه کلینیک سیار دندانپزشکی در حاشیه شهر مشهد جهت ارائه خدمات رایگان به گروه های هدف، تجهیز و راه اندازی پایگاه سلامت دهان و دندان دانش آموزی در مرکز حضرت قائم (عج) با داشتن سه دستگاه یونیت برای ارائه خدمات دندانپزشکی به دانش آموزان مناطق حاشیه شهر، اجرای طرح آموزش، معاینه و وارنیش فلوراید برای دانش آموزان ابتدایی از دیگر خدمات ارائه شده در این معاونت در راستای اجرای برنامه پیشگیری از بیماری های دهان و دندان می باشد.
جذب و آموزش تعداد ۳۵ هزار و ۵۶۷ سفیر سلامت جوان (دانشجو، طلبه و سرباز) ، ۸ هزارو ۴۴۵ سفیر سلامت دانش آموز،۳۵۱ هزارو ۷۸۶ سفیر سلامت خانوار و ۲۵ هزارو ۱۹۵ سفیر سلامت از سایر گروه ها از دیگر اقدامات به شمار می رود.
این معاونت با تداوم ارائه خدمت در یک واحد سیار کاهش آسیب (موبایل سنتر) ویژه مناطق سخت در دسترس، به عنوان یکی از سه دانشگاه کشور به عنوان بهترین مجری برنامه معرفی شده که این امر منجر به اختصاص واحد دوم موبایل سنتر در سال ۹۷ به این دانشگاه شده است.
اجرای برنامه ارتقاء سلامت اجتماعی بر مبنای مدل اجتماع محور در ۳ شهرستان کاشمر، چناران و بردسکن و همچنین ۲ محله حاشیه شهر مشهد از دیگر اقدامات این معاونت می باشد.