رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: نان نقش مهمی در سبد مصرفی خانواده ها دارد از همین رو مرکز بهداشت دانشگاه 40 برنامه برای حفظ بهداشت نانوایان برای آنها برگزار کرده است.
به گزارش وب دا، دکتر دارابی در کارگروه اجتماعی، فرهنگی، سلامت ، زنان و خانواده که در استانداری برگزار شد با اشاره به اینکه نان نقش مهمی در سبد مصرفی خانواده ها به خصوص قشر مستضعف دارد، عنوان کرد: با توجه به پیگیری های وزارت صنعت و معدن و تجارت و اتحادیه نانوایان و دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص کیفیت نان اما باز هم باید گفت که کیفیت نان از شرایط خوبی برخوردار نیست.
وی افزود: در برخی از نانوایی ها اگر فردی نان کنجدی طلب نکند نان کوچکتری با کیفیت بسیار پایین تری به فرد می دهند، از همین رو توصیه می کنم به نانوایی ها در خصوص این رفتار تذکر داده شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه 40 برنامه در مراکز بهداشت برای نانوایان برگزار شده است تا با نکات بهداشتی در حوزه تولید نان آشنا شوند، بیان کرد: باید تمام مراحل تهیه نان را از مرحله کشت گندم، نقل و انتقال گندم به کارخانه، شرایط نگهداری گندم در سیلو و تهیه ارد و پخت نان به دقت مورد بررسی قرار گیرد تا نان با کیفیت در اختیار عموم مردم قرار گیرد.
دکتر میری، رییس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی خراسان رضوی با اشاره به اینکه تعداد 5845 نانوایی یارانه ای و 2306 نانوایی آزاد پز در سطح استان فعالیت می کنند، ابراز کرد: 39 کارخانه تولید آرد نیز در این استان فعالیت می کنند که از لحاظ کپک و اسیب به گندم، دپوی انبار خارج از سیلو در سال های گذشته مورد بررسی قرار گرفت که خوشبختانه امسال شاهد دپوی گندم در خارج از سیلو نبودیم و همین امر باعث می شود تا گندم کیفیت مطلوب خود را حفظ کند.
وی با بیان اینکه در حوزه بررسی کیفیت نان با چالش هایی روبرو هستیم که از آن جمله می توان به خرید تضمینی گندم، مدیریت آفات و استفاده از سموم و کودهای شیمیائی و روش نامناسب برداشت که همراه با کاه، شن و خاک است اشاره کرد، اظهار کرد: در حوزه سیلو ها نیز تفکیک گندم از لحاظ کیفیت ، وجود آزمایشگاه و ... مدنظر است که باید در سیلوها این موارد رعایت شود تا کیفیت گندم حفظ شود.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی خراسان رضوی با اشاره به اینکه در کارخانه آرد نیز باید سبوس گیری مطابق استانداردها انجام شود که خوشبختانه در این زمینه اخیرا سبوس مناسبی در آرد حفظ می شود، ادامه داد: تکنولوژی پخت و پز ، فضای فیزیکی و بهداشت فردی و محیطی نیز از جمله مواردی است که در حوزه پخت نان در نانوایی ها اهمیت دارد.
دکتر میری با بیان اینکه نانوایی ها به دلیل هزینه های جانبی با افزودنی هایی به نان سعی می کنند تا به سود مورد نظر خود برسند، گفت: افزودن کنجد، سبزی، سیب زمینی و ... به نان به منظور بالا بردن قیمت و سود بیشتر در نانوایی ها رخ می دهد که این موارد مورد تایید بهداشت نیست.
وی افزود: فضای فیزیکی تهیه نان نیز باید دور از آلودگی باشد و براساس شاخص های اداره بهداشت باشد تا نان کیفیت بهتری داشته باشد همچنین تکنولوژی پخت نان نیز برای استفاده از حرارت غیر مستقیم مورد تاکید است که با توجه به گرانی این تجهیزات نانوایی به خرید این وسایل اهمیتی نمی دهند.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان خراسان رضوی با اشاره به اینکه تعداد 5515 نانوایی بهسازی شده و در مجموع در شش ماه سال 98 از سوی دانشگاه علوم پزشکی تعداد 24464 بازدید از نانوایی ها صورت گرفته است، عنوان کرد: عدم انطباق نمک و عدم انطباق ph با میزان آرد از دیگر موارد مورد تاکید است اما متاسفانه نانواها افزودن نمک بیش از استاندارد را به دلیل بی کیفیت بودن آرد اعلام می کنند بنابراین متوجه می شویم برای تهیه نان مناسب باید تمام مراحل از مزرعه تا خانه مورد تاکید و بررسی قرار گیرد.
دکتر میری با بیان اینکه خوشبختانه افزودن جوش شیرین به نان تا حدودی زیادی کنترل شده است، ادامه داد: بیشترین عدم انطباق نمک با آرد در نان های لواش مشهود است که پیشنهاد می شود برای بهبود کیفیت نان، اصلاح نرخ نان ،اعطای تسهیلات ارزان قیمت به نانوایی، تشدید نظارت و پشتیبانی از فعالیتهای تبلیغی و جریان سازی در دستور کار قرار گیرد.
جعفری، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری با بیان اینکه کیفیت نامطلوب مواد غذایی می تواند آسیب جدی در دراز مدت به مردم وارد کند و هم هزینه های درمان را افزایش دهد،تا در نهایت توان نیروی کار ما را تقلیل دهند، عنوان کرد: ذائقه ایرانی به سمت نان است و نان یکی از مهم ترین کالاهایی است که در سبد غذایی مردم جا دارد بنابراین برای حفظ کیفیت آن باید تلاش شود اما افزایش قیمت نان بدون تغییر کیفیت آن نتیجه درستی ندارد بنابراین باید در مرحله اول نانوایی ها کیفیت نان را افزایش دهند و بعد مردم با مشاهده بالا رفتن کیفیت نان به افزایش قیمت رضایت دهند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری با اشاره به اینکه باکمک گرفتن از طرح افزایش کیفیت نان آستان قدس رضوی، به صورت پایلوت 10 درصد نانوایی های استان به کیفیت مطلوب نزدیک می شود ، بیان کرد: چون نان با قشر محروم جامعه در ارتباط است بنابراین اجرای طرح افزایش کیفیت نان می تواند رضایت مندی را در بین مردم افزایش دهد.
در این نشست بررسی طرح های آسیب شناسی اجتماعی شهرستان زاوه به عنوان پایلوت استانی و دلایل بالا رفتن آمار طلاق در استان نیز توسط مسئولین مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.